Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výsev pod sklo? Levandule?

Od: citrouille* odpovědí: 7 změna:

Koupila jsem si levanduli pravou a je na ní napsáno-výsev:od března pod sklo, od května do volné půdy. Co přesně znamená ten výsev pod sklo a jak byste mi poradili k jejímu úspěšnému pěstování?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fragola*
hodnocení

2x

Dobrý den, zasejte do misky, lehce zasypte zeminou a dejte misku do mikrotenového pytlíku. Až vyklící, můžete pytlík sundat. Předtím i potom rosit. Já ji také tak pěstuji. Sela jsem ale už asi před měsícem. Máte-li skleník, dala bych už osetou misku či truhlík do skleníku a možná nedávala ani pytlík, protože skleník plní tu fuknci. Levandule kvete až druhým rokem od výsevu. Ivana

hodnocení

1x

Seminka levandule nechavame bez zasypani zeminou,jen se zasije.Pod folii,ci sklo,bych je dala,musi se udrzovat stale vlhke.

mary*
hodnocení

0x

Pod sklo znamená - nevysadiť von pretože v marci je ešte zima, t.j. vysadiť do skleníka, event. do črepníka v teplej miestnosti. Semienka len rozsypať na povrch výsadbového substrátu a veľmi zľahka posoliť pieskom al. substrátom event. zakryť fóliou alebo sklom. Najľahším spôsobom je sadiť kúpené sadenice pretože výsledok zo semienok je vždy neistý a zdĺhavý - aj dva tri roky potrvá kým rastlinka bude vyzerať ako dospelá levandula. V našich podmienkach potrebuje v črepníkoch vysadená levandula starostlivosť v zime aj v lete, treba dať pozor aby jej korene v črepníku netrpeli mrazom event. aby sa v lete veľmi neprehrievali (ako aj iné črepníkové rastlinky - na čo sa často zabúda), je síce suchomilná, ale korene v črepníku môžu na slnku trpieť od nadmerného tepla a sucha. Ďalšia varianta je rozmnožiť ju z odrezkov.
Na jar z dospelých kríkov odoberieme odrezok a zasadíme ho do malého kochlíka.
Keď dosiahne dostatočnú veľkosť, môžeme ho zasadiť do záhrady.Ker levandule dosiahne plnú veľkosť až v treťom roku života a životnosť by mala byť vo vhodných podmienkach aj 20 rokov.

levandulova*
hodnocení

0x

Není pravda ,že kvete až druhým rokem.Už první rok může mít nějaký ten kvítek.Záleží jak časně se rozpěstuje. Doporučuji po zesílení ji co nejdříve sadit do volné země,protože roste rychleji než v kontejneru.Pokud budete mít výsev ve skleníku tak bacha,aby vám nezaschnul substrát.Ve skleníku to je hned.Dobré je nějaké přistínění(neotex atp.) aby to tolik nevysychalo.Proto se také na květináč pokládá kus skla,aby měla rostlina mikroklima.Dělá se to i u jiných domácích výsevů.Jinak levanduli vyhovuje sušší a slunné stanoviště.Voní velmi intenzivně neodolatelnou vůní a to jak květy tak i ostatní části rostliny.Stačí jen promnout lístek mezi prsty.

limetka*
hodnocení

0x

Pravdu má juglans - semínka nezasypávat, ale zakrýt sklem, aby měla ve výsevní misce teplo a vyšší vzdušnou vlhkost. Jinak první rok opravdu moc nekvete a není to ani žádoucí, je lepší, když vytváří keřík než sem tam kvítek, naplno pokvete až v dalších letech. Pak už se vám bude semenit sama na záhonku, takže nebudete muset předpěstovávat, ale jen rozdávat známým ;)

fragola*

Já semínka zasypala lehce loni i letos a vyklíčila. Tak asi fungují obě možnosti...

hodnocení

0x

Já levanduli zasela do truhlíku, lehce zasypala zemí, dala v kuchyni na okno a už se objevují první rostlinky. Chce to pravidelně zalévat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma levandule

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]