Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velkoplodá švestka - jakou odrůdu

Od: erek* odpovědí: 16 změna:

Zdravím, chtěl bych koupit stromek velkoplodé švestky ale nevím která odruda je vhodná k přímé konzumaci

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

2x

Čačanská lepotica, Čačanská najbolja, Gabrovská, skvělá a velmi osvědčená je také Stanley.

kato*

Stanley velmi dobře plodí (na kvas je to supr)a vytváří rychle korunu.Je u ní pozdější úroda jak u Čačanské lepotice a má velké plody už ne tak vhodné na zavařování.

doplněno 21.03.11 21:33:

Doba zrání jukka.cz/...

jirbar*

Co to je pozdější. V druhé polovině srpna rozhodně není pozdější.

tofi*
hodnocení

0x

Tak k prime konzumaci jsou snad vsechny odrudy - tedy alepson si na zadnou, ktera by nebyla nevzpominam.

Problem bych videla spiv v tom, ze velkoplode odrudy nejsou svestkym ale polosvestky a (alepson pro me) to nema chut svestek, ale spis blum :(

Zrovna ted jsme to resila. Me ani tak neslo o to, aby mela velke plody, jako o to, aby to opravdu byla svestka a plody tak chutnaly, ale zase jsme chtela, aby byla rezistentni vuci sarce. Sice par prodejsu nabizi treba odrudu jojo, ktero deklaruje jako svestku odolnou vuci sarce, ale ve skutecnosti to je polosvestka :(

Tak to jsme vam asi moc neporadilo :) Sama stale hledam tu svou idelani odrudu, ale uz trochu rezignuji :)

jirbar*

Vše by měla splňovat Čačanská lepotica. Jistě, je to pološvestka.

kato*
hodnocení

0x

Já k přímé konzumaci nebo na zavařeniny doporučím také Čačanskou lepoticu.Jde dobře od pecky a patří k těm dříve plodícím.

hodnocení

0x

já jsem si tu Čačanskou najbol... koupil už dávno, ne a ne rodit, zakvete krásně, ale plodů škoda mluvit, málo...

musel jsem koupit ještě další švestku, ta Čačanská zřejmě potřebuje cizí opelovače a okolo mne jak natruc nikde žádná švestka...

tak přemýšlejte, jak to bude u Vás...

cacanska naibolia,je neco jineho,nez lepotica.jsou to dva druhy.mate pravdu,ze tato potrebuje opylovace a to prave cacanskou lepoticu,nebo odrudu Stanley.Takze,pokud si chce nekdo doprat jen jednu svestku polosvestku,tak Cacanskou Lepoticu,ta je samosprasna.

jirbar*

Lepotica je samosprašná

hobbyzahrada.cz/...

des*

Hejkale-tobě ty květy sežere pilatka švestková-je potřeba ji postříkat před květem Reldanem,já jsem na to přišel již před 4mi léty.Taky mi nic nechtělo narůst,udělěj to letos a budeš zírat jak já.Právě proto,že nejsou okolo žádné švestky,vrhnou se ti na strom všechny pilatky z okolí.

limetka*

Na pilatky se mi osvědčily bílé lepové destičky, zavěšené do koruny. Pilatky se orientují právě podle bílé barvy, naletí na destičku místo na květy a je po ... po pilatkách ;). Těch pár mušek, co na ten fígl nenaletí, zajistí přirozenou probírku, jinak by se ty švestky snad zlámaly. Zdraví umírněný nepřítel chemie :)

limetka*
hodnocení

0x

Kato - Stanley i Čačanskou jsme sadili současně a čačanka ještě skoro nic, kdežto stanleyka plodí krásně už druhou sezónu. A proč by nebyla stanleyka na zavařování - zavařuju ji běžně a je skvělá a taky jsou z ní výborná povidla. Ale máte pravdu - plody jsou nádherně velké a je jich tam každý rok hodně.

kato*

Limetko -Já to myslel tak,že dle mého jsou až příliš veliké do zavařovacích sklenic a ta Čačanská lepotica se hodí lépe.My máme pár druhů švestek,tak to tak porovnávám.

Čačanskou odrůdu nechám ženě na zavařeniny a do kuchyně protože jde výborně od pecky ,chuťově skvělé .Pak mi zaplodí Stanley -vysoký výnos pro mě č.1 do kvasu a nastoupí odrůda Jojo (údajně rezistentní vůči šárce ale na moniliovou chorobu ne)

má trošku menší plody nežli ta Stanley ,jinak je srovnatelná.Na konci podzimu mi plodí do beček Doranzie (je to starý strom má malé plody ,blbě se sbírají ale slivovice je z ní nejlepší)

fragola*
hodnocení

0x

Dobrá diskuze, taky vybírám velkoplodou švestku. A co výsadba? Lepší teď na jaře, či na pozdim?

limetka*

Teď je právě vhodná doba, čekáním na podzim zbytečně přijdete o jednu sezónu.

zahradkar*
hodnocení

0x
K přímé konzumaci je dobrá odrůda Jubileum, zraje už v polovině srpna, sladká, jde dobře od pecky, akorát není vyloženě velkoplodá, spíš tak středně velká.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]