Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak donutit kvést voskovku

Od: repkin* odpovědí: 22 změna:

Zdravím Vás, čím a v jakých intervalech hnojit voskovku. Mám jí v samozavlažovacím květináči a poslední dobou docela rychle roste, mám jí hned za oknem na západ, takže na ní jde od odpoledne sluníčko. Chtěl bych, aby mi začala kvést. Někde jsem četl, že se musí udělat směs něčeho a tím to "zalít", bohužel si nepamatuju jak přesně jsem tenkrát ten dotaz strýčkovi googlovi položil a nyní to nemohu najít. Měl jsem jí napadnutou zespoda listů takovou tou "vatou", ale stříkal jsem to loni v létě Mospilanem 20SP a už je to OK.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Měla jsem voskovku v paneláku, okno na jih, takže na ni celý den svítilo, výhony mi zakrývaly celou zeď koupelnového jádra /pnula se na špendlíkách v tapetě/, kvetla jak blázen, v zimě v panel. teplotě. Jen trvalo asi 3 roky, než kořeny vyplnily květináč, do té doby nekvetla / dala jsem ho zbytečně větší.

emilka12*

bles já ji mám na tom samém místě a okno také jihozápad.A daří se jí dobře.Voskovku taky nepřesazuju.Jen občas měním zeminu z vrchu.

Tatéž zkušenost. Tato, to je už třetí voskovka v mém životě. Nerostla a stála v květináči víc jak tři roky. Pak se rozjela. Dala jsem ji do truhlíku na mříž, ať si tam toste. Dlouho seděla v tichu a pak se rozjela jako blázen. Našla si tam kamarádku a je vidět, že se holkám spolu líbí. Tak je nechávám tak, ať si rostou jak chtějí. :D Starat se budu, až budu chtít vymalovat. :D

doplněno 04.07.13 11:46:

Na starém bytě jsem měla velkou předsíň a tam jsem měla ty mříže tři. Na jedné byly velké klamerky a ty držely čepice, rukavice, šátky. Na druhé, úzké, mezi dveřmi měla mladá náramky a náhrdelníky a holčičí parádu a třetí nad botníkem jsem používala na upevnění sezónní výzdoby, kytice, větve, přírodniny. ;)

Jak donutit kvést voskovku
ukulele*

babkazov : tak ta armovací mříž je mazec! dal bych jí ještě na tu druhou stěnu a na ní nějaké bromélie apod, plánuji si jí také udělat, už několik let, ale stále o tom zatím jenom mluvím...

hodnocení

1x

Tahle voskovka je cca 15 let stará. Trvalo to veeelmi dlouho, než začala kvést. Žádnou zvláštní péči jí nevěnuju. Občas jí pohnojím univerzálním hnojivem (tak 1 x za měsíc až dva), občas jí zapomenu zalít. Kdy jsem jí naposled přesazoval už si nepamatuju. Je umístěná na zdi za jižním oknem. Podobně kvete už řadu let a můžu Vám říct, že už je mi ta její vůně trochu protivná.

doplněno 01.07.13 17:58:

@emilka : 15 let né, ona už nějaký ten rok kvete. Ale 3 roky jsou přece jen málo. Ale možná, že se dá něčím vyprovokovat, já jí prostě nechal osudu.

doplněno 01.07.13 18:05:

Dobré znamení jsou ty dlouhé holé šlahouny. Květy se většinou tvoří právě na nich. Doporučil bych udělat smyčku (radši větší) z pevného drátu a na ní výhony namotat. Pak už se bude pnout sama. Dodržet správný směr, jinak se Vám bude sama vymotávat.

Jak donutit kvést voskovku #2
emilka12*

Tahle taky ještě nekvete,je ještě málo prokořeněná.:)

Jak donutit kvést voskovku #3
lemar0

Také jsem měla voskovku, které se nechtělo kvést. Kolegyni v práci voskovka květla jak šílená, protože se o ni kolegyně vůbec nestarala a měla v malinkém květináči a zalévala 1x za týden. Tak jsem to začala aplikovat na mé voskovce a začala kvést. Takže málo vody , malý květináč, málo péče a chudou zeminu.

rostlinkycz*
hodnocení

1x

Aby voskovka kvetla, potřebuje hodně světla,ale ne přímé slunce. Zkuste změnit stanoviště. V samozavlažovací nádobě se jí nemusí dařit. Je náchylná na nadbytek i nedostatek vody. Po zalití (stačí každé 4 dny) třeba substrát nechat proschnout. Vyžaduje spíše menší květináč s propustnou půdou a drenážní vrstvou na spodku. Přesazuje se až po 3 - 4 letech. Zalévat nemusíte ničím speciálním. Stačí hnojivo na kvetoucí pokojové rostliny. Protože ji máte na okně, pozor na průvan. Vyžaduje také chladné přezimování s mírnou zálivkou. Následně po postupném přenesení do bytové teploty v únoru by mohla nahodit puky. Hnojí se 1 - 2x do týdne až do října, pak vyžaduje vegetační klid.

emilka12*
hodnocení

0x

:)Já myslím až se prokoření tak začne kvést sama.Mě kdysi kvetla a stejně jsem květy musila odstřihnout,protože hrozně voní.I když jsou květy nádherné.

repkin*
hodnocení

Proto sem si jí zasadil, aby mi provoněla byt, je to prozatím jediná kytka co mám doma :D. Odloupl jsem jí od mamky, které kvete. Babička jí měla na chodbě a to voněl celý dům. Někde jsem četl, že jí lidi mají i 20 let a nekvete jim. Proto jí do toho chci trošku popostrčit.

doplněno 01.07.13 17:52:

magdon: tak uděláme výměnu *smich* . Zkusím se zeptat mamky, jestli nemá nějaké hnojivo. Ale 15 let se mi čekat nechce, teď jí mám cca 3 roky.

Jak donutit kvést voskovku #4

Podle obrázku určitě ještě není dost prokořeněná. Budete muset ještě nějakou dobu vydržet. Začíná kvést někdy v dubnu a kvete až tak do července, možná do srpna. Já ji mám už spoustu let na okně na WC (jednak je tam široký parapet a jednak nás nedusí její omamná vůně, teď mi kvetlo najednou asi 12 květů).

doplněno 05.07.13 13:39:

Magdon: Taky ji chudinku zapomínám zalévat, někdy i půl roku *hi*, je mi jí pak líto, ale ona jediná vydržela veškerou moji "péči" a odměňuje se mi každý rok spoustou květů. Je to zlatíčko, mám ji skoro 30 let, jednou jsem ji ostříhala dohola a nechala zase zakořenit konečky (už jsem ten koš nemohla unést).

Před skoro dvěma roky zemřel v domě jeden nájemník. Skoro rok trvalo, než se vyřídilo vše potřebné a byt se uvolnil. Po tu dobu do bytu nikdo nevstoupil, v zimě se tam netopilo se. Byla tam voskovka ve velmi žalostném stavu, nikdo jí nechtěl *plac*. Zcvrklé, hadrovité listy, spousta propletených suchých výhonů. Napřed jsem jí chtěl vyhodit, ale pak mi to nedalo. Voskovku jsem vytáhl z květináče, rozpletl šlahouny, vystříhal ty suché, prostříhal kořeny a zasadil do čerstvé zeminy. Doma jí nemám kam dát a protože onen byt čeká na rekonstrukci a je prázdný, zatím jsem jí tam nechal. Stojí na stole a výhony se volně válí kolem. Zaléval jsem jí, když jsem si náhodou vzpomněl *hi*. Kupodivu se celkem rychle vzpamatovala. Před chvílí jsem jí byl znova zalít (tak po 3 týdnech) a ejhle: ona má na květ!*palec**slunce*

hodnocení

0x

Voskovku, kterou máte, musíte postavit k nějaké opoře, nejlépe kruhové. To, co je na ostatních fotkách jako kvetoucí rostliny, jsou několikametrové rostliny, které se točí po opoře.;) Ty holé stonky na vaší rostlině začnou pouštět lístky a rostlina se začne plazit nějak nesmyslně v prostoru a nebude se mít čeho zachytit. Bude nepraktická, nebudete moci s ní manipulovat, přenést ji, vytřít pod ní a bude nehezká. Navíc, rostliny nerady mění stanoviště.;) Mi se osvěčil koš, do kterého se naaplikovaly dárkové potraviny. Po tom dlouhém, kulatém uchu se rostlina pnula a vypadalo to moc hezky. Jen voněla strašně pronikavě, hlavně v noci, že z té vůně bolela hlava a z květů kapala lepkavá šťáva, která nešla vyčistit. Květy jsem uštipovala. Teď mi roste na mříži a ještě nekvetla.

emilka12*

babko nikdy voskovku nepřivazuji k opoře.Mám jí na poličce a vysí dolu.:)

Emilko, jak ji máte dlouho, jak je stará? ;)

emilka12*

Babko já nevím.Já měla voskovku která mě kvetla a asi jsem ji v zimě přelila.Zachránila jsem jeden odnož a ten jsem několikrát zastřihovala abych ji namnožila.Tedˇji už nebudu stříhat aby se kytka rozrostla.ento rok začala pěkně narustat.O květy nestojím protože moc voní a mě ta vuně dusí.

hodnocení

0x

Přidám svou zkušenost. Mívala jsem voskovku na okně, stočenou do věnce. Od slunce měla trochu spálené listy, ty starší byly spíš do žluta než do zelena. Rostla a kvetla jako blázen. Když už se s ní nedalo manipulovat, věnovala jsem ji do veřejných prostor.

Oddenky od mí mám, už nejsou na slunci, ale pomocí hřebíčků ji pnu po zdi. Listy má temně zelené, občas kvete, ale málo.

repkin*
hodnocení

0x

Tak jsem tam dal drát z autogenu a je pravda, že to vypadá lepší. Pak to skusim přihnojit a nebudu to tolik zalévat.

Jak donutit kvést voskovku #5

repkin*
hodnocení

0x

Tak letos mi poprvé vykvetla. 2květy, už to i odpadlo, tak snad se to po čase povede znovu. :) Pak dám fotku.

Nweodstraňujte ty čudlíčky, ze kterých to kvetlo, příště tam zase vykvete a samozřejmě i na nových místech. Po letech kvetení se na místech, kde vykvétá, udělají až takové jako stopky.

Zkusila jsem to vyfotit, ale moc se mi to nepodařilo.

doplněno 24.08.14 17:35:

Mám ji teda ubohou, chudinku, celé léto vynesenou na lodžii. Když prší, je zalitá. Jsem hrozná.

Jak donutit kvést voskovku #6
sebod*

inžinyrko. Čím víc voskovků týráš, tím víc kvete

Však vidíš, sebodko, sice rozostřené, ale poupátko na staré stopečce. Foceno teď. Chudinka, opravdu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]