Nejste přihlášen/a.
Ahoj všichni. Chceme přesadit višeň, je stará cca 10 let a vysoká cca 2m. Bohužel je v místě, kde jsme vybudovali chodník, těsně vedle. Rádi bychom ji přesadili na vhodnější místo, avšak nevím, jakou máme naději na úspěch. Višeň jsem podle rad v knize silně ostříhala v této době a přesadit ji chci při rašení, následně otrhat květy, aby šla síla do kořenů. Máte zkušenosti s přesazováním starších stromů? Díky.Ivana
Dobry den,zkuste to,snad se povede,chtelo by to vice pomocniku.Hlavne nesmi byt narasena,jak pise Limetka.Zacnete kopat nejdriv rygol,po obvodu korunky,ktera tedy ve vasem pripade uz neni v puvodni velikost.Takze nejmene 1m od kmene a presvedcte se timto,kam az sahaji koreny.Pretahnout cely bal na plachte.Poskozene koreny zastrihnout,dulezite je,aby mela dostatek vlasecnicovych korinku.Je dobre mit nejdriv pripravenou budouci jamu a pridat kompost.Zalivka stale,uz nyni muzete visen zalevat predem,aby vice nasala,pouzijte po vysadbe mulc,prez leto treba posecenou travu,po jarnich zmrzlych muzete mlzit cely stromJinak koruna se zastrihava umerne korenu,neznam tuto metodu strihani predem,mozne je vse.Ceka vas tedy velka drina,tak drzim palce,aby se muz pochlapil.
doplněno 24.03.11 13:35:pravidlo:bal presazovaneho stromu ma mit velikost 20 nasobku prumeru kmenu.Nova jama pro presazovany strom,ma mit1,5 nasobek balu.,jak do sirky i hloubky a pridat kompost.
Super popis,dík. Tak abychom už začli kopat... Jen nevím, jak budem kopat dokola, 20 cm od kmene na jednu stranu je ten chodník, kvůli kterému musí pryč. Tak to bude složité... dík.
Já bych ho pokácel.10let je hodně a dá to tolik práce že se to nevyplatí.Nový stromek je tak asi za 300 a bez té hrozné dřiny a nejistoty.
Bohužel des má kus pravdy - hodně se s tím nadřete a výsledek je velmi nejistý. No a co na to nové místo nasadit mladou meruňku a starou ještě nechat, než nová zaplodí a pak pokácet? To by bylo řešení, kdy byste nebyli žádnou sezonu bez ovoce.
doplněno 22.03.11 18:05:Jo pardon - ne meruňku, ale višeň samozřejmě
desi, zlato - já nemyslela, že máš bohužel pravdu, ale že je bohužel pravděpodobné, že na tvá slova dojde a ten stromek velmi pravděpodobně zajde - BOHUŽEL. Jestli to vyznělo nějak jinak - blbě, tak sorry, ale fakt to bylo myšleno dobře.
Rok před přesazením vykopeme v obvodu koruny příkop ve vzdálenosti 50 - 70 cm od kmene, který zasypeme kompostní zeminou. Tato vrstva během vegetace dobře prokoření a kořenový bal se při přesazení lépe udrží. Při přemisťování vykopaného stromu kořenový bal obalíme, např. pytlovinou. Na jaře korunu přesazeného stromu silně zakrátíme. Ke zmenšení výparu je vhodné celý kmen obalit. V příštím roce odstraníme u přesazeného stromu květy.
Dobrý den, díky za radu, určitě čerpáte ze stejného zdroje, 1000 rad zahrádkářům, že jo? To je moje bible
ano,vyborne,dela se to.v brazde zasypane kompostem,lehkou zeminou narostou vlasecnicove koreny a strom pak ma vetsi sanci na ujmuti.mela jsem pocit,ze pani chce pospicha,tak jsem toto ani nepsala.davam bodik.
čerpám ze stejné knihy, ale jelikož to musíme udělat letos, tak na kompost bohužel není čas...
Tak nyní na jaře udělejte tu brázdu a na podzim přesaďte. Sama bych volila podzim, je větší šance na ujmutí. Jarní přesazení je větší riziko, že se strom nemusí chytit. Bude-li suchý rok, tak budete muset často zalévat .
Taky možnost, ale nedá na jaře strom právě sílu do kořenů, když jsem ho ostříhala? Uvidím...
Rozhodně ji přesaďte ještě než naraší a pak zalévat, zalévat a zase zalévat po celou sezónu. Přesazovali jsmecca 6 letou meruňku, práce to byla hrozná, ale podařilo se.
Díky. Manželovi se nechce kopat, a děda říká, že šance je minimální... ale chci to zkusit. Ta meruňka, co jste přesadili, plodí stejně? Prý pak strom plodí míň...
Jak říkáte, při chůzi po chodníku si málem vypíchnete oči o větve, nevíme, co udělají kořeny s dlažbou a výhledově je přesně proti brance, tzn. nevíte, kdo to zvoní Stromek je tam hooodně dlouho, chodník jeden rok...
Na jednu stranu chapu,to je neprijemne,nevidet k brance,proste se tam strom nehodi,slo by to resit,jednostrannym serezanim,ale..Jinak visen je kratka zalezitost,nejvice plodi do 20let,nerikam,ze nevydrzi dele,ale uz to neni ono.jde o to jestli pro nekoho neni 10 let dlouha doba,ale pak by se jen urizla.Kazdy vi sam nejlip, jak to chce.Drzim palce ve spravnem rozhodnuti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.