Nejste přihlášen/a.
Jaké s jejím pěstováním máte zkušenosti? Jaká byla úroda a jak to chutná? Případně jak jste ji zpracovávali? Chci ji poprvé zkusit, tak jsem zvědavá.
Ačokču pěstuji v zemině, kde se daří okurkám, rajčatům, nebo paprikám. Nejvhodnější způsob pěstování je na pletivě /konstrukci/, které můžete dát do záhonu. Mám vyzkoušený i způsob pěstování na jehlanu, mimo pěstební záhon. Zryla jsem kruh v trávníku /drny odstranila/ a přidala kompostovou zeminu. Já si ze semen předpěstovávám sazenice a vysazuji v době, kdy se vysazují okurky. Sazenice, pokud je venku teplo a při dobré zálivce rostou velmi rychle. Dorostou do délky asi 3 -4 metry, hodně se rozvětvují. V paždí listů se vytváří malé papričky. Nejchutnější jsou ve velikosti do 2 cm, potom se začíná vytvářet semeník, který je celkem tuhý. Větší plody lze lehkým zmáčknutím rozpůlit a semeník vyloupnot. Chutná mi to jako něco mezi paprikou a okurkou, čím menší, tím chutnější. Velké plody rozpůlené, zbavené semeníku lze zapékat jako lodičky plněné mletým masem, přidat do leča aj. Mně chutnají maličké plody zavařené jako okurky, nebo je přidávám na vrch do sklenice s okurkami. Hnojení je stejné jako u zeleniny, ale vyžadují hodně zalévat. Do výšky nejméně 30 cm chránit proti slimákům! Úroda závisí na venkovní teplotě, hlavně vydatné zálivce a občasném přihnojení - celkem slušná.
Maminka ji pestuje uz treti rok. Prvni rok ji dala do zahonku s hodne kvalitni pudou a bylo to primo silene ze dvou rostlinek narostly primo priserne liany, ktere pokryly cely plot. Mlade plody jsou moc dobre chutna to neco mezi paprikou a mladym hraskem. Uroda byla opravdu velka nestacili jsme to otrhavat. No a hodne plodu jeste prerostlo ac jsme to denne otrhavali. No a tech zralych plodu byly dve vrvhovate prepravky.
My jmse to nezpracovavali, ale babicka z toho delala "plnene papriky" a pry to bylo dobre. nekdo to snad i naklada, ale s tim zkusenost nemam.
Dalsi rok to maminka dala k plotu, ktery chtela nechat porust, aby pres nej nebylo videt (po zkusenosti z predesleho roku), ale jak se to zasadilo do bezne pudy (v pravniku) tak to temer nerostlo takze uroda nulova.
Je to nenáročná a užitečná plodina. Měli jsme ji na jižní straně, roste úplně před očima. Je dobré trhat ty plody malé, jak je necháte přerůst, tak musíte vyndat semínka, protože jsou hodně tvrdá. Přerostlé jsme plnili sladkým zelím a zavářeli do okurkového nálevu. Jinak jdou použít všude jako papriky, do leča, do guláše, různých čalamád i směsí, i zmrazit. Já ji přirovnávám k cuketě, jde z ní připravit mnoho pokrmů. Teď už ji dva roky nepěstujeme, zaměřili jsme se spíše na okrasnou zahradu, od užitkové ustupujeme. Tak ať máte dobrou úrodu, a nezapomeňte si nasušit na podzim semínka na příští rok.
Moc děkuji za rady, už se na to těším, jak jsem pochopila, tak to bude chtít pořádnou oporu, a také ta ochrana před slimáky bude důležitá, loni mi úplně sežrali první výsadbu cuket. Krásný den všem!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.