Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu uz ven vysadit rudbekii?

Od: tofi* odpovědí: 17 změna:

Prave jsme si koupila nove sazenice rudbekie a zvazuji jestli ji uz mam vysadit na zahon - ma obcas mrznout, tak jestli ji to nebude vadit...

A jeste jeden dotaz - je to letnicka nebo trvalka. Ja ji vzdyp ovazovala za trvalku mela jsme ji na zahone nekolik let a vzdy krasne vypucela. Asi pred dvema lety pres zimu zasla. No a ted jsem si koupila nove a koukam, ze jsou oznacene jako letnicky.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

Rudbeckie je trvalka. Takže už klidně může teď přijít ven.

tofi*
hodnocení

Dekuji, tak ji hned vysadim :)

Ja ji take povazovala za trvalku az ted jsme si koupila seminka a tam pisi, ze to je letnicka, tak me to prave prekvapilo :)

karina*
hodnocení

2x

tofi, ridbegie nechávám už celá léta přes zimu na záhonku. Jen je na podzim přistřihnu od uschlých květů a listů. Na jaře vyrazí znova. Takže pro mě to jsou trvalky *smich*. Ale jestli máte nějaké malinké sazeničkky, nechala bych je ještě doma a počkala bych s výsadbou do záhonu až přejdou ohlášené mrazíky a sníh. Karina

tofi*
hodnocení

Sazenicky jsem si objednala a vcerami prisly, tkaze mhou byt zchoulostivele - tak je radisj este necham doma. Navic v tehle zime sem i ani na zahrakdu jit nechce :)

Ja jep rave take povazovala za trvalky mela jsem je na zahonku nekolik let, ale pak ni najednou odesly. No a ted jsem si koupila seminka - vubec me nenapadlo koukat, zda to jsou trvalky a az doma koukam, ze je tma uvedeno, ze to je letnicka tak me to fakt zmatlo :)

krkovicka*
Tofi,určitě nic neskazíte.Dnes v noci bylo jen 2C a to v Praze.Brrr...
sebod*

*zed* Tak teď je mi to jasný. Tofi. Ono těch Rudbeckií je celá řada *sok*. A některé se opravdu pěstují jako letničky . Takže kouknout nato, o jakou Rudbeckii se vlastně jedná. *cteni*

tofi*
hodnocení

No me to take prekvapilo. Ja jsme vzdy na zahrade mela ty klasicke zlute s hnedym stredem. Ted jsme si objednala vinove - tak to vypada, ze asi take budou trvalky. No a pak jsem nahodou videla seminka Prairie Sun je fakt nadherna krasne zluta se zelenym stredem. Tak jsem si je take koupila - vubec me nenapadlo kouknout jeslti je to trvalka. No a kdyz jsme je sila tak koukam, ze je tam napsano, ze to je letnicka - tak to me fakt prekvapilo... Tak je hodl vic druhu - no hold si z ni zkusim nasbirat seminka a pristi rok vyseji znovu :)

sebod*

ta vínová , to je asi Rudbeckie purpurea. Tak to je opravdu trvalka. A dá se používat do sušených kytic. To málokdo ví. Když už bude květ skoro odkvétat, tak ho odřízneš, otrháš okvětní plátky a zbyde Ti takový kulatý ježeček :D. Ve váze to vypadá moc hezky

tofi*
hodnocení

Tak to je dobry napad to - dekuji :)

doplněno 14.04.11 13:15:

Ta moje co jsme si objednala se jmenuje "Cherry Brandy"

Tu purpureu jsme tak mela, ale zasla mi asi tam na ni bylo moc horko - ted jsem jim nasla jine stanoviste tak snad se jim tam bude darit :)

tofi*
hodnocení

Zak uz je mi zahada jasna :)

Ono proste nektere druhy jsou choulostivejsi, takze tu preziji jen mirnejsi zimy. Pokud jsou sine mrazy apod, tak hold neprezije, tak proto je tam psana, ze to je letnicka.

krkovicka*
hodnocení

0x
Vím,že to krásné slunečné počasí už vábí osázet truhlíky a záhonky,ale po dnešní předpovědi,že má být ještě zima a místy sněžit bych já osobně počkala.To je pouze můj názor.Nechám to tedy na Vás.
tofi*
hodnocení

Ja jsme prave tu predpoved take slysela. Takze truhliky co uz mame na okne budeme na noc schovavat, ale zase jine trvalky jsme vysadila uz pred mesicem a krasne rostou. Tak uvidim jak budou hlasit dal a kdyztak jeste pockam...

sebod*

krkovicko. Rudbeckie je trvalka. To znamená, že na záhonku je TRVALE i přes zimu :D, takže se klidně může vysadit teď.

ono to může být trošku jinak, ty co jsou na záhoně teprve opatrně vykukují, ty skleníkové nebudou tolik otužilé a předčasný pobyt venku by jim prospět nemusel - co na tom, že v zimě přežijí -20°C, to s tím nutně nesouvisí ;)

sebod*

clayman. Asi tak... Jestliže se jedná OPRAVDU o Rudbeckii, tak ta se nepředpěstovává ve skleníku. To by bylo pro zahradnickou firmu ekonomicky nevýhodné. Sazeničky, které si tazatel nyní koupil, byly vysety již vloni. Zimu přežily někde venku. ;)

Jinak zde někdo píše, že se Rudbeckie pěstují jako letničky. *sok* To také není pravda. Jednoletá (resp. dvouletá) sazenice není nicmoc. Teprve starší rostlina je opravdu kvalitní a ceněná ,protože je obsypaná květy.

Napsala jsem ze se pestuje jako letnicka,to znamena ze,ten rok se zaseje,vyroste a vykvete.Vubec nechci tvrdit,ze je lepe ji pestovat jen jako letnicku,jinak je to samozrejme trvalka a je lepe,kdyz zvroste.Chtela jsem jen vysvetlit,proc uvadi na balicku,ze je to letnicka.Meli by asi pripsat,ze se stava trvalkou.je toblbost,ale podivejte se treba na net,tak to je pomaju psano vsude,ze se pestuje jako letnicka.

doplněno 16.04.11 16:25:

a treba nemam pravdu,ted si vlastne vybavuji,ze nektere babicka sila kazdy rok.ze jich je vic druhu,to vim,ze by tedy byly jedny trvale a ty druhe letnicky,je to i mozne.ale pravda tedy je,ze rostliny ktere se zaseji,vyrostou a vykvetou tentyz rok odpovidaji letnickam.Jeste se na to nekde mrknu.Jestli se mylim,tak se vsem omlouvam

hodnocení

0x

Rudbekia je trvalka,ale pestuje se jako letnicka.Vysev unor-brezen a pak nejmene 2 mesice pestovat za sklem.Nesnasi pruvan.Pokud jste ji jiz vysadili snad necim chranit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]