Nejste přihlášen/a.
Je ještě teď možné prořezávat staré jabloně, když už jsou napučené?
Jsem asi stejný nezahradník, ale tohle už jsem vypátrala. Jabloně se právě mají prořezávat až v květu, jinak není prořezání dost účinné. Taky je mi těch krásných kvítků líto, ale jinak to nejde. Takže ...duben, ještě zůstaňte za kamny. Patronka
doplněno 03.04.11 18:25:Teď už taky vím, že moje informace byla hloupost. Škoda, mohla jsem už začít řezat. Naprosto vyčerpávající odpovědi týkající se řezu ovocných stromů najdete na serveru www.ireceptar.cz Po registraci a přihlášení zadáte do vyhledávacího okénka heslo - třeba "řez ovocných stromů", nebo jen "řez jabloní"a najde Vám vše potřebné. Registrace je zdarma jako tady, ale rady jsou nejspíš od odborníků a ne blbečků jako jsem teď já. Patronka
Uz to neni moc dobre.prorezava se ve vegetacnim klidu.v kvetnu se muzou prostrihat,zvysi to plodnost,ale ne nejake velke rezani.Provadi se i letni rez,pred ukoncenim rustu letorostu,odstranime konkurencni a letorosty rostouci dovnitr koruny.Pokud jsou nekde ponechane tzv.vlky,ja je vzdy zkratim,aby nebyla vetsi rana a ve vegetacnim klidu zbytek.kdyby jste to ted jeste riskli,tak dobre zamazat voskem.Ale nedelala bych toma uz dost mizy a navic si otlucete pupeny,tomu se neubranite.v kvetnu troch prostrihat,ale hlavni rez fakt v tom klidu,at uz na podzim ,v zime,ale nesmi byt mraz do -4 C.
Ano, jabloně se prořezávají v předjaří. Zato peckoviny se mohou řezat déle. Dokonce jim vůbec nevadí je řezat v době sklizně. To má svoje výhody, hlavně pro česáče. Žádné šplhání po žebříku. Hezky se pohodlně usadit na zemi a otrhávat uříznuté větve.
Manžel je prořezal zrovna tento víkend a větší řez je dobré zatřít štěpařským voskem a mám prý napsat, že můj neekolog když dojde vosk použije latex. Líp je pozdě než vůbec. Jablek míváme dostatek a to jsem se v neděli pobavila jelikož se manžel ptal kdy se sejí brambory. Myslel to vážně a divil se, že jsem málem smíchy spadla se židle.
Přátelé zahrady a sadu!
Jsou určité zásady,které je nutno dodržovat.Především rozlišujeme mezi peckovinami a jádrovinami,to tu už někdo řekl.Pak je nutno ještě rozlišit,mezi výchovným řezem a průklestem.Začneme jabloněmi,ty jsou už hodně narašené.Průklest,to znamená odstranění větších větví,které překážejí a zbytečně zahušťují korunu,necháme na podzim po sklizni.Ten vyvolá zjara velký výskyt přírůstku "vlků"-dlouhých letorostů ,ty můžeme odstraňovat průběžně.Na podzim pak dokončíme.Zeslabují strom.Na jaře(nebo spíše v předjaří) jen můžeme zakrátit plodonosný obrost a podpořit nasazení květů.To činíme jen tam,kde se obrost zahušťuje a s rozumem.
U peckovin se průklest také děje po odplození(sklizni)Jarní řez by mohl zúpůsobit klejotok a tam vzniká nebezpečí vniknutí nákaz působením hmyzu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.