Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak starý ovocný strom přesazovat? Chytne se?

Od: fragola* odpovědí: 27 změna:

Ahoj všichni. Chceme přesadit višeň, je stará cca 10 let a vysoká cca 2m. Bohužel je v místě, kde jsme vybudovali chodník, těsně vedle. Rádi bychom ji přesadili na vhodnější místo, avšak nevím, jakou máme naději na úspěch. Višeň jsem podle rad v knize silně ostříhala v této době a přesadit ji chci při rašení, následně otrhat květy, aby šla síla do kořenů. Máte zkušenosti s přesazováním starších stromů? Díky.Ivana

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobry den,zkuste to,snad se povede,chtelo by to vice pomocniku.Hlavne nesmi byt narasena,jak pise Limetka.Zacnete kopat nejdriv rygol,po obvodu korunky,ktera tedy ve vasem pripade uz neni v puvodni velikost.Takze nejmene 1m od kmene a presvedcte se timto,kam az sahaji koreny.Pretahnout cely bal na plachte.Poskozene koreny zastrihnout,dulezite je,aby mela dostatek vlasecnicovych korinku.Je dobre mit nejdriv pripravenou budouci jamu a pridat kompost.Zalivka stale,uz nyni muzete visen zalevat predem,aby vice nasala,pouzijte po vysadbe mulc,prez leto treba posecenou travu,po jarnich zmrzlych muzete mlzit cely stromJinak koruna se zastrihava umerne korenu,neznam tuto metodu strihani predem,mozne je vse.Ceka vas tedy velka drina,tak drzim palce,aby se muz pochlapil.

doplněno 24.03.11 13:35:

pravidlo:bal presazovaneho stromu ma mit velikost 20 nasobku prumeru kmenu.Nova jama pro presazovany strom,ma mit1,5 nasobek balu.,jak do sirky i hloubky a pridat kompost.

fragola*
hodnocení

Super popis,dík. Tak abychom už začli kopat... Jen nevím, jak budem kopat dokola, 20 cm od kmene na jednu stranu je ten chodník, kvůli kterému musí pryč. Tak to bude složité... dík.

des*

Já bych ho pokácel.10let je hodně a dá to tolik práce že se to nevyplatí.Nový stromek je tak asi za 300 a bez té hrozné dřiny a nejistoty.

jee,tak to je horsi,to,tedy...no a jak hluboky je zaklad chodniku a z ceho?.jeste,muzete presneji napsat duvod presazeni.Vetve vadi pri chuzi po chodnicku,nebo koreny nejak chodnik narusuji,nebo nejaka esteticka zalezitost,ci jiny duvod?

limetka*
hodnocení

1x

Bohužel des má kus pravdy - hodně se s tím nadřete a výsledek je velmi nejistý. No a co na to nové místo nasadit mladou meruňku a starou ještě nechat, než nová zaplodí a pak pokácet? To by bylo řešení, kdy byste nebyli žádnou sezonu bez ovoce.

doplněno 22.03.11 18:05:

Jo pardon - ne meruňku, ale višeň samozřejmě *zed*

des*

ANO,jsi lepší,máš bod.

limetka*

desi, zlato - já nemyslela, že máš bohužel pravdu, ale že je bohužel pravděpodobné, že na tvá slova dojde a ten stromek velmi pravděpodobně zajde - BOHUŽEL. Jestli to vyznělo nějak jinak - blbě, tak sorry, ale fakt to bylo myšleno dobře.

des*

Prosímtě-jen v dobrém-to nebylo žádné vyčítáníOK?Ono to vyznělo blbě odemne.Já se omlouvám.Kamarádi?

limetka*

Jasně že kamarádi *pivo*přeju ti krásný jarní den. Lim*slunce*

des*

Přeji ti totéž+jeden navíc*hi*

hodnocení

1x

Rok před přesazením vykopeme v obvodu koruny příkop ve vzdálenosti 50 - 70 cm od kmene, který zasypeme kompostní zeminou. Tato vrstva během vegetace dobře prokoření a kořenový bal se při přesazení lépe udrží. Při přemisťování vykopaného stromu kořenový bal obalíme, např. pytlovinou. Na jaře korunu přesazeného stromu silně zakrátíme. Ke zmenšení výparu je vhodné celý kmen obalit. V příštím roce odstraníme u přesazeného stromu květy.

fragola*
hodnocení

Dobrý den, díky za radu, určitě čerpáte ze stejného zdroje, 1000 rad zahrádkářům, že jo? To je moje bible :)

ano,vyborne,dela se to.v brazde zasypane kompostem,lehkou zeminou narostou vlasecnicove koreny a strom pak ma vetsi sanci na ujmuti.mela jsem pocit,ze pani chce pospicha,tak jsem toto ani nepsala.davam bodik.

fragola*
hodnocení

čerpám ze stejné knihy, ale jelikož to musíme udělat letos, tak na kompost bohužel není čas...

Tak nyní na jaře udělejte tu brázdu a na podzim přesaďte. Sama bych volila podzim, je větší šance na ujmutí. Jarní přesazení je větší riziko, že se strom nemusí chytit. Bude-li suchý rok, tak budete muset často zalévat .

fragola*
hodnocení

Taky možnost, ale nedá na jaře strom právě sílu do kořenů, když jsem ho ostříhala? Uvidím...

Myslím si, že ano. Na podzim při přesazení stromku upravte velikost koruny vůči kořenům. Přeji úspěch.

fragola*
hodnocení

Strom je přesazen, dalo to 3h práce, silné kořeny jsem musely přeseknout. Uvidíme!

limetka*

Držíme stromku i vám palce!*palec*

limetka*
hodnocení

0x

Rozhodně ji přesaďte ještě než naraší a pak zalévat, zalévat a zase zalévat po celou sezónu. Přesazovali jsmecca 6 letou meruňku, práce to byla hrozná, ale podařilo se.

fragola*
hodnocení

Díky. Manželovi se nechce kopat, a děda říká, že šance je minimální... ale chci to zkusit. Ta meruňka, co jste přesadili, plodí stejně? Prý pak strom plodí míň...

limetka*

Možná trochu méně tak dvě vegetační období, než nahradí osekané kořeny, ale pak plodí stejně bohatě.

buss
hodnocení

0x

S maximem obalených kořenů hlínou.

hodnocení

0x

Jeste jedna mala rada navic.Pry se doporucuje stromek zasadit jak byl.podle svetovych stran.

fragola*
hodnocení

Jak říkáte, při chůzi po chodníku si málem vypíchnete oči o větve, nevíme, co udělají kořeny s dlažbou a výhledově je přesně proti brance, tzn. nevíte, kdo to zvoní :) Stromek je tam hooodně dlouho, chodník jeden rok...

Na jednu stranu chapu,to je neprijemne,nevidet k brance,proste se tam strom nehodi,slo by to resit,jednostrannym serezanim,ale..Jinak visen je kratka zalezitost,nejvice plodi do 20let,nerikam,ze nevydrzi dele,ale uz to neni ono.jde o to jestli pro nekoho neni 10 let dlouha doba,ale pak by se jen urizla.Kazdy vi sam nejlip, jak to chce.Drzim palce ve spravnem rozhodnuti.

hodnocení

0x

Hura,tak vam take preji,aby rostl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]