Nejste přihlášen/a.
Pořídila jsem si krásnou bílou azalku, kterou pěstuji v bytě. V poslední době mi ale celá opadává, zbývá už jen pár listů. Patrně jsem jí špatně zalévala.. je nějaká šance, že jí ještě zachráním?
Veru - s nádhernými azalkami z květinářství je ten problém, že naše suché a teplé bytové podmínky jsou pro jejich existenci vražedné, takže pokud se včas nezasadí ven do vhodných půdních podmínek, není šance na jejich úspěšné pěstování. Jejich životnost můžete poněkud prodloužit zaléváním dešťovou vodou, voda z kohoutku má v sobě moc vápníku, což jim neprospívá.
V dnešních bytech jsou azalky určeny bohužel jen na dočasnou okrasu - tedy něco jako minirůžičky v květináčích.
Ve své domovině zpravidla rostou v mlžných horských lesích a mnohé z nich se i u nás dají celoročně pěstovat venku. Bohužel, ty pokojové patří do druhu známého jako "Azalea indica" (dnes spíše označovaného jako Rhododendron simsii) a vyžadují přezimování při teplotách kolem 10 °C. Jejich hlavní komerční výhodou je relativně snadné množení řízkováním a možnost rychlení, díky čemuž lze na trh naráz dodat kvanta stejně vypadajících rostlin v plném květu. V obchodech vypadají velmi lákavě.
Při úzkostlivé péči (trvale vlhký substrát, rozptýlené světlo, možnost zimování na světlém místě kolem 10 °C...) ji sice udržíte řadu let, nikdy však nebude tak efektní jako při koupi, protože prodávané azalky jsou rychlené za účelem jednorázové "vlny" co největšího množství květů současně. Pokud substrát byť jen na chvilku vyschne, azalka shodí listy. Několikrát se mi takový keřík podařilo ostříháním a mírnou zálivkou znovu oživit, ale věřte, žádná krása to nebyla.
Pokud se bojite, ze jstej i prelila, tak ji vyndejte ze zeminy zkontrolujste koreny - ty spatne ostrihejte. A zasadte ji do nove zeminy, ale pozor azalky jsou kyselomilne tkaze si kupte bud substrat pro rododendrony ci kyselomilne rostliny nebo raselinu a do ni ji zasadte. Take poroz na prihnojovani take by to chtelo hnojivo pro kyselomilne rostliny.
Pěstování azalky: stále vlhká zemina! NESMÍ VYSCHNOUT! Vyschnití bylo nejspíše příčinou opadání listů. Opatrně vložit celý květináč do vlažné vody (cca 18°C) a nechat ve vodě stát asi 3 hodiny. Pak z vody vyjmout, přebytečnou vodu z koflíku nechat odtéci třeba do vany. Pak celou rostlinu posprejovat vlažnou vodou a postavit ji do prázdné misky na okenní parapet, pod kterým není ústřední topení, kam nesvítí slunce, a DO CHLADNĚJŠÍ MÍSTNOSTI. Při venkovních teplotách kolem 10 a více °C opatrně větrat, a aby nebyl průvan. Pravidelně zalévat.
matne si vzpominam,ze kvetinari vytahli azalky v lete ven,dali do borove hrabanky,ostrihali je a cely den mlzili,rosili.vodu meli z reky,takze ne vapenatou.byvakĺo tam docela slunecno,ale asi kdyz je rosili,nevadilo.Delala jsem na jinem useku s jirinami,takze tohle znam opravdu jen z dalky.
doplněno 26.04.11 21:24:oprava-byvalo
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.