Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Mám orchidej v koupelně a na podzim po odkvětu mi někdo poradil odstřihnout stonek asi 5cm nad kořenem, což jsem udělala.( rostlinu mám od července ) Dočetla jsem se tu, že se má odstranit nad 3.očkem, tak začínám mít obavy, jestli jsem udělala správně. Listy jsou sytě zelené, kořeny některé suché, některé zelené. Teplota je stálá cca 18st., v létě cca 21st. Světla má dost, bez přímého slunce.Zalévám tak 1x za 10-14 dní.
Dočkám se, že bude opět kvést?
Já si myslím, že dočkáte. Taky jsem ustříhla celý stonek a za cca 1/4 roku vyrazil nový stonek.
Myslim si, ze kvetu se urcite dockate - jak pisete starate se o ni dobre a dle popisu je jeji stav take dobry. Jeste bych doporucila hnojivo pro orchideje.
Ja osobne to delam tak, ze po okvetu tam stonek necham cely - ustrihavam jneu plne suche casti a ona si vzdy nekde vyrazi dalsi stonek s kvety.
Orchidejí mám sice jen kolem 20, ale všichni obdivují, jak krásně kvetou...čili - 1. určitě do vyšší teploty - 18°C je docela málo, 2. namáčet tak zhruba týden (poznáte jednoduše, kořeny budou mít světle popelavě šedou barvu a květináč bude lehký - klidně na půlhodinky i dýl ponořit do odstavené nebo dešťové vody, možno i s trochou hnojiva - celoročně). Stvol stříhat pouze když bude usychat, jinak radím ponechat, on z oček krásně obrazí a rozvětví se. Jinak - i kytičky, které vypadají na odpis, při správné péči kvetou jako o závod, takže nezoufat ...určitě začne kvést.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.