Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysazení ovocných stromků - jaké velké díry?

Od: patronka* odpovědí: 28 změna:

Dobrý den, už na mne zas dolehly problémy zahrad-ničení, mám chaloupku ve středočeském kraji. Vloni jsem pokácela 2 stromy višně a letos bych ráda na uvolněné místo dala stromky jiné. Hledala jsem v ireceptar.cz a oslovila jsem mailem firmu Starkl. Zatím bez odezvy, takže musím opět obtěžovat rádce tady. Vybrala jsem z katalogu Starkl : třešeň - chrupku Burlat, Maďarskou meruňku a Domácí velkoplodou švestku. Dám sem fotku, jak bych si to představovala, ale nevím ani kdy se mají stromky sázet ( na podzim bych nedokázala vykopat díry ), jak velké díry, jak mají být stromky daleko od sebe a jak vysoko vyrostou a vůbec jak se vlastně stromky sází. Mimo foto je po pravé straně náletová švestka, tu můžu taky časem porazit, keře na levé straně můžu snížit, ale je to tam dobře chráněné místo. Děkuji. Patronka

Vysazení ovocných stromků - jaké velké díry?

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

3x

Patronko, nejprve bych chtěla varovat před firmou, od které chcete nakupovat - mám několikerou špatnou zkušenost, ráda sdělím třeba do vnitřní pošty, budete-li chtít. Určitě někde ve vašem okolí najdete ovocnářskou firmu nebo prodejce, kde si budete moci stromky osobně prohlédnout a nekupovat zajíce v pytli. Pak jsem se dívala, že stromky chcete sázet dost blízko ke zdi - nevím, co je za ní a jak moc bude vadit, až budou větve přesahovat. Každopádně budete mít špatný přístup při stříhání a ošetřování stromků. Na tuto vzdálenost bych zvolila stromky jen dva, protože třešeň i meruňka budou mít brzy velkou korunu a stínily by si navzájem. Všechny zvolené druhy můžete sázet právě v tomto předjarním období, prakticky hned jak rozmrzne půda. Vykopete jámy o něco hlubší a širší než jaké jsou rozměry kořínků dovezených stromků. Zatlučete kolík, pak stromek podržíte v jámě- kmínek ve vzdálenosti asi 5 cm od kolíku, kořeny rozprostřete a zasypáváte půdou. Neměl by se zasadit hlouběji, než byl zasazený v zahradnictví..S citem přišlápnete zeminu kolem dokola a důkladně prolijete - na každý stromek aspoň 10 l vody. Kmínek přivážete ke kůlu pružnou páskou. Ještě jsem zapomněla, že kůl by měl být dlouhý do rozvětvení korunky, ne delší.

patronka*
hodnocení

Limetko děkuji, ráda si přečtu proč ne zrovna firma Starkl. Je v Čáslavi a tím směrem mám právě chalupu. Můžu se na netu podívat, jestli není něco v Kostelci n/Č.l. S podobným dotazem jsem tu narazila už vloni, ale já stejně nepoznám jaký stromek vybrat, nemám auto a zajímala jsem se o stromky s balem, protože to dle návodu nemůžu denně zalévat. Za plotem je sousedova zahrada, ale nechci stromy nijak vysoké, jen abych to mohla sklízet ze štaflí. Já už mám teorii načtenou, potřebuji víc osobních zkušeností z praxe - jámu větší než rozměry kořenů, ale kolik to je? Jak daleko od sebe, jak můžu mít rozumně širokou korunu? Obávám se, že od toho budu muset upustit, asi umím lépe kácet než sázet. Patronka

limetka*

V mém milovaném rodišti Kostelci n.Č.l. jsem vám našla tuto školku slp.cz/... , zdá se, že mají obsáhlý sortiment, třeba vám tam i to sázení vysvětlí podrobněji, jinak, pokud není poblíž nikdo, kdo by vám to prakticky ukázal, tak holt půjdete cestou pokusů a omylů, ale ono je to nádherné dobrodružství a ta radost, když se zadaří! *placni* Co se týče zalévání, nemusíte denně, jestli tam jezdíte na víkendy a pořádně to prolejete, to postačí - teď ještě nejsou taková horka a až stromky pořádně zakoření, tak s pořádným zalitím o víkendu přežijou. Ten manipulační prostor kolem stromku je dost důležitý, já jsem si chytrák vysadila meruňku blízko k plotu, abych "ušetřila"místo a teď když stříhám, tak na štaflích balancuju na jedné noze, visím různě na větvích a je to fakt dost sranda *zed*. Držím palce, určitě to dobře dopadne ;)

patronka*
hodnocení

Dík za link, já ještě neměla čas dál hledat, protože k PC jen odbíhám od jiné práce, večer to prozkoumám. Já se do toho pouštím, protože nemám jinou možnost, ale baví mne práce docela jiného druhu. Takže ani dobrodružství, ani radost, jen nutnost. Navíc na chalupu teď nemůžu ani o víkendu kvůli kočičkám, mám v plánu pouze jednodenní výjezdy na posečení trávy a nejnutnější práce a pak snad až v létě. Kostelec je moc pěkné město, hlavně už konečně opravili aspoň částeně vozovky, ale je to milá náhoda, že je to Vaše rodné město. Děkuji. Patronka

doplněno 15.03.11 12:57:

Právě mi přišel od firmy Starkl mail se všemi požadovanými detaily. Pro mé potřeby vyhovuje : meruňka - zákrsek - kmen 60 -90cm, šířka koruny 4 - 5m; třešeň - čtvrtkmen 100 - 120 cm, šířka koruny 7 - 8 m; švestka - čtvrtkmen 100 - 120 cm, šířka koruny 4 - 5 m. Při nemožnosti denního zalévání doporučují před vysazením nalít do připravené jámy věkolik věder vody. Jen mne zaráží, že zásilková služba dodává prostřednictvím České pošty na dobírku, je sice předem avizovaná, ale dodáno nejdříve do druhého dne. Budu to ještě promýšlet, v nejhorším případě počkám do příštího roku.

hodnocení

2x

Dobry den,nechci vas zrazovat ze zameru,ale rozmyslela bych si sazet v miste po stromech,pokud vam dobre rozumim.budou tam dost vycerpane ziviny,snad jedine vymenit pudu a dodavat ziviny v prubehu rustu.je take treba se zamyslet nad odrudami,zda nepotrebuji opylovace,nebo zda jsou samosprasne.jestli v blizkem okoli jsou podobne druhy jako tresne atd.Nejsem az takovy odbornik,z´treba jsou samosprasne,radeji se ujistete.Pri nakupu stromku,nekoukejte na velikost korunky,tu stejne seriznete.Nebojte se vyzvat prodejce,aby vam ukazal koreny,pokud je maji zasypane.bohaty kotenovy system je nejdulezitejsi,take davejte potory,aby nebyl nejak poraneny kminek.Jamy pro stromky se doporucuji kopat predem,aby se okyslicily.nejprve odstranite drn,date stranou,ornici take uchovate a spodni cast zeme se bud nekde rozseje na louku,nebo do kompostu,moc se nepouziva.Jamy kopat o rozmerech 60x60x60 cm.Sazet muzete i na jare.stromy vyrostou vysoko podle toho jak je nechate vyrust.I takovy zakrsek muze byt nakonec dost vysoky.vse se ale normalne ridi podle vysky kminku.Nejmensi je tvar zakrsek ma asi 60-80cm,vysoky kmen,ale presne jake normy uz nevim.Nasleduje čtvrtkmen vysoky 1m-1,20,polokmen 1,40-1,60,vysokokmen 1,80-2,20.asi chcete nizsi ,kvuli trhani?vsechny tyhle veci by vam meli ale rici pri koupi stromku.jinak se sazi ve dvou lidech,tak snad v blizkem okoli se najde nekdo kdo tomu trochu roźumi?vzdalenosti stromu obecne se uvadi-visen- u PK-5-6m u zakrsku -3,5-4m.Svestky VK aPK-6-7m. čk a zakrsek-5-6m tresne take tak priblizne.vetsinou lide sazeji vse blize jak v okoli vidime.

patronka*
hodnocení

Hodně jsem o všem přemýšla a nevidím to moc nadějně. Já docela zapomněla, že mi přes zahradu vede melirorační roura, tak sázet budu muset stejně blíž k plotu. Zemina tam není moc vyčerpaná a mám v úmyslu kolem stromků využít kvalitní kompost, protože po zasypání meliroace navezli nějakou ornici, ale už si nepamatuji kolik. Co to znamená opylovače a samosprašné, já myslela že na to stačí včeličky. Třešně a švestky v okolí jsou, ale meruňka asi ne. To si pak mám jako se štětečkem hrát na včelku? Rámcově mám tedy všechno celkem jasné, ale organizačně to nezvládám. Nejspíš tedy přes léto vykopu jámy, ještě něco pokácím a sázet stromky budu na podzim. Děkuji za rady. Patronka

Patronko. Samosprasna znamena,ze nepotrebuje v blizkosti jinou odrudu tehoz stromu,tak zvaneho opylovace.Staci si k tomu sama,jelikoz ma kvety obojpohlavne.Odbornici at me klidne opravi,jestli neni moje odpoved zcela presna.Muzu vas ale uklidnit,tim co vim,ze merunky byvaji vetsina druhu samosprasnych.Jak ze se jmenuje presne odruda te madarske?jinak nejak to dopadne,nebojte se toho.kdyz vsadite bliz zdi,holt budou stromy jednostranne a u zdi zakratite.Zase je to ale chranene misto,coz je dobre u techto teplomylnych stromu.hlavne ke korenum prosypat kyprou peknou zem,stromkem zatras smerem nahoru,aby se dostala zemina mezi vsechny koreny.Zapomela jsem,ze je dobre nejdriv do stredu jamy zatlouct kolik,nejlepe z jizni strany.Prezjamu si dejte lat,aby jste presne urcila jak ma byt stromek vsazen hluboko.hlavne zem pak dobre uslapnout kolem stromku a prolit alespon 15lvody,aby si zem slehla a dostala se opravdu vsude.jana

patronka*
hodnocení

Mám před sebou katalog Starkla, tak ta švestka je samosprašná, u meruňky není psáno nic a vybraná třešeň určitě není, protože je tam jiná odrůda "první samosprašná třešeň". Já jsem zvyklá se na všechno důkladně připravit, tak Vaše rady jsou pro mne velmi cenné. Dřív se o zahradu starala dcera a já o dům, teď už musím i tu zahradu. Dcera čeká dítě a stejně se mi některé její práce nelíbily ( neřekla jsem jí to ). Už jsem ošetřila rybízy a jahody, založila nový kompost a všechny větve protáhuji drtičem, aby rychleji zetlely. Letos dokoupím černý rybíz a pokusím se zkultivovat maliny a borůvky. Času bych měla dost, jenže mám od listopadu dvouleté kočičí sourozence, chované pouze v bytě. Teď už je několik dní pouštím na zahrádku u bytu, ale na chalupu se s nimi ještě bojím. Zatím moc děkuji, škoda že Vás nemohu oslovit vnitřní poštou. Patronka

Tesi me,ze muzu byt alespon castecne platna.Ale znovu podotykam,nejsem az tak znala,je to jen par vedomosti.jiste sem chodi i zkusenejsi.Hlavne je dulezite,ze mate elan do vseho.To semnou je to horsi,ja planuji doma vse od stolu z duvodu nemoci a vidim take spoustu veci,ze by mely byti jinak,ale pak si rikam ,mlc,ty nemuzes delat ani tak..jiste se vam podari,jen opravdu v klidu rozvazte co sazet,poslechnete si vice odborniku.To vite prodejce,vam vychvali vse.Hezky vecer.Jana

docetla jsem se,ze tresen Burlat potrebuje opylovace,nejlepe kastanka,Karesova,Van.Svestka nepotrebuje a k vasi merunce,jiz vim,ze je naźvem Madarska,jsem nenasla zminku,ze by potrebovala opylovace.jen jeste prostudujte vhodnoost,je nachylna na jarni mraziky,na houbovitost,ktera zpusobuje hnednuti listu,potrebuje lehke pudy,jinak utrpi chorobou zadúseni korenu.Chce to jeste zvazit,vzdyt na netu najdete odrud a u kazde popis o vhodnosti.Tato nema rada moc vykyvy podnebi ,pisi.Jinak ta vase tresinka,by mela brzy rodit asi za 4 roky,docetla jsem se.

patronka*
hodnocení

Díky, zřejmě jsem na to šla z nesprávné strany. Prostě jsem si to jen vyhledala v katalogu Strakla, předpokládála jsem že to dovezou a hotovo. Hodně jsem to podcenila, jenže já tomu zatím moc nerozumím ( už nemůžu napsat, že vůbec). Třešeň kaštánku tam mám, ale je stará a moc vysoká, takže se nedá očesat, švestky tam byly taky, ale zahubila je šarka. Hlavně bych se měla naučit mít k zahradě kladnější vztah. Dobrou noc. Patronka

Nejste sama,proto ty katalogy jsou.I ja obrazky hltam pohledem,ale..drevo po sarce je treba spalit.kastanku mate,no vidite,tak se to hodi,staci troch omladit pokudneni moc rozpraskana,nejlepe hned po sklizni.

patronka*
hodnocení

Juglans - mám oči všude, tak mi neuniklo, že jste se přece jen nechala přemluvit. Pro tuto příležitost jsem si pro Vás nechávala schovaný bodík, tak jsem Vám ho právě přidělila. Momentálně sice poradna není jak má být, ale kdo si počká, ten se dočká. Jen co se víc přiblíží jaro. Mne to počasí taky vyhnalo od přemýšlení o zahradě. Začínáte v památný den, kdy naše Mařenka začala svůj 2.rok. To se bude dobře pamatovat. Patronka (není jen malá patrona)

Dobry den Patronko,.no jo,nechala..Nakonec jsem si rekla a proc by ne.vam dekuji za 1. bodik.Pocasi,taky se mi rozhodili trochu plany.Marenka je vnucka,2 roky?Tak to mate radost.Mam na stara kolena triletou dcerku,mela narozeniny 9.3.jinak mam ostatni deti vetsi,same kluky.Preji hezky den.Jana

patronka*
hodnocení

No Mařenka není vnučka, je to tady naše nejaktivnější rádkyně, moc bezva ženská, nejsou jí 2 roky, ale skoro 40 let. Ale to vůbec nevadí, radost z ní mám taky. Jinak, když jste teď kolegyně, můžete psát i do vnitřní pošty, některé věci nemusí vědět každý. Přepošle se Vám to na Vaši mailovou adresu i když zrovna nejste připojena na poradte.cz, ale odpovídat mailem nelze. Patronka

limetka*
hodnocení

0x

Meruňka je rozhodně samosprašná, třešeň i švestka si s pomocí včel "poradí", v okolí jsou téměř na 100% nějací poteciální "opylovači", v tom je česká krajina ještě stále příznivá, i když se těch ovocných stromů vysazuje stále méně a starých postupně ubývá. Vaše úsilí je krásné, jak se do toho pouštíte s odvahou, je vidět, že se jen tak nevzdáváte. Takže úspěchy se určitě dostaví a ovoce z vlastní zahrádky je, jak známo, mnohem sladší,než "vypěstované" v supermarketu. A rozhodně kupte stromky v zahradnictví OSOBNĚ, protože při troše štěstí vám tam i ochotně poradí, jak na to. Sázejte nejlépe ještě toto předjaří - zbytečně byste ztratila rok a peckoviny, zejména meruňka, by mohly při podzimní výsadbě zmrznout.

Merunky vetsinou jsou samosprasne,ale take jsou odrudy ktere potrebuji opylovace.Svestek a tresni bude v okoli zrejme dostatek,ale vzdy je lepsi mit pobliz doporucene opylovace,zvysi se plodnost.Treba u merunek byvaji odrudy i tzv napul samosprasne cizosprasne.Nech ci nekomu kazit radost,myslela jsem to pro pani dobre a obdivuji jeji chut do prace.

limetka*

Juglans - já s vámi nepolemizuju ;), ani nesnižuju hodnotu vašich odpovědí - naopak, je vidět, že tomu dost rozumíte *placni* a radíte podle zkušeností, jak nejlépe umíte. Nikdo neví všechno ( a já už vůbec ne), takže i pro mne jsou některé vaše rady cenné a ráda se poučím. Pročpak se nezaregistrujete, myslím, že byste nasbírala nemálo bodíků. Tak pěkný den a taky co nejvíce zdraví přeje Limetka*slunce*

jj,v pohode,ani ja se nechci nikoho dotknout.bodiky,no zatim jsem o tom neuvazovala,treba casem.rozhodne jsem rada,ze jsem tuto poradnu objevila,je tady plno veci zajimavych a hlavne komunikace s lidmi.ja ziji s rodinou na polosamote,nikdo nikde a tak se nemam s kym poradit.,aneb potreba pomoci druhym,kdyz vim.

patronka*
hodnocení

Rozhodně Vám doporučuji se zaregistrovat. Nic to nestojí a může se využívat vnitřní pošta. Ne všechny dotazy jsou ke zveřejnění a za chvíli si tu určitě najdete pár lidiček, s kterými si budete psát i mimo poradnu. Já jsem tu dnes přesně 11 měsíců, dost dlouho mi trvalo, než jsem se zorientovala a taky než mne tu vzali na vědomí. Pak tomu člověk podlehne, všimněte si ve statistice, že všichni se tu každý den aspoň na chvilku objeví, aby jim nic neuniklo. O body zdaleka nejde, ale jsou takovým potvrzením, že Vaše odpověď někomu pomohla, nebo ho zaujala. Já sem teď odbíhám od malování pokoje, abych se uklidnila, protože je to moje premiéra. Patronka

patronka*
hodnocení

Limetko děkuji, ale já jsem teď trochu jako na kolotoči. Jasně, že bych ve svém věku neměla ztrácet rok a taky už se pro mne nehodí chodit přes plot na cizí, jenže zase končím u nemožnosti zalévání. Starkl mi sice poradil nalití několika věder do jámy před sázením a něco snad pošle i sv.Petr, ale nevidím to snadné. Možná by šlo sázet na etapy - 1. výjezd - pořezat keře a vykopat 1.jámu ; 2.výjezd - cestou se stavit v Kostelci, zakoupit jeden stromek, zasadit a vykopat další jámu atd. Nevím jestli jsem to někdy sem psala, ale jsem ročník 1947, tak už nemám tolik síly jako ve dvaceti a řídit auto nemůžu, tak ho nemám. Od kočiček se na víc než pár hodin vzdálit taky nemůžu, tak teď babo raď. Patronka (bába)

limetka*

Já nemyslela ztrátu roku ohledně vašeho věku (to bych si nikdy nedovolila), ale tak, že o sezónu dřív by ty stromky mohly plodit. Ale je fakt, že jarní vláha z nebe je nejistá a při podzimním zasazení je to o něco jistější. Já na svou povahu bych to asi riskla na jaře s tím, že to fakt hodně proleju při zasazení a pak když tam pojedu a doufala bych a kdyby to nedopadlo, tak na podzim druhý pokus. Ještě mne napadá - nějaký ochotný soused, který by to sem tam zalil, by nebyl?

sebod*

Plný souhlas s Limetkou. Zapomeňte na velké zahradnictví u Čáslavi. Předražený a velice často nekvalitní rostlinný materiál. Mrknte ve svém okolí po menším zahradnictví, s dlouholetou tradicí. Navíc Vám zde poradí s tím, co se do Vaší lokality opravdu hodí. Jsou to většinou odborníci, kteří Vám nechtějí prodat "JEN" tři stromky. Oni chtějí, abyste se k nim vracela.

jinak Patronko, ten kamenný plot - to je nádhera. Ten má duši *andel*:)

patronka*
hodnocení

Sebodko, jenže jedině Starkl mi dal podrobný popis všech možností velikosti stromků a myslím že si nenárokuje zakoupení právě u nich. Je to pár stovek, to je nevytrhne. Objektivní potíže jsem už vypsala, s typem stromků mám téměř jasno, tak teď jen aspoň částečně eliminovat objektivní potíže. Jestli se Vám líbí kamenný plot, tak sem dám fotku plotu, který jsem z větší části stavěla sama.

Vysazení ovocných stromků - jaké velké díry? #2

patronka*
hodnocení

Ještě inovace z loňského léta. Patronka

doplněno 17.03.11 09:06:

Klematis jsou tam dvě, z jedné strany temně rudá, z druhé fialová. Za pár týdnů obrostly z obou stran oblouk a nádherně kvetly. To už jsem ale stavěla jiný plot, tak mne to nenapadlo vyfotit. Patronka

Vysazení ovocných stromků - jaké velké díry? #3
sebod*

Patronko. Pro tohle má čeština krásný výraz - MALEBNÝ. Prostě nádherný, udělaný s velkým vkusem *hej*

jee,to jste dobra ,hned bych si vas pozvala na vystavbu zidky.Je to moc pekne mistecko,potesila jsem se fotem.

kato*
hodnocení

0x

Podle mně dáváte stromky příliš blízko sebe vseozahrade.blog.cz/.... Meruňka vyžaduje propustnou půdu,tak jí zeminu smíchejte s pískem.(V opačném případě ji mohou schnout větve-mrtvice)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]