Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smrk ztepilý (převislý)- rezaví konečky větví

Od: mulisi odpovědí: 23 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Vloni koncem jara jsem zasadila smrk převislý (picea abies inversa) a tak nějak se pořád "šklebil", nevypadal zdravě, ale i přesto vyrašily nové krásně zelené přírůstky. Ty ale začaly na podzim rezavět a nyní, když jsem se na stromek dívala po zimě, jsou konečky téměř všech větviček tmavě rezavé a takové ty nové pupeny jsou seschlé a taky rezavé. Poradíte mi, prosím, co s tím? Dá se smrček ještě zachránit? Foto bohužel nemám, ale pokud bude nezbytně nutné, vyfotím a zaslala bych... Děkuji

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tofi*
hodnocení

0x

Napada me jestli ma dostatek horciku - jehlicnany jsou na to dost nachylne. A prave nedostatek horciku v pude zpusobuje reznuti. Kazdopadne kdyz mu ho dodate nic tim nezkazite. Zkuste si koupit horkou sul a az to pujde tak ho tim prihnojte.

Dalsi moznosti by bylo presoleni pudy - neni v blizkosti treba silnice, kterou v zime soli?

No a kdyby to bylo v lete tak by to take mohly byt svilusky - tento problem jsem resila prave loni v lete. Smrcku zacalo zasychat jehlici a i nove vyhony. A byly to svilusky, ale to takto v zime nepripada v uvahu.

mulisi
hodnocení

Hořkou sůl jsem mu dávala už v létě a přesolený být nemůže, je na zahradě, silnice daleko. Je to prostě záhada, kdyby tak uměl mluvit...*hej*a řekl, co mu je *jasne*.. Ale i tak Vám moc děkuji.

tofi*

Jo to by bylo skvele kdyby rostlinky mohly rici rict jo jim schazi :(

Tak me napada jedine napsat do receptare - nekolikrat jsme jim poslala e-mail a vzdy mi odpovedeli a pomohli :)

ooo*
08.03.11 20:42
hodnocení

0x

Má sucho

buss
08.03.11 20:52
hodnocení

0x

usychááá

hodnocení

0x

Take si myslim,ze mel nedostatek vlahy.jakou ma prosim vas pudu,nejakou lehkou?nekdy se stava,ze i v zime z premokreni muzou rezavet jehlicky.ale sazim na sucho,jak zaschnou konce rostliny.

mulisi
hodnocení

Obávám se, že opak bude pravdou. Půdu máme velmi těžkou, až jílovitou, okolo stromku je geotextilie a okolo štěrk, tak jestli to tedy nebude mokrem... Makala jsem na půdu a je dost mokrá.. Jenže co s tím? Jak "odmokřit mokrou půdu? *zed*

take zde mame jilovitou zem,takze tu nikomu nezavidim.Ale i vylozene piscita muze byt problem.Vice vam povi letosni rok,ono take chvili trva,nez se rostlina tzv.chytne.Takhle podobne me zivoril Tis,ale najednou ztmavnul a roste.

buss
hodnocení

0x

A co tak sadit na podzim? Mám jíl a co je zasazeno na jaře většinou odešlo.

hodnocení

0x

Dobrý den

Zkuste Kristalon na okrasné dřeviny používám ho a nemám problém s žádným jehličnanem.

mulisi
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. Zkusím ten kristalon a uvidíme, je mi líto ho vykopat, tak uvidíme, třeba se skutečně chytne. Zasílám ještě nakonec foto, které není bůhvíjak kvalitní, ale aspoň pro představu...

mulisi
hodnocení

..ještě ten obrázek.. :)

limetka*
hodnocení

0x

Jěště závěrem rada jednoho mého chytrého kamaráda - zkuste ostříhat rezavé konce a pupeny (mohla by to prý být třeba i houbová choroba). A vyčkejte - třeba se vám jej podaří zachránit - vyhodit ho můžete vždycky, času dost *slunce*

mulisi
hodnocení

Zkusím ostříhat, vzpomněla jsem si, že mi to už kdysi radil jeden šikovný pán v zahradnictví, prý tak stříhá všechny mladé jehličnany, aby byly hustší, tak třeba se zadaří. Nejde mi vložit ten obrázek, nevím, co dělám špatně... Tak to třetice

mulisi
hodnocení

pořád nic...

Smrk ztepilý (převislý)- rezaví konečky větví
mulisi
hodnocení

ááá, tak přece, ještě jeden..

Smrk ztepilý (převislý)- rezaví konečky větví #2
mulisi
hodnocení

a poslední... Už dám pokoj..*ua*

Smrk ztepilý (převislý)- rezaví konečky větví #3

limetka*
hodnocení

0x

A nemohl krapítek třeba namrznout? Vypadá to tam u vás na dost nechráněnou polohu. Ale podle mne je tam toho zeleného celkem dost a mohl by se vzpamatovat. Nezapomeňte letos na zálivku hlavně v létě.

mulisi
hodnocení

To mě nenapadlo. Myslela jsem, že jehličnany jsou proti mrazům dost odolné. I když je pravda, že nechráněné místo je to hodně a jsme na Vysočině..*sok*

limetka*

No právě - a jako nově zasazený si nemusel ještě vytvořit pořádné kořeny a v letošní zimě, sice kruté, ale hodně suché mohl trpět nedostatkem vody. Pokud by to byla tato příčina, tak si myslím, že to ještě není ztraceno.

Prosim vas,namrznout.soustredte se na korenovy system.Pokud to neni choroba,tak musi byt strasne malo prokorenely.mnohdy zmrznout,znamena uschnout,t.j.,ze nemuze dlouho prijimat vodu.Presto ze mate tezkou pudu,doporucuje se zalevat nez prokoreni a dat mu do jamy lepsi substrat,aby mel sanci prokorenit,vice i do hloubky,aby mu nezmrzly koreny.take prikryt zem treba hrabankou,kolem rostliny,aby tak puda nepromrzla.Strom kdyz nacerpa vodu a pak zmrzne,koreny se mu roztrhaji,takze nemuze prijimat dal.at uz je to choroba a nebo tento problem,snad pockat na jaro co provede.ostrihat poskozene vetvicky,ale s tim bych jeste pockala,dokud budou mraziky.Myslim si,ze hnojeni neni ted aktualni.hnoji se,kdyz ma snahu rust a ma cim prijimat ziviny.jiste by nebylo na skodu dat mu peknou lesni hrabanku promichat do zeme.

limetka*
hodnocení

0x

Mulisi - můj chytrý kamarád citronek se díval i na fotky a radil by:

1/ ohrabat štěrk aspon o poloměru 50 cm
2/ odstranit geotextilii
3odstranit zeminu do úrovně původniho kořenového balu, vše aspoň o poloměru 50 cm
4/ vse zasypat zahradnickou borkou,osluněnou stranu aspon 100cm
5/ zalévat časteji v menších dávkach, neutopit
6/ rosit jehličí Vegaflorem (listová výživa) dle návodu než se vzpamatuje

7/ostříhat skutečně mrtvé části s mrtvými pupeny, v případě pochybnosti radeji ponechat
7/ řezy pečlive zatřít štěpařským voskem nebo stromovým balzámem
a pak se modlit, aby to zabralo a vše pečlive sledovat

Konec citace - tak hodně štěstí a pěkný víkend Limetka*slunce*

hodnocení

0x

Je to suchem, byl málo na zimu zalitý. Ostřihejte a zalívejte až nebude mrznout. Já jsem též z Vysočiny a včera tu ještě bylo -5. až se trochu vzpamatuje, přihnojte obyčejným cereritem. Jinak ty rady od Limetky jsou dobré.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]