Nejste přihlášen/a.
smrk sivý... koupíte to pěkně symetrické, a za pár let to začne ztrácet tvar, už to není "velmi známý a rozšířený kuželový jehličnan".
takže dotaz: co to udělá, když se některé velmi vyčnívající přírůstky zastřihnou...
kdysi jsem tvaroval obyčejný smrk zaštipováním a krácením těch hlavních "puků" na polovičku, dopadlo to celkem dost dobře. Mám to zkusit i u té koniky? Stříhat hned teď ty mladé nebo počkat až se to trochu protáhne?
přeji pěkný den!
Dobry den,videla jsem delat z coniky i bonsai.Pokud chcete ,aby vyrostl normalne do vysky,snad bude lepe jen zastipovat s citem po celou dobu.,ale opravdu malinko,jen kdyby byl mimoradne rostly jinak.Hlavni rez bych nechala az v pozadovane vysce.
Přesně tak. U jehličnanů, které neobrážejí ze staršího dřeva (jako to umí např. tis, túje a některé další tvarovatelné jehličnany) řezem do zdřevnatělé větvičky vytvoříte trvalý pahýl, který v příštích letech neobrazí. Chcete-li, aby strom v daném místě i nadále obrážel, musíte zaštípnout ještě měkký a zelený výhon (prsty to jde velmi snadno). Až zaštípnutý výhon zdřevnatí, vytvoří se na něm pupeny pro příští rok stejně jako na výhonu nezaštípnutém. Tím postupně můžete příliš bujně rostoucí část trochu "umravnit" a dosáhnout trochu více symetrického vzhledu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.