Nejste přihlášen/a.
Prosím Vás, potřebuji poradit. Asi před 2 týdny za teplého počasí jsem seřízla na výšku 17 cm velkokvěté růže. Už byly trochu narašené. Udělala jsem to ale asi úplně špatně, protože i když se všude píše seříznout na 10-15 cm, a já je dala nakonec na 17cm, tak teď nemají vůbec žádné narašení, odnikud vůbec nic nepučí, ty pahýlky jsou jak úplně zdřevnatělé, tak některé i silné zelené. Myslíte, že jsem se o růže připravila? Nevím, jestli si mám koupit do rezervy nové, ale nechci zbytečně utrácet.
Máme ty růže už pět let, každý jiný rok jsem je seřízla cca na 30 cm a vždy krásně 2x za sezónu kvetly, ale je pravda, že byly víceméně přerostlé, měly tak 230cm.. Teď na podzim jsem na ně neměla čas a neseřízla je, až vlastně teď na jaře. Jen jsem je na podzim pořádně přihrnula mulčem.
Bojím se, že je to jejich konec, ale byla by jich velká škoda. Prosím, máte někdo podobnou zkušenost? Děkuji.
doplněno 15.05.11 22:24:Prosím, teď, když mi začly ty růže pučet, pupeny mají tak 2 cm, na některých růžích už i 10cm, můžu je už hnojit? Mám na to Kristalon Gold. Děkuji.
Nebojte se, pokud jsou stvoly zelené - tedy živé, růže naraší ze spících oček. Jakmile se zase oteplí, můžete jim pomoct zaléváním a až naraší, pak také přihnojením. Pokud jste to ještě neudělala, odhrabejte mulč.
Ten mulč- ty kopečky jsem odhrabala, ale nechala jsem kolem každé růžičky takovou lehkou vrstvu, proti pleveli, mám to dát teď taky pryč, jestli by to povzbudilo rašení odspodu?
Muzete nechat mulc listovou,ale je dobra da v lete jeste kuru,je to opravdu pak znat,voda se nevyparuje.Strihani ruzi se provadi podle druhu.ruze ktere jsou hodne vzrustne rezeme vice na kratko a ty co poporostou kazdy rok nepatrne,tak podle toho,jen malinko pristrihnout.Vzdy rezeme nad ockem sikmo dolu.Nekdy nejsou ocka viditelne,jak pise limetka spici.Delku,vykaslete se na centimetry,lepe je kdyz sama vystihnete jak je ruze vzrustna a podle toho ji upravit,sama v lete uvidite vysledek.Obecne plati sestrihnout na 3az 5 ocek.provadime jeste letni rez,to aby nam jeste znovu zakvetly,rezeme stonek po prvni peticetny list.jake mate odrudy,pokud vite?Ruze miluju.Jeste vam chci napsat,strihani se ma provadet maximalne do poloviny dubna,nejdriv v breznu.pozdeji,kdyz jsou moc narasene a ostrihate,spise se zbrzdi rust.ale snad to jeste bylo v pohode.
doplněno 13.04.11 19:27:jeste k tem vysokym,seriznete je nizko,ale hlavne koukejte na ocka,budou i tak asi vysoke,to je druhem.To jsou jake?mnhokvetky,ci cajohybridy?
To Vám nepovím, protože si to nepamatuju.. Prostě jsou velkokvěté. No popravdě, já jsem tehdy před 5ti lety se tolik nezabývala kytkami, jako teď.. V Olomouci, když se tehdy konala Flóra, tak tam jsem je koupila a bylo to tak narychlo, že to byly poslední kousky, jen jsem věděla, že chci jednu růžovou, jednu žlutou a čistě červenou už neměli, tak jsem koupila červenou se žlutým vnitřkem, no a nakonec opravdu překrásně každoročně vykvétají, ačkoli se mi tehdy nezdály... To když si objednávám teď růže od renomovaných prodejců, jako Starkl, nějaké opravdu zajímavé odrůdy, tak pak ten výsledek nebývá nějak úžasný, kvete jen něco, některé ne a ne vyrůst. Ale kvete mi pěkně růže malířů, Alfred Sisley
No jo starkl,ja uz od neho nechci nic a nejsem sama.Lepe je si udelat vylet do ruzove skolky,kdyz kvetou,zapsat si co se vam libilo a na podzim objednat.nevim od kud jste,ale ja jezdim do sobotky,je to primo pod Humprechtem a jsem tam schopna travit den.podivam se do katalogu na tu ruzi,jiste bude krasna.dekuji
doplněno 15.04.11 02:37:jj.koukala jsem,vybavilo se mi,ze jsem je kdysi v katalogu obdivovala,lakaly me.ja mam zas Tequla sunrise a pak pudokryvne-swany,Palmengarten Frankfurt,Scarlet meidillant,Sonenschrim,atd.U nas ruze omrzaj,tak nemuzu moc druhu.
Pontee, už jsem to tu psala také víckrát - špatné zkušenosti s tím "renomovaným zahradnictvím..." - nebudu se tedy opakovat, ale - jezdíte někdy do Brna? Pokud ano, tak úplně blízko jsou Želešice - Zahradnictví Urban, na růže snad jedno z nejlepších, tatínek nynějšího majitele byl významným šlechtitelem růží, také se tam dají koupit velmi kvalitní sazenice ovocných stromků včetně třeba starých krajových odrůd a hlavně - majitelé vám velmi dobře vždy poradí a odpoví na jakékoliv dotazy, kdybych kupovala růže, tak určitě právě tam.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.