Nejste přihlášen/a.
Prosím poraďte mi vhodné balkonovky, kterým se bude dařit na balkónu na JIH. Předem díky za rady.. Uvažuji o Sundaville, je vhodná?
Sundaville by se tam asi nelíbilo, pouze pokud by byla chráněná před přímým poledním sluncem, tu bych doporučovala spíše na východní balkon. Na jižním balkonu se bude líbit muškátům, lobelkám, kejklířkám, drobnokvětým afrikánům, aj. Jen bych doporučila samozavlažovací truhlíky, chce to spoustu vody a hnojení do každé (skoro) zálivky.
Dobry den.Ono je to tezke pokud mate na balkone upal.Je nejak chraneny striskou nebo podobne?Pokud tam opravdu prazi cely den,tak i ty muskaty maji radeji polostin.oni prezijou,ale budou vybledle.Lobelky snesou slunicko,ale musi se udrzovat stale vlhke,take maji radi polostin.Coleus by snad sel,jeste lampranthus,ale ten jsem nepestovala,jen cetla.jeste na vas dotaz-sundaville-chce zastineni a hodne vzdusnou vlhkost.
já bych dala petunie, surfinie a mini-petunie(millionbells), mají rády sluníčko - ale ne moc vítr a déšť -pak nejsou pěkné.
Ze zkušenosti mohu říct, že to chce samozavlažovací truhlíky- je to fakt dobrá investice.
mám ten samý problém, balkon na jih a zasklený, takže v létě opravdu úpal i když zasklení shrnuté na jednu stranu. Trvalo mi několik sezon najít ty správné letničky ale mám vyzkoušeno:muškáty převislé i zonale, lantana-libora,sanvitálie-vitálka, petunie,šalvěj,vějířovka,dascia-ostruhatka -méně vody,lotus-štírovník.gazánie a afrikány.Lobelky se mi neosvědčily,tyjsou do polostínu
určitě se vám bude líbit, dělá krásné převisy, jen potřebuje hodně vody. A každopádně samozavlažovací truhlíky, první roky jsem to zkoušela v obyčejných ale rostlinky trpěly,tato investice se rozhodně vyplatí.
Měla bych si dát na něco při vybírání samozavlažovacích truhlíků pozor? Je do nich potřeba speciální zemina, nebo můžu použít běžný zahradnický substrát?
měla jsem dva druhy truhlíků, do jedněch se lila voda shora,měly v rozích takové zarážky a do nich se voda lila, ale ty se mi moc neosvědčily.Nyní používám s otvorem na boční straně truhlíku, je ve tvaru oválu a je v něm umístěná kulička,která ukazuje stav vody.pokud "zmizí"je třeba doplnit, vejde se tam cca 3l vody na délku cca 45cm,je taky širší, což mi vyhovuje při osazování,rostliny se lépe umisťují.Mrkněte na www.chemicor.cz je tam obrázek.U nás stojí cca 150 Kč/Hradec Králové/.Substrát používám pro balkonovky z hobby marketů,před výsadbou přidám pod kořeny fosfátové sklo-podporuje kvetení, jinak hnojím 1x týdně.
Používám samozavlažovací truhlíky od zahradníka Lebiše a jsem s nimi velmi spokojená, do misky se vejdou skoro 3 l vody, kvítka si libují
Taky používám Lebiše - jsou praktické, knoty se dají dokoupit zvlášť, loni mi spadly 2 z prvního patra, tak jsem nahradila truhlík klasickým (miska přežila) a vypálila do něj díry...
Určtiě dejte přednost truhlíkům s knoty, knotů klidně dejte víc než je původně. Hlínu i hnojivo používám obyčejné jako dřív (hnojivo na celou sezonu Osmocoote)
Sanvitálky jsou moc hezké - mám je ráda, kombinuji s červeným muškátem (nepřevislým)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.