Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stříhání kiwi a hortenzií

Od: tanina* odpovědí: 2 změna:

Prosím o radu, jak mám ostříhat dlouhé šlahouny kiwi, které mi za loňský rok narostly až v délce 1,5 m a vytvořilly nad altánem sice pěkné zastínění, ale jsou již tak dlouhél že plochu střechy přesahují. Vytvořily spletenec, který nyní budu muset zřejmě postupně rozmotávat a následně krátit. Nevím však o kolik si to mohu dovoli, zda tomu mohu dát zásadní řez a nebo jen určitou délku nově narostlých větví. Pro úplnost uvádím, že kivi mám vedle sebe 2 stromky, které jsou staré letos 8 let. Předloni se teprve ukázaly sem tam nějaké plody, vloni již toho bylo více, ale v horkém období léta jsem neuhlídala zálivku a spousta nasazených květů mi zaschla. Poraďte také, zda je nutné kiwi také hnojit nebo případně nějak jinak ošetřovat. Nijak zvlášť je neošetřuji.

Dále se ptám na pravidlo ošetřování a hlavně způsob řezání u hortenzií. Vloni jsem je ostřihala dost na krátko a nevím, zda to mohl být důvod pro to, že jsem měla minimálně květů, V předchozích letech byla samý květ. Je třeba ji hnojit a čím?

Jaký máte názor na slepičince. Sousedka mi je nabízí s tím, že si je mám naředit, ale já mám strach, zda s nimi mohu hnojit vše a také, abych některé rosliny nespálila. V jakém poměru ev. ředit

Poslední otázka se týká krtinců. Nebývalý výskyt krtků právě v tomto období jsem ještě nikdy nezaznamenala. Mám zcela zdevvastovanou zahrřadu - doslova krtinec vedle krtince, poměrně veliké hromady. Doslova se propadám při chůzi po trávníku.

Chalupáři tvrdí, že to není krtek, ale hraboš, ale já si myslím,že způsob boje proti nim by mohl být stejný. Jen nevím jaký. .

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Hortenzie,mate nejspis velkolistou-Macrophyla?Skoro nerezeme,vse spociva jen v odstranovani odkvelych kvetu.Kvete na starem drevu,takze orezanim se pripravite o kvety.Nekdy se vystrihaji krizici se vetve a zakrati moc slabe,vzdy nad dvojitym pupenem- NA JARE.Pokud se jedna o jine druhy jako treba latnate a pod.,to jsou ty,ktere kvetou na novem dreve,letosnim.,tem naopak zakratime vetve nad prvnim pupenem.Nebojte,ja se to take ucim,zacala jsem je pestovat nedavno,ale s tim strihanim to tak je.Sazeli jsme do raseliny s hrabankou,ale pouze borova je vhodna,hodne zetlely hovezi hnuj.Doplnovat prumyslova behem rustu,kristalon.musi to byt hnojivo bez vapniku.Chcete mit modre?kamenec hlinitoamonny- 1 procent.roztok,zalivka 1-2 tydne 6 nedel,flortis,siran hlinity.hlavne zalevat destovkou ,vapennou vodou ne.Ja zas nyni resim,kdy odhrabat Hortensie a zda jim postaci na noc netkana textilie.V loni jsem je odkryla a ze uz jarni mraziky nebudou hrozit a uz tak pekne- zmrzly.jsme 369 m.n.v.,ale jeste k tomu v mrazive kotline blizko vody.Kdybych zde mela uplne cekat,aby nemohly zmrznout a nechat je zakryte,tak lide o 5 km dal na rovince je maji davno obrazene ,vysoke.takze bych zpozdila rust ,ktery ma mit,nejde samozrejme o lidi,co maji.Asi letos koupim tu tkaninu a dam ji dvojite.Preji hezky den.

janjanku
hodnocení

0x

Jak se stříhají kiwi?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]