Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Orchideji uhnívají listy - proč?

Od: sarka136* odpovědí: 5 změna:

Prosím o radu... mám orchidej Phalaenopsis a uhnívá jí list. Poslední 4 dny bylo velké teplo (cca 26°) a orchidej nebyla na přímém slunci, ale hnije jí ten list otočený k oknu... Zdá se, že květy jí pomalu opadávají, listy má celkem tvrdé. Co mám udělat s tím hnijícím listem? je dost velký a největší u té rostliny. Uhnilá je je jeho část větší než polovina, takže ho asi už nezachráním... Poraďte, mám ho ustříhnout? nebo nechat úplně uschnout a pak odstřihnout? Zalévám je asi 1 za 2 nebo 3 týdny (ponořím do vody s kristalonem a nechám je nasáknout vodu, pak vyndám, vodu jim potom přidám do květináče s keramzitem, ale tak, aby kořeny neuhnívali). Postřikuji je asi 3x do týdne...

Děkuji za odpovědi :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zima*
hodnocení

2x

Podle toho jak to popisujete se mi zdá, že listy uhnívají kvůli přemokření, což se mi zdá vzhledem k tomu, že ji zaléváte jednou za dva až tři týdny málo pravděpodobné. Nehnojila jste ji třeba nějakým hnojivem. Mohlo by to bý také s přehnojení. Uhnilý list bych zastřihla. Pokud ji necháváte nasáknout vodu z misky, nechte ji v ní ponořenou max. 45 - 60 minut a zbytek vody vylejte. Rostlinu už neprolívejte. Nebo ji naopak prolejte, ale přebývající vodu v misce už odstraňte. Při zalévání do květináče, ale nepolívejte rostlinu, ale jen půdu. Ty kapky vody, když se dostávají do té růžice lístků, pak mohou právě uhnívat.

sarka136*
hodnocení

při postřikování se snažím, aby se voda nedostala do té růžice listů. Je to tedy divné, ale list jí uhnívá od prostředku listu blíže ke kraji celého listu. Na spodní straně toho listu jsou lepkavé kapky. Jak mám ten list odstřihnout? Úplně celý od té růžice, nebo zatím jen tu uhnilou část? nebo počkat...?

zima*

Ten list bych odstříhla celý. Jestli jsou ze spodu lepkavý kapky, mohla by být rostlina napadená škůdci, kteří se živí právě tou šťávou z listů. Zkuste si koupit např. přípravek Perfect Plant Insecticide, který by měl škůdce zahubit.

sarka136*
hodnocení

je možné, že se ten hodně hnijící hnědý list vzpamatuje a zase se zazelená? je mi ho líto...

zima*

Pokud to není poslední list, který té orchideji zůstal, raději bych ho odstřihla celý. Uhnilý už se stejně nezachrání. Třeba Vám poradí někdo ještě líp. Já se v těch orchideích zase tolik neorientuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]