Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, k narozeninám jsem dostala hyacinty a miniaturní kosatce. Už odkvetly a já nevím co s cibulemi, když se mají dávat do země až na podzim děkuji za radu.
Nechte je zaschnout a klidně je zasaďte do země už teď, já to každé jaro také tak dělám, a někdy vykvetou ještě znovu v tom roce. Jestli máte skalku, tak udělejte takové hnízdečko z cibulovin, a uvidíte příští jaro, jak to bude krásně kvést.
Hyacint-pestante po dkvetu zalevat,aby tzv.zatahl.Listy a kvet zezloutne,pak vyndejte z kvetinace,ocistete a uskladnete na suche misto.V zari muzete zasadit na zahon,nebo do nadoby,do propustne,zivne pudy,10-15 cm hluboko.v zemi ho muzete nechavat,ale bude mit rok od roku mensi kvet.Cibuloviny potrebuji zakorenit v tyz roce asi2-2,5mesice,pak jsou teprv podle teplotnich podminek schopny vyrust,vykvest- v nadobach kdykoliv.Venku hyacintum vyhovuje vice teplota,doma je na ne vetsinou teplo a kratce kvete.S temi cibulnatymi kosatci je postup podobny.Kosatecky sazime na slunna mista,kde v lete mohou dobre pudy vysychat.Po zatazeni rostlin na zahone,tak v cervnu,muzeme vyjmout a stejne jako hyacinty uskladnit.sazime opet v zari az rijnu do propustne vyzivne pudy.
Tak ja je nechavam zaschnout a vysazuji az na podzim, aby si cibulky vice odpocinuly. Baicka vzdy rikavala - kdyz jsou deti ze skolky (konec cervna) maji se cibuloviny vyndat ze zeme a kdyz jsou do skoly (zari) maji se tam zase dat. Je pravda, ze je vetisnou kazdy rok nevyndavam, ale cas od casu ano, ale nove davam do zeme az v tom zari.
Tofi, máte sice pravdu s tím termínem, ale vůbec nic se nestane, když je tazatelka zasadí už teď po zaschnutí natě - prostě v té zemi počkají na svou dobu. Kdyby tyhle vysílené rychlené chudinky někde skladovala, tak možná spíš úplně zaschnou, protože jak říkám - jsou vysílené předčasným rašením a kvetením. Z toho důvodu je také možné, že nepokvetou příští, ale až další rok.
Aby uplne zaschly je blbost - delam to jiz leta a vsechny mi krasne pristi rok kvetou.
Ja si spis mylsim, ze je lepsi je nechat venku, aby si odpocinuly, take v zemi se mohou zbytecne premokzit achytit nejakou plisen ci jine poskozeni.
Tofi, to nedává smysl, to by se přemokřily a zplesnivěly i cibulky, co každý rok nevyndáváte z půdy, a to se neděje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.