Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím o nějaké rady na pěstování bromelii a jejich příbuzných ve skleníčku v bytě. Děkuji
Kdysi jsem to také zkoušela, ale moc se mi to nedařilo. Koupila jsem si tilandssie, bromélie, guzmánie. Nasbírala v lese vyhnilé kousky kořenů, na dno dala kamínky, kůrky, mechy i šišky. Pak starou rozstřihanou silonkovou punčochou přivazovala rostlinky k těm dřevěným kořenům. Vkusně jsem to naaranžovala. Potom často rosit, Chvíli mi to zdobilo na terase, ale pak to začalo hynout...tak jsem to zrušila, ale asi rok jsem to měla a bylo to i esteticky hezké. Měla jsem tam vložené i orchideje, když kvetly, musí tam být vlhko, jako v deštném pralese. Tak hodně štěstí při pěstování, třeba se Vám bude dařit lépe, než mně.
Dobrý den, nelze dát jednoznačné rady pro pěstování bromeliíí, protože jsou epifitní druhy s redukovanými kořeny i bez redukovaných kořenů a jsou druhy rostoucí na zemi (ananas). Každá skupina má velmi odlišné požadavky na zálivku. Tady bych dal něco ze svjí zahrádky. Jde většinou o Tillandsie (ty taky patří mezi bromeliovoité rostliny)
doplněno 14.03.11 18:49:Ještě bych doplnil, že pokud nebydlíte v bytovkovém bytě, který je běžně přetápěný a velmi suchý, tak je zbytečné vytvářet skleníček, který zas pro změnu bude mít pravděpodobně problém s nedostatkem světla. Bromélie v bytě pěstuji asi 20 let a tak pokud budete mít zájem o nějaké konkrétnější rady, tak nemám problém poratit. Vybrala jste si jedny z nejzajímavějších rostlin
Dobrý den. I mě se vždycky bromelie a tilandsie vždycky líbily,jen nebyl čas a podmínky. Teď bydlím na vesnici,a vymýšlím činnosti. Před několika lety jsem četla článek v Zahrádkáři o epyfitní m skleníku,a moc se mi to líbilo. Mám v bytě staré nepoužívané okno,šikovného bratra a manžela,kteří udělají skleníček (cca 1m3),a osvětlení.Je mi jasné,že to bude pokus-omyl,ale přesto to chci zkusit. Vaši nabídku rostlin jsem uvítala,a určitě ji využiju.Fotky jsem zhlédla,ale tolik místa na světlém místě přeci jen nemám. Moc se mi líbily.
Vážený pane, právě dnes jsem obdržel krásnou, asi 30 cm vysokou bromélii, která má listovou růžici do tvaru nálevky a ze středu této růžice roste jakýsi stvol z červených listenů. Některé špičky těchto červených listenů začínají tmavnout až černat. Prosím o radu jak je pěstovat, zda je dobré ji přesadit (dodavatelé někdy prodávají rostliny v mizerném substrátu - např. u orchidejí) a co dělat dál případně doporučte vhodnou literaturu. Předem díky
No, už jsem založil za život dva epifytní skleníčky, oba mi vydržely několik let. Během nich se z vnitřního prostoru stala neproniknutelná džungle, takže si myslí, že se to musí povést každému. Pokusím se trochu shrnout základní pravidla a vyvrátit několik zde vyřčených mýtů, které bromélie provázejí.
Skleníček jsem měl vždy před jižním oknem. Díval jsem se do něj (a také do něj vstupoval) tedy z druhé strany, než kudy do něj šlo světlo. To je sice trochu nepraktické, ale vzhledem ke světelným potřebám asi nutné. V zimě jsem ještě dosvětloval rampou zářivek, ale není to asi nutné, zářivky slunce jen těžko nahradí. Bromélie potřebují vlhkost, ale ne zatuchlý vzduch. Větrání musí být zajištěno a "uniklou"vlhkost doplňovat pravidelným rosením, nikoliv utěsněním vitríny na doraz, tím rostliny trpí. V mém prvním případě to byly vyvrtané otvory v horní části, teď mám dole a nahoře pás pletiva.
Instalujeme jen růžicové bromélie, kterých je na trhu dostatek, z tillandsií, pokud na nich trváme, jen ty nejodolnější druhy (T. ionantha, T. kolbii,), nebo ty vyslověně zelené (T. cyanea, T. flabellata). I tak v každém OBI koupíme dostatek vhodných bromélií (Vriesea, Neoregelia, Guzmania). Instalujeme kmen z pevného dřeva (dub), i tak je třeba počítat s tím, že za pár let se kmen rozpadne, vlhké prostředí dřevo dlouho nevydrží. Mám jej zabetonovaný v kulatém podstavci, stačí kmen zalít betonem do vhodného květináče, spíše ploššího než vyššího.
Rostliny montujeme s trochou rašeliny, zabalujeme do rašeliníku. Nic jiného není třeba přidávat, ač jsou na netu spousty receptů na speciální směsi. broméliím to je v podstatě jedno, v čem rostou, mám několik rostlin i zcela bez substrátu. Nerosím do listové růžice nebo na substrát, ale intenzivně tak, že je mokré zcela všechno. Přebytečná voda zteče do substrátu na dně, kde mám pár terestrických broélií (Cryptanthus) a dalších doplňkových rostlin, třeba Ficus pumila, který se krásně pne a za chvíli pokryje kmen zeleným kobercem malých lístků. Rosím dešťovkou, dle potřeby či spíše odhadu. Rostliny jsou odolné, takže jim občasné vyschnutí nejen neuškodí, ale spíše prospěje. Takže žádné šišky, žádné kousky dřeva. Rašelina (nejlépe bílá), rašeliník a dřevěný kmen, to je vše co potřebujete. Dotazy? Tak na tillan@atlas.cz.
Jednu fotku skleníčku (zrovna takovou nevzhlednou pracovní, sorry) najdete tady.
No, už jsem založil za život dva epifytní skleníčky, oba mi vydržely několik let. Během nich se z vnitřního prostoru stala neproniknutelná džungle, takže si myslí, že se to musí povést každému. Pokusím se trochu shrnout základní pravidla a vyvrátit několik zde vyřčených mýtů, které bromélie provázejí.
Skleníček jsem měl vždy před jižním oknem. Díval jsem se do něj (a také do něj vstupoval) tedy z druhé strany, než kudy do něj šlo světlo. To je sice trochu nepraktické, ale vzhledem ke světelným potřebám asi nutné. V zimě jsem ještě dosvětloval rampou zářivek, ale není to asi nutné, zářivky slunce jen těžko nahradí. Bromélie potřebují vlhkost, ale ne zatuchlý vzduch. Větrání musí být zajištěno a "uniklou"vlhkost doplňovat pravidelným rosením, nikoliv utěsněním vitríny na doraz, tím rostliny trpí. V mém prvním případě to byly vyvrtané otvory v horní části, teď mám dole a nahoře pás pletiva.
Instalujeme jen růžicové bromélie, kterých je na trhu dostatek, z tillandsií, pokud na nich trváme, jen ty nejodolnější druhy (T. ionantha, T. kolbii,), nebo ty vyslověně zelené (T. cyanea, T. flabellata). I tak v každém OBI koupíme dostatek vhodných bromélií (Vriesea, Neoregelia, Guzmania). Instalujeme kmen z pevného dřeva (dub), i tak je třeba počítat s tím, že za pár let se kmen rozpadne, vlhké prostředí dřevo dlouho nevydrží. Mám jej zabetonovaný v kulatém podstavci, stačí kmen zalít betonem do vhodného květináče, spíše ploššího než vyššího.
Rostliny montujeme s trochou rašeliny, zabalujeme do rašeliníku. Nic jiného není třeba přidávat, ač jsou na netu spousty receptů na speciální směsi. broméliím to je v podstatě jedno, v čem rostou, mám několik rostlin i zcela bez substrátu. Nerosím do listové růžice nebo na substrát, ale intenzivně tak, že je mokré zcela všechno. Přebytečná voda zteče do substrátu na dně, kde mám pár terestrických broélií (Cryptanthus) a dalších doplňkových rostlin, třeba Ficus pumila, který se krásně pne a za chvíli pokryje kmen zeleným kobercem malých lístků. Rosím dešťovkou, dle potřeby či spíše odhadu. Rostliny jsou odolné, takže jim občasné vyschnutí nejen neuškodí, ale spíše prospěje. Takže žádné šišky, žádné kousky dřeva. Rašelina (nejlépe bílá), rašeliník a dřevěný kmen, to je vše co potřebujete. Dotazy? Tak na tillan@atlas.cz.
Jednu fotku skleníčku (zrovna takovou nevzhlednou pracovní, sorry) najdete tady.
Vložené foto zobrazuje fázi budování skleníčku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.