Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prelita orchidej

Od: xcoudyx odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, mám ooobrovsku a surnu prosbu... bola som asi pred dvoma tydnami na mesiac doma na Slovensku a kamaratka mi zalievala doma kytky. Lenze priatel sa vratil domov o dva tyzdne driv nez ja a ona nechala zalievat kytky jeho, co bola najhorsia chyba aku mohla spravit, pretoze on vie maximalne jak kytka vyzera a v zivote zivu kytku doma ani nemal...ona mu samozrejme nic neukazala, co a ako ma robit a tak on zalieval a zalieval poctivo kazde rano a kazdy vecer. Ked som sa vratila a zbadala,v akom su stave, riadne som ich oplakala. Pustila som sa do zachrany no uz niektorym nebolo pomoci. Mam jednu orchidej, ktoru som si strasne zamilovala, pretoze doteraz co novy list, to novy kvet, darilo sa jej uzasne. Odkedy mala tie nedobrovolne lazne, som ju radsej ani nezalievala, chcela som nech sa presusi..neviem presne aky je to druh, ale ma velike tmavozelene listy, rastu akokeby postupne jeden nad druhym a ma velke fialove kvety...tie listy mala vzdy take duzinate, pevne, no od vcerajsku jej zmäkli a cele zacinaju ovisat...je mi jasne ze jej uhnivaju korene, len by som ju chcela nejak zachranit, pokial to pojde este :O((((( mozete mi prosim nejak poradit a vnuknut trosku nadeje?

Moc dakujem a prajem krasny den, a hlavne vsetko dobre do Noveho roku, Alena

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

3x

Já jsem takhle jednu zachránila. Vyndat ze substrátu, ostříhat shnilé kořeny (mě tenkrát zbyly dva) a zasadit do nového.

doplněno 29.12.10 22:06:

Živočišné uhlí bych možná zkusila, ale skořice bych se bála, aby nespálila kořeny. Nebojte se toho ostříhání i shnilých listů. Ta hniloba by šla dál.

xcoudyx
hodnocení

božinku vy ste poklad, dakujem dakujem tisickrat dakujem za rychlu odpoved :) na internete aj pisu, ze ju mam trosku nechat vyschnut a na tie ranky dat bud rozdrtene zivocisne uhlie alebo rozdrtenu skoricu, s tym nemate skusenosti? vyndala som ju, ale zdaju sa mi vsetky dost znicene, akurat par az pri tych listoch skoro su neni take prehnile. Dakujem

xcoudyx
hodnocení

Listy su uplne v pohode, neni to ani uplne dole u kminku, boli napadnute len tie korene. A ked tam neni skoro ani jeden poriadny koren, moze sa zasadit rovno do noveho subtratu? ja s tym moc skusenosti nemam, tak nechcem riskovat :o) Alebo ju len zatial postavit na raselinik a vlhcit ju, ci nahodou nepusti nove korene? Dakujem

marenka*

Tak to nevím, píšu jen jak jsem to udělala já s jednou orchidejí, já jí zasadila rovnou do nového substrátu, speciálně pro orchideje.

doplněno 30.12.10 00:03:

Nemáte zač děkovat, hlavně aby se kytička uzdravila *modla*

xcoudyx
hodnocení

nevadi, kazdopadne dakujem za vsetky odpovede, ste taky moj maly dodatocny darcek od Jeziska, lebo uz ozaj som si nevedela rady :O))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]