Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čo s orchideou, ktorá vyschla?

Od: angelika* odpovědí: 18 změna:

Prajem pekný deň všetkým. Dnes som od kolegýň z vedľajšej kancelárie dostala orchideu.
Mali ju tam od Vianoc a ešte ju ani raz nepoliali, vraj čítali, že orchidea vodu nepotrebuje :(
Takže som sa zhrozila a orchideu som si od nich vypýtala. Sú to krásne kvety, vždy som jednu túžila mať doma, ale bojím sa, že sa o ne nebudem vedieť postarať, takže som si orch. nikdy nekúpila. No teraz mám doma jedného chudáčika :( takže som sa rozhodla, že ju zachránim.
Korene, ktoré trčali z kvetináča, má úplne vyschnuté, pri dotyku mi ostali v ruke. Korene vnútri kvetináča sa mi zdajú, že sú tak na 70% tiež totálne K.O.
Orchidea odkvitla, tie dve stonky, na ktorých boli kvety, sú zelené, nevyschli. Listy sú úplne zvädnuté, ležia na kvetináči.
Rastlinka je v takom veľkom keramickom kvetináči a v plastovom kýbliku, zasadená v mulčovacej kôre. Do keramického som naliala vodu a nechala som ju v ňom (vyberiem ju tak po cca hodinke - dvoch), potom ju budem mať iba v priesvitnom plastovom kýbliku, aby mali korene svetlo.
Dala som ju na teplé svetlé miesto, ale nie na priame slnko. Myslíte, že mám šancu ju zachrániť? Mám tie odkvitnuté stopky od kvetov na rastline nechať? Pomohlo by jej prípadne hnojivo pre orch alebo by jej ešte viac uškodilo?
Tu je fotka mojej orchidei

Čo s orchideou, ktorá vyschla?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bruk600*
hodnocení

2x

Dobrý den, odstřihnul bych květní stvol, květník s kořenovým balem bych namočil tak na 2-3 min. do čisté dešťové vody a pro začátek bych ji rosil (častěji). To máčení dle možnosti opakovat, v žádném případě NEHNOJIT! , rostlinu dát zatím spíše do polostínu, ani s teplotou to nepřehánět a dát tomu čas. To vše bude snižovat nároky rostliny na vodu a snad se vzpamatuje.

angelika*
hodnocení

Zdravím,

moc ďakujem, orchidejku som postavila do kúpeľne na okno, nesvieti tam priamo slnko, ale je dosť presvetlená. Postavila som ju vedľa dracény a povedala jej, až si berie z dracény príklad a snaží sa tak rásť. Uvidíme :))

des*

Zajímavý nápad,s tím povedaním,napiš prosím časem jak to pomohlo.;)

angelika*
hodnocení

Určite sa ozvem, zdá sa mi, že sa trošku pozbierala - listy už jej tak neležia na kvetináči, ale tak na nejaké závery je ešte skoro :)

pon
hodnocení

0x

Pokud je orchidej velice vyschlá, lze ji celou ponořit do odstáté vody cca na hodinu, přijímá vláhu celým povrchem těla. Pak nechat přebytečnou vodu odtéci, aby kořeny nezahnívaly. Opakovat, když substrát téměř proschne. Není to z mojí hlavy, vyčetla jsem to v odborné publikaci o orchidejích.

Odkvetlé stonky odstříhnout, v tomhle stavu z nich rostlina nic extra nevyprodukuje (mně letos jedna, co ji mám nejdéle, nahodila 4 mladé rostlinky). Pokud listy nedosáhly kritické hranice vyschnutí, budou schopny znovu se oživit a fungovat. Pokud ne, postupně zežloutnou a uschnou (obvykle nejdříve ty nejstarší).

Pokud se ji podaří vrátit zpátky k životu - vypadá ještě celkem nadějně, až se vzpamatuje, radím přesadit do kvalitního substrátu pro orchideje (lze koupit v téměř každém zahradnictví či často v drogerii - u nás v Tetě ji mají). Ten "mulč", v kterém se orchideje obvykle prodávají, je celkem nekvalitní. Po vyklepnutí z květináče samozřejmě odstranit všechny mrtvé kořeny - poznáte je tak, že jsou zcela suché, duté, a odstranit i jakékoli nemocné - zahnívající či podobně. Živé kořeny mají zelenou špičku, jsou pevné, pružné, pokud jsou vyschlé, mohou být "gumové"... Od mrtvých je poznáte vždycky.

Hnojivo pro orchideje později také využijete (až se rostlina vzpamatuje). Hnojí se jen v růstovém období, ne během vegetačního klidu. Dobré je rostlinu pravidelně přesazovat (v knížce píšou cca po 2 letech), podle míry zasolení půdy - i když zalévám odstátou vodou (a to nemáme žádnou extra tvrdou), časem se na povrchu zeminy vytvoří bílá krusta - to je známka toho, že je čas přesadit a myslím, že je nejlepší řídit se podle toho. Pokud je možnost zalévat dešťovou, je to taky dobré, jen nechat odstát na pokojovou teplotu.

Nebojte se toho, pravděpodobně máte orchidej Phalaenopsis, které jsou vcelku jednoduché na pěstování, pokud člověk není naprostý ignorant a dodrží základní zásady (tedy např. ne to, že se orchidej nezálévá... :). Přeji hodně štěstí a držím palce, aby vám orchidej vydržela a dělala hodně radosti.

angelika*
hodnocení

Zdravím Pon, moc ďakujem za obsiahlu odpoveď. Dnes vyrazím na nákup. Neviem, kde v Prahe je drogéria Teta, ale to nevadí, kúpim substrát aj niekde v kvetinárste, určite ho budú mať. No presadím ju asi až tak o týždeň, keď sa trošku pozbiera, nechcem jej spraviť ďalší šok. Včera som ju znova ponorila do vody na hodinu a večer som jej trošku orosila rozprašovačom listy - vyhla som sa srdiečku. Zdá sa mi, že sa trošku pozbierala - listy sa jej zdvihli a na kvetináči už neleží.

Tie kvetné stonky jej ale asi nechám, za tie dva dni čo ju mám, tak im na boku a na konci čosi zozelenalo - taký hrbolček. Je to úplne maličké, no pleseň ani nič podobné to nie je. Uvidíme, nechám tomu čas.
Včera som ju dôkladne prezrela, cez kvetináč vidno aj nejaké zelené korene, takže ju o týždeň z toho mulču vysypem a zasadím do toho nového substrátu, ale ako píšem, nechcem jej robiť hneď šoky po tom jej zážitku bez vody :))
Dažďovú vodu nemám možnosť odchytávať, ale kúpim dnes destilku, snáď je to niečo obdobné, aj keď myslím, že tu v PHA je celkom mäkká voda, no destilka bude lepšia.
S Klaudiou sa určite ozveme, ako pokračujeme. Už dostala aj meno :D

des*

Podle mne,není destilka to co dešťovka,rostlina z ní nic nemá,je to mrtvá voda,nekupuj.Je lepší natočit tu z kohoutku a nechat ji odstát,vyprchá chlor,pak se sní dá zalévat.

angelika*
hodnocení

dažďová voda je tiež mŕtva voda.. čítala som pár diskusií aj od botanikov a destilku odporúčajú..

des*

Správně,děšťovka je mrtvá voda,proto po ní krásně všechno roste,tráva,stromy,zelenina,ano je to pravda angelika.

angelika*
hodnocení

hop omylom som to označila ako odobrú odpoveď.. pokiaľ ma pamäť neklame, tak potrebné živiny obsahuje pôda, nie voda a tie minerály sa vodou rozpúšťajú a sú pre rastlinu dostupnejšie.. prečo by sa inak rastliny hnojili, keď by im stačila dažďová voda?

des*

Je to otázka energie,deštovka ji pozbírá po cestě.

angelika*
hodnocení

ok každý veríme tej svojej pravde, každopádne s mojou orchideou to nemá nič spoločné.

des*

Já ti přeji i tvé orchidei hodně šibačky,když už jsou ty Velikonoce.;)

sebod*

angelika. Kdybys byla z okolí Hradec Králové, Jičín, Dvůr Králové tak se ozvi. Mám "soukromou nemocnici" :D pro takovéhle orchideje. Vždycky někdo ze známých dostane krásnou rostlinu, pak dopadne jako Ty. Tak ji vezmu k sobě, a dám ji do kupy. Jen už nevím, kam ty marody mám dávat *nevi*.

Nevím, jestli to tu bylo napsáno, tak se možná opakuji. Zatím nehnojit a v žádném případě nedovolit vyhnat květní stvol, dokud je rostlina slabá.

angelika*
hodnocení

Zdravím, tak hlásim pokroky.. Orchidejka sa pekne pozbierala, už jej narástli dva nové listy a akoby zboku tých listov jej vyrastajú nové a nové korene. Vidieť, že sa jej darí. Včera som odrezala tie kvetné stonky. Síce neschli, ale niekde som čítala, že jej to podporí kvitnutie. Mám ju v kúpeľni na okne, má tam celý deň slnko, ale nie priame, pretože okná mám také akoby poliate vodou. Neviem to popísať, ale nie sú to klasické hladké okná, takže svetla je tam dosť, ale nie je ostré.
Polievam ju raz do týždňa - prelejem poriadne kvetináč vodou tak, aby som nepoliala srdiečko, postavím ho do misky, aby sa voda odkvapkala a dám ju späť na okno. Každé dva týždne ju postavím na hodinu do misky s hnojivom priamo pre orchideje..
Zatiaľ sa jej to moc páči :))

angelika*
hodnocení

Tak sa hlásime po dlhšej dobe, moja orchidka sa pozbierala a keď som sa vrátila po týždni dovolenky, pozrite, čo ma doma čakalo :)) Ja sa tak teším, som zvedavá, ako vlastne vyzerajú kvety, tie som vlastne ešte nevidela, vzala som ju odkvitnutú.
A to ju polievam cca raz za dva týždne vodou z vodovodu, ani ju nedávam odstáť, iba ju dám pod kohútik a prelejem korene, dokonca v kvetináči jej tú vodu nechám aj pol dňa (dosť často ju zabúdam totiž po tej odporúčanej hodine vyliať :)) ), občas ju trošku pohnojím a jej to zrejme vôbec nevadí a asi sa jej to aj páči, pretože jej zboku tých listov vyrastajú stále nové a nové korene a zo srdiečka nové listy.
Asi sa mi odvďačila tým, že som ju zachránila :))

Čo s orchideou, ktorá vyschla? #2
des*

Určitě pomohlo to povedaní o téj dracéně.Ať se vám oběma daří,dokonce ani destilku nepotřebuje...

angelika*
hodnocení

tak sa hlásime a zároveň aj teda oznamujem, že môj problém bol uzavretý a téma sa môže prípadne zamknúť. Toto som dnes našla, keď som prišla domov. Orchidka sa pozbierala a odvďadčila za to, že som ju zachránila :)

Čo s orchideou, ktorá vyschla? #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]