Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak a čím osadit svah

Od: uska* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, poradíte?Potřebuji po terénních úpravách osázet svah, délka 14 m, šířka 3 m tak, aby byl bezúdržbový. Chtěla bych svah zasypat mulčovací kůrou a sem tam nasadit NĚCO co se plazí po zemi a není to vyšší jak půl metru. Na zem se klade nějaká síťovina, folie nebo co? Mám hrubé nedostatky ve vzdělání, nevím o tom vůbec nic.

Prosím, pomůžete s nápady, návodem?

Děkuji Uška

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, předpokládám, že ten svah není zas tak prudký, že by se tam ta mulčovací kůra neudržela.

Můj návod - svah zrýt, odplevelit a srovnat hlínu do roviny (nakloněné). Položit černou děrovanou fólii a osadit stálezelenou půdopokryvnou rostlinou (nebo více druhy). Potom okolí rostlin zasypat tím mulčem. Ty rostliny si můžete vybrat viz odkaz. Zdravím!

zahrada-zizka.cz/...

sebod*

usko. Zapomněla jsi napsat jednu důležitou věc. Budeš se na ten svah denně koukat? Nebo je odvrácený kamsi "k lesu"? Víš, já vždycky musím zatínat zuby (:D), když někdo bere svahy nebo různé větší výškové rozdíly na zahradě za MÍNUS. Svah - to je pro okrasnou zahradu výhra. Teda když pominu, že by třeba mohl ujíždět *ee*.

Takže podle toho, zda je "SVAH ke mě vchodem a k Ivanovi zády" se osazuje..

borax*
hodnocení

2x

Mý máme na takovém svahu (jihovýchod) skalník Dammeruv. Během dvou let, nebyla vidět ani folie. Sadila jsem ho do sponu, asi 80 cm od sebe, zalévala první rok...od té doby se nestarám, co přerůstá do trávníku, vyřídí sekařka na trávu...

bonie*
hodnocení

1x

srovnala bych trochu hlínu, popřípadě i odebrala a uskladnila někam do kouta, natáhla textilii a udělala "suchý" svah. Zasypala říčními valouny cca 15 cm na výšku, sem tam jako solitér i větší kámen, dále bych zvolila traviny, popř nějaké sukulenty, které bych mezi kameny vsadila i s květináčem. Vegetaci kdykoli můžu vyhodit/vyměnit a nemusím se o to starat.

jirivolka

Děkuji Vám milá paní, od jara hledám řešení cca 8metrů udělat něco s uříznutým svahem mým předchůdcem, ale tahle "pitomina" nás nenapadla. Těch variant jsem vymyslel stovky, ale když si sednu a čumím na ten svah, tak je to volovina. Jednoduchá řešení a ještě jednou díky za ten kopanec. Zdraví Jiří Volka*palec*

uska*
hodnocení

doplňuji - svah není z cesty vidět, ale já na něj koukám ze všech oken. Takže potřebuji i pěkný pohled z domečku. Chtěla jsem odpovědi z praxe, ne info z netu, to vyhledám taky. Našla jsem 12 druhů folie a stejně nevím co použít. Díky za konkrétní rostlinku - sklalník, vypadá úžasně. Kdyby byly zdravé nožky, tak nechám jen travičku a sem tam kvítko. Ale ručně sekat svah u mě nepřipadá v úvahu a sekajda to nezvládne. Žádné kamenivo nebudu kupovat neboť máme doma štěpkovač nebo drtič větví (nevím co to přesně je), takže na zásyp svahu použiji tento produkt a mám jej zdarma.

Řešili jsme tento problém před lety, abysme nemuseli svahy sekat. Máme osázeno skalníkem, popínavýmí jalovci, různé tůje, modříny, i borůvku tam máme. Manžel to střihá a redukuje, já mám kytky on svahy a tvarování...ani jsme nedávali žádnou folii, jen kúrky, po čase to zarostlo, přiložím ukázku.

Jak a čím osadit svah
Jak a čím osadit svah #2
uska*
hodnocení

Jejda, jte zlatíčko, toto je přesně náš svah, díky za foto, hned mám lepší představu. Nevěřila bych, že není třeba nějaká folie.

Usko, není žádná folie, měli jsme strach, že to bude po ní sjíždět. První rok nějaký plevel občas vyrostl, ale teď už vůbec, jen někdy při kraji. Dole jsou nabitý jen hnědá prkna, ale letos už jsou zarostlá. Dole v zahradě máme ještě jeden břeh a tam udělal manžel stěnu z kamene, protože to začalo ujíždět. a přes ní se pnou také plazivce. Zkusím najít foto.

Jak a čím osadit svah #3

astik
hodnocení

0x
Jestli je ten svah prudší, určitě nedávat mulč. Použila jsem ho na svah, utratila za něj cca 1500 Kč a jsou to vyhozené peníze a práce. Mulč stále padal dolů, i v místě, kde to nebylo tak prudké, a nakonec zcela zmizel. Takže dle mého názoru upravit svah, odplevelit..., vysadit různé túje - vyšší, přízemní... Aby se co nejvíce rozrostli, překryli hlínu a je to bez práce i hezké. Mezi ně bych vysadila i nějakou tu bezúdržbovou kytku (floxy...), aby to nebylo tzv. smutné. Pokud máte nějaký pěkný kámen, zakomponovat... Je tu jen jeden problém. Ve svahu se moc nedrží voda. Takže určitě to bude potřeba více zalévat, alespoň ze začátku. Nedávala bych tam tzv. jehličnaté stromky. Ty jsou náročné na vodu. Jsou to mé zkušenosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]