Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
už jsem se ptala jinde, ale moc jsem se toho nedozvěděla, tak píši i sem, snad mi nějak poradíte. Před dvěma roky jsem si koupila fíkus benjamin do práce. Rostl nádherně, dělala jsem si z něj stromeček, občas mu žloutly lístky a opadaly, ale zase mu vyrazily nové. Mívala jsem ho na světlém místě, mimo přímé slunce. V teplotě průměrně kolem 20 - 22 stupňů.
Nyní jsem změnial zaměstnání, fíkus jsem dvakrát stěhovala - nejdřív domů, pak do nového zaměstnání. Ještě když jsem ho měla doma, tak jsem ho ostříhala a byl pořád v pohodě, pak jsem ho převezla do práce nové a po pár dnech začalo být dost zle. Venku byla poměrně dost velká zima, takže mám strach, že omrznul a v práci vůbec nevím, co by mu mohlo vadit. Je na světlém místě, mimo průvan není na přímém světle, zkusila jsem hnojivo, zálivku, na jakou byl zvyklý a stejně celý schne. Má takové zelenošedé lístečky, co se kroutí a opadávají, zůstávají úplně suché větvičky. Navíc když mu nějakou ustřihnu, tak se netvoří mléč. Mám strach, že je mrtvý a že se nevzpamatuje. Tím, že bych si ho odtáhla zas domů bych mu asi moc nepomohla, tak vůbec netušim, co s ním... Je naděje, že se vzpamatuje? Ještě pár živých lístečků má, ale jen pár.
Budu vděčná za každou radu.
Lucie.
Tak jestli už neroní kaučuk, tak je dost zle, asi opravdu omrznul, fíkusy jsou na to hodně citlivé - stačí v zimě třeba jen chvíli zapomenout, že je otevřené okno a už mám pár větví taky omrzlých zaschlých, ale ten můj je veliký, tak to vždy nějak ustál. Já bych zkusila zbylé lístky jemně rosit nějakým rozprašovátkem vodou a korunku bych zabalila do igelitového pytlíku, aby tam byla vyšší vzdušná vlhkost a tak dvakrát denně bych pytlík sundala a korunku vyvětrala. Rosila bych taky dvakrát denně. Půda v květináči by neměla vyschnout, ale ani by neměl stát ve vodě. Nedávala bych ho na jiné místo ani netočila a uvidíme - ale je to jen takový nápad, vyzkoušené to nemám. Dávám takhle ty pytlíky na řízky rostlin k zakořenění a pomáhá to.
K tomu je každá rada drahá. Už jenom samotné několikeré stěhování mu určitě neprospělo. Navíc pokud jsi ho stěhovala v mrazu špatně zabalený, tak utrpěl teplotní šok. Pokud má ještě pár lístků, tak tam určitá, ale opravdu nepatrná naděje je, že se vzpamatuje. Ale to ukáže čas. Nic jiného se k tomu opravdu poradit nedá. Takže jedině vydržet a doufat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.