Nejste přihlášen/a.
Hezký den všem, prosila bych radu ohledně bylinek na zahradě.Ráda bych si založila bylinkovou skalku něco mám načteno,ale raděj se ještě přeptám.Ráda bych si zasadila základní bylinky - libeček, máta, bazalka, petrželka...postupně bych zahrádku rozšiřovala.moje otázka zní . můžu si koupit bylinky nasazené v květináči a nasadit do hlíny? Rozrostou se? Kolik jim nechat místa? Jak připravit půdů? Mám ji porytou, ještě ji upravím a můžu použít hnojivo na bylinky? Jaké máte zkušenosti vy? Děkuju všem moc za praktické rady!Mějte se hezky a jaru zdar(-:
Můžete, já to tak udělala, žádné hnojivo nepoužila ale pozor máta je plazivá a ta se podplazí a příští rok bude zase jinde, libeček když přeryjete tak máte za tři roky z jednoho 5 keřů, medunka se také sama množí, saturejka a dobromysl udělá krásné keříky. Nezapomeňte byliny stříhat a stříhat, rostou ještě lépe. Rozmarýnu dávám ven jen v květináči a na zimu dám na krytý balkon poradili mi to tu dobří rádcové jinak by mohla vymrznout.
Potřebovala bych poradit - jak mám sklízet bazalku..zda ji mám ostřihnout cca 4cm od hlíny..nebo jen otrhávat lístečky? Netuším jak to dělat..mám pocit, že ta, kterou jsem ostříhala (zůstal jen stonek) asi odejde
Hezký den, zrovna včera jsem to řešila s paní na trhu, takže jen předávám odpověď..nemám odzkoušeno(-:Já mám nasazenou bazalku v květináči a dávám ji ven na slunko, na zahrádku se mi vysadit nevejde, nějak jsem přecenila prostor.Každopádně, já ji hodně používám, takže otrhávám ty velké lístky, ty menší prej zase dorostou, jen se nemá odštípnout ten stonek zvrchu.Měla by stále dorůstat.Takže podle mě asi nechat malé lístky na dorostení a neodštipovat stonek...ale nevím, jsem sama zvědavá na další odpovědi(-: Mějte se zatím moc hezky...Martina
doplněno 15.06.11 21:49:Ještě mě napadá, zda otázku nenapsat do nových témat, možná ji najde více lidí(-:Znáte to - víc hlav, víc rozumu(-:
Takže my pěstujeme libeček - je to takový dost vzrostlý keřík až 1,5 metru a zabírá docela dost místa. Máme ho na severní straně zahrady, ale s slunečním svitem. Pak kadeřavou petrželku, tu sadíme ze semínek rovnou do země, je to dvouletka, takže následující rok už vyhání do květů a moc z ní není. Nevím, nemám zkušenosti s bylinkami v květináči a něco mi říká, že jsou možná spíše určeny do domácnosti, možná nemusejí být tak otužilé, nevím. Pak máme ještě meduňku, už taky dost rozrostlou asi na 1 m2, takže do skalky asi by už nehodila. Navíc dorůstá snad 50 cm.
Libeček taky mám - fakt velká rostlina... pažitku lze pěsovat z květináčku ze supermarketu, rozrůstá se pomalu, máta - je spousta druhů - mám normální klasickou, ananasouvou a citronovou - ta je moc dobrá do limonády v létě. Máta se velice rychle rozrůstá... bazalka je jednoletka, tymián krásně roste - nizoučká voňavá rostlinka, rozrůstá se pomalu (spousta druhů), ještě pěstuji oregano - rozrůstá se taky rychle a je velmi vytrvalé... Jenom rozmarýn u nás v zimě zmrzne...
Půdu jsem nijak zvlášt nepřipravovala a ani bylinky nehnojím... a rostou jako blázen...
Taky jsem je nakoupila v kvtionáčích - jak jinak...
Děkuju, děkuju!Libeček nám právě rostl před domečkem, teď čekám, až trochu vyraší, musím ho přesadit dozadu, při naší rekonstrukci by nemusel přežít(-: Když ho přesazuju,můžu ho normálně vyrít a nasadit jinam,že jo?To samé mám s mátou...musím ji přesadit, ale zatím nevyrašila...nechápu, jak mohlo někoho napadnout bylinky hodit k cestě, když za barákem je zahrádka jak ...prostě velká(-:Jen abych si to ujasnila - jednoletka, jako bazalka se musí vysazovat každý rok, zatímco např.tymián, oregano vydrží přes zimu...jéj, tak na to jsem zvědavá(-: To bude druhá maturita(-:
Libeček vyryjte s kořenem dlouhým cca 15 cm, aby na novém místě co nejlépe zakořenil. Má dlouhý kůlový kořen. Máta se vám brzy rozroste jako plevel všude, budete ji muset krotit. Bazalka a majoránka můžou přežít do další sezóny v bezmrazé místnosti, ale je lepší si je každý rok vysít nebo koupit předpěstované znovu a pěstovat jen jako jednoletky. Obě můžete vysadit ven až kolem půlky května "po zmrzlých". Bylinky z květináče, který byl dosud v místnosti, před přesazením postupně otužujte pobytem venku a na noc je ještě ukliďte do tepla. Může je poškodit nejen chlad, ale i prudké sluníčko, pokud na něj nejsou zvyklé. Takže pomalu po troškách. Tymián je trvalka, ale občas vymrzne, šalvěj také. Letos byla asi špatná zima, "odešlo" mi několik keříků včetně levandulí. Ještě do záhonku můžete koupit saturejku (druh montana), to je také trvalka a skvělá bylinka k masu a do smetanových omáček. Nezapomeňte na dobromysl a mateřídoušku, včelky vás budou milovat .
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE SLIMÁKY NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE, Minulý rok si pochutanali na kytičkách...zkoušela sem je vyhazovat přes plot, ale oni jsou snad mega rychlí, takže se mi vrátili, nemám povahu na to, abych je solila!Tak doufám, že si minulý rok u nás odbyli a teď pojedou na prázdniny jinam!
Bylinky koupené z obchodu moc dlouho nevydrží.Lepší je vypěstovat ze semene uplně nové a soustředit ty větší rostliny vždy dozadu a menší dopředu.My pěstujeme,líbeček,thimián,rozmarýn.oregáno,.mateřidoušku a běžné jako je petrželka,pažitka,kopr,mátu a z ní děláme perfektní sirup.Proti slimákům dávám ze začátku mulčovací kůru,ale malinko dále od bylinek.Bazalku pěstuji jen v květináči,venku mi většinou zašla,nesnese velké změny počasí.U skalky vám asi nezbude,než slimáky likvidovat růčo, fůčo.Já mám bylinkový záhon.
Já mám odzkoušeno na slimoše trochu pivka do misky a do záhonu...utopí se v chlastu(-:jinak jsem neodolala a nakoupila i takové modré kuličky, oni to sežerou, zavrtají se do země a pojdou...je to bez chemky, a neublíží to jiným hlodavcům, pejskům, ježkům...jen chudákům slimákům...tak je prosím, ať k nám nechodí(-:
"lucky", chcete si založit bylinkovou skalku, tak Vám posílám obrázek z netu. Je to na malé ploše dost místečka, třeba Vás to bude inspirovat. - stařenka
doplněno 16.06.11 16:51:tak znovu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.