Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Monstera - ujmutí řízku

Od: allure* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, po jaké době poznám, že se vrcholový řízek ujal? Je to přes 2 týdny, co jsem seřízla a přesadila a okraje některých listů nejprve zežloutly a pak seschly. Listy jsem začala rosit. Ale jsem netrpělivá :) a nevím, kdy budu vědět, že mám vyhráno..

Děkuji,

Lenka

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

2x

Listy není špatné po nařízkování trochu sestřihnout, tím se odparem ztrácí rostlině méně vody. Další pomocí je zakrytí květináče s řízkem igelitovým sáčkem. Ujmutí bude jisté, až začne rašit nový lístek, dva týdny je ale málo, spíše tři až čtyři.

allure*
hodnocení

Moc děkuji za odpověď.. a můžu mít ještě pár "hloupých" podotázek? :)

..myslíte sestřihnout jako zmenšit plochu listu na polovinu nebo zmenšit počet listů?

Řízek má asi tři listy, ale docela velké, dala jsem do většího květináče tři takové řízky, které jsem vyvázala k podpoře.. tak igelitový sáček není úplně reálný.. napadlo mě to celé omotat potravinovou fólií, ale nevím, co se vzdušnými kořeny.. jestli pod obal nebo raději z obalu ven..

Pokouším se udělat z takové nehezky rostlé kytky hezkou (zachraňuji to, co někdo chtěl vyhodit, pak vyrostly krásné listy, ty jsem seřízla..) .. prostě takový hokus pokus, který se mi tak moc zalíbil, že bych o kytku nerada přisla :) Dekuji!

vzdusne konce zastrcte do zeminy k rirku

limetka*

Mám na mysli zmenšení plochy listů. Ta potravinová folie asi nebude to pravé, pokud je rostlina tak velká, jak píšete, pak jí můžete pomoct tím rosením,které provádíte, protože ten igelitový sáček má stejnou funkci - vyšší vzdušnou vlhkost.

allure*
hodnocení

Děkuji, jdu si pro nůžky.. budu dál rosit.. Tak snad to dobře dopadne..

sebod*

allure. Zkuste hydroponii - pěstování bez půdy. V hydroponickém roztoku rosliny krásně zakoření.

allure*
hodnocení

Jako jeste ted? Vytahnout rostlinu po 14 dnech z hliny a nechat zakorenit ve vode? Taky me to uz napadlo, ale.. nevim :) Diky, Lenka

ann*

Já vše nechávám zakořenit ve vodě, a většinou zbavím skoro všech listů, úspěch je cca 80%, já bych ji asi klidně vyjmula ze země a dala do neprůhledné nádoby ny teplé místo zakořenit a pak sázela do hlíny

sebod*

allure. Ano, klidně je teď vytáhni z hlíny. Výhoda tohoto množení je ta, že nemusíš tak moc minimalizovat listovou plochu. Můžeš takové nařízkované rostliny mít někde ve váze na ozdobu. Jak tu někdo píše, zakoření na teplejším místě. V chladnu to není jisté.Zdraví Tě Lenka;)*placni*

hodnocení

0x

Monstera se mnozi vrcholovymi rizky,je dobre aby rizek obsahoval vzdusny koren.Muze se dat do vody nebo zeminy.ale ja se priklanim k te vode.ono by to slo opatrne podebrat a dat do vody,po rozpusteni zeminy zjistite jestli pousti koreny.

sebod*

juglans. Musím Vás trochu opravit. Monstera se nemnoží POUZE vrcholovými řízky. Je možné rozřezat jeden výhon na několik částí a ty dát např. do té vody.

lidus*

Ufiknu kus co mi překáží, rozřežu na kousky, dám do vody a otrhám listy, nechám 3-5 ne více a roste i ve vodě jako bláznivá.

ann*

Přesně tak!

jo,jasne,ujmou se,ale oporucuje se a ze zkusenosti vim,ze je to lepsi.

sebod*

juglans. Že Vy chcete mít poslední slovo :D. Všude v zahradnictví se monstera množí tak, jak napsaly děvčata nademnou. Rozřeže se celý výhon. A úspěšnost ujmutí je naprosto stejná, nezáleží natom, jestli to je střed výhonu nebo vrchol. A na ujmuté rostlině také nepoznáte, z jaké je části.

annyfi*
hodnocení

0x

Dobrý den, mě se u monstery osvědčilo nařezat kmínek na cca 15-20cm dlouhé špalíky, ale aby měly aspoň jeden vzdušný kořen, pak to dám do kýble s vodou a pustí kořeny vždycky. Pak je dám do květináče a loni se ujaly všechny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]