Nejste přihlášen/a.
Dobry den,chtěl bych se vás optat na založení malé vinice (20arů) na orné půdě která mě patří a doteď ji využívá zemědělské družstvo.Tzn. jestli mám někomu na stvební ´řad nebo někam oznámit že tam chci založit vinici.Popř. jak je to s oplocením.Moc děkuji
Myslím,že k založení vinice na orné půdě žádné povolení nepotřebuješ.Hlavně si zjisti u pěstitelů,zda poloha a tepelné poměry a kvalita půdy jsou pro vinici vhodné.Stavebnímu odboru určitě není nic do toho,co pěstuji na svém zemědělském pozemku.Ale zeptej se spíše na odboru zemědělství.
JABRAKA
1. Je třeba řádně ukončit užívání pozemku ZD. Já se dohodl s předsedou a ten mi napsal papír, že to ZD neužívá. Pokud tam ale něco mají zasazené či nebudou ochotní, jsou tam z nájemní smlouvy či zákona určité výpovědní lhůty.
2. Ohledně samotného vysazení takto malé vinice bych neviděl problém. O dotaci asi žádat nebudete, zápis do oficiálních viničních tratí asi také nebude dělat. Obecně by ale mělo dojít ke změně druhu pozemku z orné na vinici. S tím musí souhlasit sousedé a příslušný odbor místního ( či pověřeného ) úřadu.
3. Oplocení je záležitost stavebního úřadu. Přesný postup jistě bude někde na netu, nevím zda je to na ohlášku či se musí žádat o povolení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.