Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fíkus benjamin - zachráním ho ještě?

Od: consequence* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

už jsem se ptala jinde, ale moc jsem se toho nedozvěděla, tak píši i sem, snad mi nějak poradíte. Před dvěma roky jsem si koupila fíkus benjamin do práce. Rostl nádherně, dělala jsem si z něj stromeček, občas mu žloutly lístky a opadaly, ale zase mu vyrazily nové. Mívala jsem ho na světlém místě, mimo přímé slunce. V teplotě průměrně kolem 20 - 22 stupňů.

Nyní jsem změnial zaměstnání, fíkus jsem dvakrát stěhovala - nejdřív domů, pak do nového zaměstnání. Ještě když jsem ho měla doma, tak jsem ho ostříhala a byl pořád v pohodě, pak jsem ho převezla do práce nové a po pár dnech začalo být dost zle. Venku byla poměrně dost velká zima, takže mám strach, že omrznul a v práci vůbec nevím, co by mu mohlo vadit. Je na světlém místě, mimo průvan není na přímém světle, zkusila jsem hnojivo, zálivku, na jakou byl zvyklý a stejně celý schne. Má takové zelenošedé lístečky, co se kroutí a opadávají, zůstávají úplně suché větvičky. Navíc když mu nějakou ustřihnu, tak se netvoří mléč. Mám strach, že je mrtvý a že se nevzpamatuje. Tím, že bych si ho odtáhla zas domů bych mu asi moc nepomohla, tak vůbec netušim, co s ním... Je naděje, že se vzpamatuje? Ještě pár živých lístečků má, ale jen pár.

Budu vděčná za každou radu.

Lucie.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

1x

Tak jestli už neroní kaučuk, tak je dost zle, asi opravdu omrznul, fíkusy jsou na to hodně citlivé - stačí v zimě třeba jen chvíli zapomenout, že je otevřené okno a už mám pár větví taky omrzlých zaschlých, ale ten můj je veliký, tak to vždy nějak ustál. Já bych zkusila zbylé lístky jemně rosit nějakým rozprašovátkem vodou a korunku bych zabalila do igelitového pytlíku, aby tam byla vyšší vzdušná vlhkost a tak dvakrát denně bych pytlík sundala a korunku vyvětrala. Rosila bych taky dvakrát denně. Půda v květináči by neměla vyschnout, ale ani by neměl stát ve vodě. Nedávala bych ho na jiné místo ani netočila a uvidíme - ale je to jen takový nápad, vyzkoušené to nemám. Dávám takhle ty pytlíky na řízky rostlin k zakořenění a pomáhá to.

ladinpraha*
hodnocení

0x

K tomu je každá rada drahá. Už jenom samotné několikeré stěhování mu určitě neprospělo. Navíc pokud jsi ho stěhovala v mrazu špatně zabalený, tak utrpěl teplotní šok. Pokud má ještě pár lístků, tak tam určitá, ale opravdu nepatrná naděje je, že se vzpamatuje. Ale to ukáže čas. Nic jiného se k tomu opravdu poradit nedá. Takže jedině vydržet a doufat.

silverfox*
hodnocení

0x

asi bych poslechla předchozí rady ,ale dala bych ho na co nejsvětlejší místo,tedy na přímé světlo - fíkus v zimě většinou opadává protože jsou tu krátké dny tedy málo světla. Měly jsme fíkus několikrát a vždycky chcípnul a teď ho máme na jižním okně a ještě přežívá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]