Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ochrana česneku před škůdci

Od: sansnomf® odpovědí: 5 změna:

Až donedávna mi napadala cibuli a pór květilka,resp.vrtalka.Dostal jsem zde výbornou radu načas zakrýt záhony netkanou textilií,což opravdu pomohlo.Loni jsem před zimou zasadil poprvé česnek a chci se zeptat,jestli ho napadají nějací škůdci a zda bych ho měl před nimi také zakrýt.Děkuji za odpovědi,rád je ocením.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
1. Sklerociová hniloba - listy postoupně žloutnou a odumírají. Kořeny a báze suknic hnijí a bývají pokryty bělavým moučnatým povlakem. Na tomto se projevují černé skvrny velikosti špendlíkové hlavičky. Ochrana: nepěstovat rostlinu na těžkých přemokřených půdách a stroužky / cibulky / před výsadbou namáčet 15 minut do Fundazolu.
Týká se i cibule.
2. Penicilinová hniloba česneku - na stroužcích se objevuje šedozelená masa mycelia a výtrusů houby. Napadá mechanicky poškozené stroužky. Ochrana: stroužky česneku dělit krátce před výsadbou a mořit namáčením 15 minut ve Fundazolu.
Více zde: ozahrade.webnode.cz/...

limetka*
hodnocení

2x

Jsem ráda, že se vám textilie osvědčila - na rozdíl od cibule česnek nezakrývám, škůdcům pravděpodobně nevoní a tak do něj nejdou (dokonce ani hryzci, kteří mi jinak spolehlivě likvidují mrkev a brambory, se česneku netknou), preventivní ošetření možných chorob už vám popsal strejc. Možná mám jen štěstí, ale já ho ani nemořím ve fungicidech a mám ho každý rok pěkný - tak čtyři mi napadne plíseň, ale to jsou zanedbatelné ztráty.

hodnocení

Na úrodě póru byla opravdu viditelná změna-jen minimum z nich bylo napadeno vrtalkou.Jediná nevýhoda je,že když záhon přikryjete na delší dobu,tak se vám vlivem nedostatku světla rostliny vytáhnou,ale to je zanedbatelné.Ještě jednou díky za radu.

cesnek
hodnocení

0x

Pokud jste sadbu nemořila,tak už zbývá se jen modlit. Ve vegetaci se stříká hlavně proti Houbomilce.Je to ale nutné správně načasovat podle počasí. Někdy se to netrefí a moucha provede své dílo. U česneku je také nutné střídat pěstební plochu.

lidus*
hodnocení

0x

Dle rad tchána agronoma máčím česnek přes výsadbou v Sulce a nemám problémy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]