Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokojová palma Phoenix

Od: mitaab* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,
chtěla bych Vás moc poprosit o radu.
Před 3 týdny jsem si zakoupila pokojovou palmu Phoenix...květinu jsem tak 1x týdně rosila na listy a 1x týdně zalila do misky, nechala jsem, ať si květina vypije co potřebuje a nenechávala jsem rostlinu stát ve vodě.
Palmu mám v panelákovém bytě, kde je teplota cca kolem 20C a v odpoledních hodinách svítí na květinu slunce přes záclonu (pokud je tedy jasno).

Palma byla krásná, ale asi po 14ti dnech je nyní palma celá velmi povadlá, stonky jsou svislé dolů, na lístkách ze spodní části jsou bílé tečky (to nevím, zda to tam má být) - nebo, zda to není nějaká choroba?
Byla bych velice nerada, kdyby mi ta palma zašla, protože stála dost peněz.
Nevím si rady - květina působí povadle, stonky jsou ohnuté dolů (oproti původnímu stavu), lístky jsou jakoby uzavřené, ale spousta listů je naopak otevřených a právě ty jsou z polovičky ohnuté dolů (jak když vadnou).
Mohli byste mi, prosím, poradit - v čem je problém?
Děkuji moc

Klára K.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

0x

Dobrý den, datlová palma zakoupená v tomto období? No, samozřejmně že můžete dělat co chcete, ale já bych si jí nikdy nekoupil. Rostliny jsou zhýčkané z převážně holandských ale i čínských, kambodžských, popřípadě thajských skleníků = vysoká vzdušná vlkost, vysoká teplota - přes 30 C a MNOHO světla, asi tak 3 X víc než máme v těchto dnech. dále pak je mladá rostlina háklivá na množství vápníku v zálivkové vodě, vápník nesnáší a je i choulostivá na průvan, ať již teplý, tak i studený. Takže shrnu-li to 1. jestliže vám palma nenachladla při nákupu, 2. jestliže jste jí nepoškodili kořenový systém, ten mají palmy velmi velmi citlivý = zásadně nepřesazovat, nebouchat s květníkem! 3. zvyšte prosím vzdušnou vlhkost v místnosti, nevětrete, zalévejte buď destilovanou, nebo alespoň převařenou ale vychladlou vodou, nepoužívejte v místnosti nebo blízkosti aerosloy, laky na vlasy apod...často roste vdou pomocí zvlhčovače, takový ten ruční mačkací (nádoba na vodu s rozprašovačem ) mnoho zdaru v pěstování +! Uki

hodnocení

0x

Kdyby jste přiložila foto, lépe by se určovala příčina. Když jste palmu kupovali, nebyly větší mrazy? Je zde možnost, že palma mohla dost silně prochladnout. Podle mně hodně zaléváte, v zimním období není třeba tolik zalévat. Ponořte prst do zeminy a tak zjistíte, zda není zemina přemokřená. Mezi další zálivkou nechte zeminu mírně vyschnout, aby mohl ke kořenům vzduch a tím předejte k uhnívání kořenů. Rosení doporučuji častější. Bílé tečky - mohou to být vysátá místa od třásněnek. Máte-li podezření na škůdce, tak si můžete koupit tyčinky proti škůdcům na pokojových květinách. Phoenixu jsou 3 druhy, pokud máte P.roebelini, tak ta se hůř pěstuje.

baraxxn
hodnocení

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda máte Phenix doma a jak zaléváte? Slyšela jsem názor, že mám roslinu prolít shora a nechat stát květináč hodinu ve vodě a pak to zalít, až půda zase vyschne. Jiní mi říkají, že je to blbost, že se to musí zalévat jen do misky a to velmi málo. Nyní mi zasychají konce listů (některých) a bylo mi řečeno ,že problém bude se zálivkou, prý přelévám. Ale když jsem zalévala 1x týdně, jen do misky, tak jsme po týdnu přišla a lupeny ležely zvadle k podlaze, když jsem zalila do misky, tak přes noc se rostlina nadzvedla a už vypadala k světu. Jestli máte s touto palmou své zkušenosti, můžete mi, prosím, něco o tom napsat...děkuji moc...můžete, prosím, napsat na můj osobní e-mail: nambe@seznam.cz...?! Děkuji moc...Bára

hodnocení

0x

Podivejte se pozorne i lupou,zda neuvidite nejakeho skudce.Ty tecky myslite jako zbarveni drobnych tecek,nebo jdou setrit?Zatim bych spatne listy odstranila a sledovat.pokud nenajdete skudce,muze to byt houbova choroba,ale kdo vi,treba jen vnejsi vlivy,zalivka teplota vzduch,tak jak tu popisuji.chtelo by to foto.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]