Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zachránit orchidej,která nemá kořeny

Od: barunka* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Dostala jsem orchidej Phaleanopsis, namáčela jsem jí podle návodů na internetu 1x týdně, jenže jí začaly odcházet kořeny. Vysypala jsem jí a zjistila, že je úplně špatný substrát - uprostřed mech, jinak příliš jemný - zvenku to nebylo vůbec patrné. Dopadlo to tak, že prostřední kořeny byly úplně shnilé a ostatní kořeny zploštělé - na bílém tenkém dřevnatém kořínku byla měkká slupka a v ní jakási drť. A to po necelém měsíci..Osprchovala jsem orchidej, zbytky dužiny kořínků stáhla - zbyly mi jen ty tenké, bílé, vystříhala shnilý prostředek, ránu zasypala dřevěným uhlím. Nejdříve jsem orchidej vsadila do nového substrátu - borová kůra, několikrát prohřátá v mikrovlnce. Orchidej jsem denně rosila dešťovou vodou s hnojivem. Lupeny, které byly zvadlé se zlepšily, zvadlé květy se začaly otevírat. Asi po týdnu, jsem přišla na to, že mi kůra začíná plesnivět. Měla jsem v misce s vodou postavený květináč dnem vzhůru a na něm průhledný květináč s orchidejí. Okolo jsem udělala jakési pouzdro z celofánu - abych zajistila vlhkost. Nyní jsem orchidej posadila do hrdla sklenice - na dně mám trošku vody, pouzdro jsem zachovala - nedotýká se rostliny. Květy mi odcházejí - asi budu muset, ač nerada stonek s květy odstranit. Listy jsou hodně zlepšené. Chtěla bych se zeptat, jestli jsem opět udělala nějakou chybu, nebo jestli můžu listy nadále rosit - když nemají kořeny, nemohou přijímat vodu. Podle návodů na internetu však nemá vůbec přijít vlhkost na rostlinu. Taky se mi příliš nelíbí pěstování v rašeliníku. Co mám udělat, aby vyrašily kořeny, můžu nadále rosit s hnojivem? - dala jsem poloviční dávku hnojiva Kapka. Ranka po hnilobě vypadá dobře, srdíčko je také v pořádku. Děkuji moc za odpověď

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

2x

Vypadá to, že děláte pro záchranu to nejlepší, co můžete. Napadá mne jen, že by asi bylo dobré odstranit květní stvol, aby rostlina měla více síly pro vlastní regeneraci. Pokud listům zjevně dělá rosení dobře, pak v něm pokračujte.

bruk600*
hodnocení

1x

Dobrý den, všeobecně se dá říci, že orchideje potřebují méně vody, než se zdá a potřebují ke kořenům jak vodu, tak dostatečný přístup vzduchu. Proto právě je ideální sázet orchideje do borové kůry a po cca 2-3 letech přesatit do nové nerozložené borky. Rašeliník bych raději vynechal, protože se rozpadá rychleji jak kůra a to pak zas hrozí odumírání kořenů. Pokud má ta vaše tak poničené kořeny, tak bych se ji pokusil zasadit ji hlouběji, protože má zárodky kořenů i na stonku mezi listy. Dle mé zkušenosti jim postřikováví listů nijak nevadí, taky jak jinak jí dodat vodu, než pustí nové kořeny? Ptáte se na hnojivo, tak to bych po delší dobu vynechal a po znatelném oživení rostlinky bych ho použil jen opatrně v menších, než doporučených koncentracích.*palec*

tofi*
hodnocení

0x

Souhlasim s tim, ze pro zachranu jste udelala asi maximum a take s tim, ze by bylo dobre odstranit ten kvetni stvol, aby se zbytecne nevysilovala.

Jeste me napadlo, ze jsem kdesi cetla, ze je dobre orchidej "zasadit" do mechu - tedy dat do nadoby s mechem.

barunka*

já vím, ...měla bych si sehnat rašeliník, ten rosit, na něj položit orchidej bez kořenů...voda se nesmí dostat na listy...stále tuto variantu nechápu...listy musí zákonitě uschnout - nemají vodu. Dnes jsem ustřihla květní stvol (dole), ránu jsem zasypala dřevěným uhlím...tak uvidíme. Květní stvol mám ve vodě s troškou hnojiva - vzpamatoval se mi jeden květ -během 3.hodin - úplně se otevřel - je to známka, že neměl vodu. U orchideje mám 5 listů. Když nebude mít zátěž s květy, třeba se mi vzpamatuje. Ještě jsem zapomněla napsat, že jsem tam měla chvostoskoky...tím přesazením jsem se jich zbavila.

Děkuji za odpovědi Barunka

kacu*
hodnocení

0x

Opravdu jste udělala vš co jste mohla .. Pokud jsem dobře pochopila, květince už nezůstaly žádné kořeny .., květina, zvláštˇ orchidej bez kořenů je jako ryba bez žáber ... asi te nedopadne, podle toho jak by jste chtěla, ale dejte vědět jak se vede ;) Mno štěstí Vám i orchidei .. Kaču

kritik*
hodnocení

0x

Pro záchranu asi nelze už nic lepšího vymyslet.

Rosit dešťovou vodou je správné. Běžná voda na listech zanechává viditené minerální zbytky. Ale pokud rostlina kvete, nerosit květy, nebo na nich budou fleky.

barunka*
hodnocení

0x

Děkuji všem za odpovědi a dávám zprávu o tom, jak se mi daří zachránit orchidej. Pochopila jsem, že nemá smysl, aby byla dlouho v misce voda - kazí se, také není dobré, aby se orchidej nevětrala - má sklon plesnivět. Sehnala jsem mech - pouze ploník - orchidej se v něm ani nezlepšila, ale ani nezhoršila. Po 14ti dnech se mi podařilo sehnat rašeliník - n.v. 600m, mokřina, smrky...bylo ho tam hodně. Orchidej jsem do rašeliníku posadila, přes den trošku porosím dešťovou vodou (bez hnojiva) rostlinu a rašeliník, celý den větrám...v noci přikryju pouzdrem z celofánu, pozoruji zlepšení:). Rašeliník vytváří kyselé prostředí a neplesniví...byla chyba, že jsem se mu tolik bránila.

barunka*
hodnocení

0x
sebod*

barunko. Kde jsi to viděla nechat stát orchidej v misce s vodou? To Ti kořeny budou uhnívat stále. Orchidej snese spíš delší suché období, než přemokření. Zadej si zde do vyhledavače orchidea a najdeš plno návodů, jak ji pěstovat. Mě se osvědčuje květináč jednou za cca týden položit do nádoby s vodou s rozpuštěným hnojivem. Nechám asi hodinku, pak květináč vyndám a nechám přebytečnou vodu vytéct. Jiní pouze rosí...

ann*

Je možné, že si moje orchidej "drží" stejně svěže vypadající květy již 5. měsíc? *sok* umělá není :)

sebod*

an. Je to možné, Mě vydržely květy 9 měsíců

barunka*

špatně sis přečetl co jsem psala...nenechala jsem orchidej ve vodě...dala jsem jí do hrdla sklenice ve které bylo na dně trošku vody...orchidej byla nad ní...

barunka*

Zdravím všechny, co mi odpoveděli...podávám základní info - jak pokračuje záchrana orchideje...po 3 týdnech v rašeliníku mi začal růst nový list, kořeny zatím ne. Listy vypadají dobře, ale uříznutý květní stvol mi plesniví - i když jsem ho opět trošku přistřihla a vydesinfikovala dřevěným uhlím. Co s tím?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]