Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocný citrusovník

Od: liduli odpovědí: 12 změna:

Před 2 roky jsem dostala asi 60cm vzrostlý citrusovník, bylo to v zimě a měl (a stále má) plody jako mandarinky, ale jsou hrozně kyselé , takže je nekonzumujeme, dělají však velkou parádu na keříku. V létě jej mám venku, taky proto, že v zimní zahradě,kde pobývá ve zbývajícím období, se k němu stěhují mravenci, protože "roní" cosi od čeho je dlažba pod ním lepkavá. Venku mu zežloutly listy, ale neopadávají,jen některé, keřík bohatě kvete a uzrávají plody, jen listí je nažloutlé a pod ním ta lepkavost. Vloni jsem našla pod listy nalepené pukličky, postříkala jsem keřík a vykoupala pro jistotu v jarové vodě. Nově rostoucí lístky jsou zelené, ale později rovněž zežloutnou. Poraďte, co s tím: přesadit do nové zeminy (jaké?) nebo stačí ošetřit postřikem a jakým, jak se zbavit lepkavosti, je tam pořád, děkuji za odpověď.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Máte na citrusu určitě puklice, to je ta lepkavost. To je nekonečný boj. Pravidelně puklice odstraňovat, omývat mýdlovou vodou. Také mi trochu pomohlo nalepit dolu na kmínek smirkový papír. Můžete zkusit nějaký postřik na puklice, ale moje zkušenosti s puklicemi jsou, že se objeví znovu. Prostě bojovat, nebo rostlinu vyhodit.

liduli
hodnocení

...děkuji za odpověď , ale zkusím se podívat po tyčinkách jak píše p. Brunecová :)

hodnocení

2x

Mám dobré zkušenosti s tyčinkami proti puklicím. Jsou bílé a obsahují i hnojivo. Výrobce si nepamatuji, ale jsou běžně k dostání. Jsou balené po 10 kusech a cena je okolo 100 kč / jak kde/. Máte- li zájem, mohu název v úterý doplnit. Použijete-li postřiky, je nutné je několikrát opakovat. Lze je zlikvidovat i mechanicky, ale je to zdlouhavé.

liduli
hodnocení

Moc jste mě potěšila Vaší odpovědí, protože všude většinou radili vyhodit pro marný boj s puklicemi, prosím o název přípravku,přeji hezký den, liduli

limetka*
hodnocení

0x

Určitě puklice, mně se osvědčil Mospilan ve dvou opakováních po 14 dnech, protože prvním postřikem zahubíte jednu generaci, ale pod voskové štítky se postřik nedostane, takže tím dalším opakovaným postřikem zničíte tu další vylíhlou generaci larviček. A jistila bych to třeba ještě třetím postřikem, opět po 14 dnech. Ten název přípravku, který popisuje kolegyně brunecova, by mne moc zajímal, ještě jsem o něm neslyšela a byla by to o moc pohodlnější aplikace než to věčné stříkání...

binka*

Myslím, že jsou to tyčinky Careo combi, výrobce Substral.

Zítra je jdu koupit, protože mám mnoho pokojových květin a jedno balení jsem měla málo. Myslím, že Binka měla pravdu s tím výrobcem. Zítra mohu odpověď doplnit. Tyčinky obsahují i hnojivo. Jsou určené na hubení puklic, mšic, třásněnek, molic a další. S koupí nové květiny jsem si donesla i třásněnky. Chodím do výborného obchodu, kde mi vždy dobře poradí.

Limetko, zde jsou slíbené informace. CAREO, Combi - tyčinky proti odolným škůdcům na okrasných rostlinách. Hubí štítenky, mšice, molice, červce, křísky a třásněnky. Hubí a hnojí, 2 v 1, působí okamžitě. Dlouhodobý účinek 2 - 3 měsíce. Rostlinný organismus přijímá účinnou látku prostřednictvím kořenů a rozvádí po celé rostlině. Saví škůdci jsou účinnou látkou likvidováni při sání. Viditelný účinek se projeví u mšic již po 1 - 3 dnech, u molic po 5 - 6 dnech. U ostatních škůdců asi po 14 dnech. Údaje jsou opsané z obalu.;)

liduli
hodnocení

Děkuji, až se dostanu do města , tak pfrčím do nějakého obi nebo podobně a koupím,L.

binka*

Dneska jsem koukala v květinářství. Stály 99.- a tyčinek je tam deset. Při tom mém květinářství doma bych platila tisíce ... *ee*

liduli
hodnocení

Tak to já obětuji, mám to jen na ten citrusovník, avšak doufám, že to nemám taky na jiných květinách, zatím se zdá, že ne, zdravím,L.

liduli
hodnocení

Děkuji všem, kteří mi odpověděli, teď jen nakoupit a těšit se, že se mandarika zvetí *hej*,liduli

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]