Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzdalenost vysadby rhododendronu

Od: juglans® odpovědí: 15 změna:

Zdravim vsechny a prosim o radu.Planuji vysadbu rhododendronu,ale nevim jakou vzdalenost mam volit mezi keri.To,ze budou ze zacatku mezi keri prazdna mista mi tak nevadi,nez kere vzrostou.Spise mam obavy,aby jednou nebyly moc nahusto.muzete nekdo poradit,nejakou stredni cestu,aby trebas za 20let,nebyl problem?Zalezi take mozna na zvolenem druhu,pokud se nekomu chce,muze orientacne napsat vzrustnost urcitych skupin,jen bych rada nejake mrazuvzdornejsi.Necham si doporucit z vasich zkusenosti.moc dik.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

avena*
hodnocení

2x

Vo všeobecnosti u kríkov platí, že výška sa rovná šírke. Preto ak máte rastliny 1,5 vysoké, šírka je väčšinou 1,5 m a spon výsadby bymal byť 75 - 90 cm.

hodnocení

Dekuji mnohokrat.

lidka*
hodnocení

2x

Zde je velice pěkný článek o výsadbě rododendronů: exoflora.sk/... Ale navíc ze své zkušenosti mohu napsat, že můj rododendron nerostl nijak rychle a asi za dvacet let měl šířku cca 2,5 m. A na výšku skutečně také přes dva metry. Byl to ten klasický neopadavý s velkými květy - starší keř měl světlefialovou barvu květů a později jsem k němu vysadila s bílými květy. A tam jsem při výsadbě skutečně růst nového keře podcenila - nechala jsem vzdálenost necelých dvou metrů a prorůstal do fialového. :)

tofi*
hodnocení

2x

Dost zalezi na odrude - nektere rsoutou do vetsich rozmeru jine jsou mensi. Jine zase zakrsle. Takze nez je budete kupovat a sazet je potreba zjistit, jak ktere odruda dorusta.

U tech vetsich pocitejte, ze za par let bude mit sirku tak minimalne 2-3 metry. Ale to opravdu za par let. My mame na zahrade nekolik petiletych (a to jsme kupovali jiz dost vzrostle keriky) a jeden je siroky tak metr a druhy roste vyslovene do vysky a na sirku sotva pul metru. Takze berte v potaz i to, ze na opravdu zrostly rododendron si pockate radu let.

No a pokud by vam moc prerustaly do sebe - tak se vzdy daji ostrihat a vytvarovat :)

hodnocení

diky moc za odpovedi.Ja bych rada hlavne sehnala odrudy,ktere vydrzi spousty let a jsou vice mrazuvzdorne.Pak bych se tedy asi soustredila na jejich vzrustnost.Asi bych volila nejaky stred,co se tyka velikost,abych mohla dat do skuinky vice barev.Nemate nejaky typ podobnych druhu.zatim jsem nic neobjevila.vsude pisi jen cenu a maji fotecku,zadne podrobnosti o moznem stari keru a velikosti.Dekuji

tofi*

Osobne si mylsim, ze rododendrony jsou obecne dlouholete dreviny - takze co se tyce stari bych asi moc neresila. Spis ty barvy a vzrust. Nejake informace o druzich najdete zde: rododendron.cz/... dost druhu maji i tady a je tam psana i vyska a sirka havlis.cz/...

Ale ze sve zkusenosti musim rici, ze kdyz jsem je kupovala, tak jsem dlouho studovala jaky konkretni druh bych chtela, ale jelikoz je jich tolik, tak je opravdu tezke ho nekde sehnat - takze jsem se pak spis soustredila na barvy - obesla jsme zahradnictvi co kde maji a jakou barvu a pak nasledne jsem se doma koukla, jak asi vyroste a dle toho pak koupila.

Mam doma 2 druhy jednak ty zakrsle - ty jsou moc pekne, ale rostou hlavne do sirky. A pak ty co dorustaji cca 1,5-2 m a ty mam ruzovy, fialovy a bily - a odruhy mam bily Madame Masson, ruzovy Dr. H. C. Dresselhuys - zatim mi prijde, ze roste o torchu vic so sirky nez do vysky no a fialovy mam Lee s Dark Purple ten zase spis roste do vysky, ale ono je t odano i tim, jak ty rostlinky vypadaly pri koupi - ten rozuvy byl spis takovy nizsi a sirsi kdezto ten fialovy byl vyslovene vysoky. Nevim jestli jsem vam nejak poradila. Kdybyste chtela videt i fotografie, jak kvetou, tak je sem klidne mohu vlozit.

Jedine bych jeste asi poradila kupovat je v nejakem zahradnicvti, kde o nich neco vedi. Bohuzel ne v kazdem zahradnictvi poradi :(

hodnocení

Take i vam moc dekuji za zajem.to vite ze se moc rada podivam na fotky rododendronu.Mimo jine,jak jsem tak procitala ruzne druhy,tak jsem narazila na jiste roubovance na podnozi-Inkarho,ktere pry snaseji vapno.Tak bych rada nasla jeste vice variet a hlavne, kde maji vyber techto keru.Pokud bych se mi libili,asi bych jim dala prednost,abych nemela tak velke naklady na substrat.Nekdo pise,ze velky vyber maji v Polsku v cepliuchy u Lodze.No jenomze,kdy ja pojedu do PL,ze jo..radeji bych objevila zde.Neslysela jste prosim o techto druzich?

hodnocení

Jeste se sem honem vracim.nasla jsem jich par v okrasne skolce v pL,ale vetsinu bez fotek.jinak druhu spousty.Je to v pisarzovicich a nebo www Azalia-Szkolka krzewow ozdobnych.no a jak tak koukam,ze ten vas druh-Dr.H.C.Dresselhyus je veden take na podnozi inkarho.Ale ted si rikam,jestli oni se treba nedaji vsechny druhy roubovat na tyto podnozi,takze tezko rici zda mate ten co snasi vapno?no jeste budu hledat.

tofi*

Priznam se, ze jsem o tech roubovanych nic neslysela :(

Ale nejspis je mozne, ze se daji vsechny nebo alepson vetsina druhu takto naroubovat. Ja jsem si zasla do zahradnictvi, kde nastesti byl pan co skutecne zahrady navrhuje a realizuje tkaze tomu dost rozumi. Ten o roubovanych ni nerikal - jen nam ukazal jake druhy tam ma - pak na rekl, ze si mame koupit ten substrat pro rhododendrony a jak mame vykopat velkou diku a ze koreni melce takze by mu ten substrat mel stacit na "cely zivot" a pak ze je jen mame hnoti temi specilani hnojivy na rhododendrony nebo na kyselomilne rostliny. Tak to delame a opravdu krasne rostou a kazdy rok prekrasne kvetou. Takze myslim, ze se toho nemusite bat. A rozhodne nas to na moc neprislo myslim, ze jsme koupili dva ty velke pytle substratu.

Vzdalenost vysadby rhododendronu
tofi*

Ted vkladma fotku toho bileho :)

doplněno 07.03.11 10:46:

Poprve jsem to omylem oklikla bez obrazku :)

Vzdalenost vysadby rhododendronu #2
tofi*
07.03.11 10:49

Ruzovy:

Vzdalenost vysadby rhododendronu #3
tofi*

No a ty zakrsle jso utake moc krasne :)

Vzdalenost vysadby rhododendronu #4
tofi*

A jeste zluty:

Vzdalenost vysadby rhododendronu #5
hodnocení

Jee,to moc dekuji,ze jsem se mohla pokochat.to je nadhera,nemam slov...vsechny jsou krasne,obzvlast ten zakrsly modry.ve skutecnosti je nafialovely?A jak se jmenuji,pokud se vam chce psat?jInak jeste k tomu inkarho.hledala jsem je dlouho a obcas nekde jeden ,dva maji..ale v Polsku v Ilowa,Firma Azalia,majitel pan Pudelek,maji neskutecne mnozstvi Rhododendronu a azalek a z techto roubovanych na podnozi inkarho jsem objevila 26 druhu.Pocitaji kolem 50zl.,ale myslim ty ikarho,oni jsou jinak hodne drahy.jsou ale prave tolerantni k vapnu,staci jim jen propustna zem.

tofi*

Ten modry je skutecne takovy fialovo modry - a jmenuje se Blue Tit - vyrusta do vysky cca 30-40cm - takze roste spis do sirky. Ten zluty se jmenuje Princess Anne - u nej je akorat problem, ze kvete o torchu driv nez ten modry a jeden rok mi kvety spalil jarni mrazik, ale ostatni roky krasne kvetl. Pak mam jeste zakrsly cerveny, ale ten bohuzel nemam na fotce a ten se jmenuje Scarlet Wonder - ten by mel byt cca 50 cm do vysky a 90 do sirky a to zhruba v deseti letech. Ten ma chudak smulu, nebot byl puvodne zasazen do stninu, ale pak jsem prikoupili sousedni pozemek a rosti na nem vykaceli tak je chudak ted na vypalu, ale jen co tu pujde zasadim tam dalsi rostlinky tak zase bude mit svuj stin - proto mi take loni nekvetl, ale letos uz zase bude :)

To jak pisete o tech roubovanych rododendronech zni zajimave. Bohuzel uz je nemam kam sazet :( Severni stranu uz mam plnou. Ted budeme osazovat ten prikoupeny pozemek, ale to je jih.

Cena 50 zl mi neprijde nijak hrozna - my jsme ty vzrostlejsi kupovali za cca 350-390,-

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]