Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám v pokoji už docela vyrostlý fikus bejnamin, jenže už delší dobou mě trápí taková věc.
Na listech, jak na strých, tak na úplně mladých, se mi dělají takové barevné skvrny (cerveno hnedo zlute).
V kvítkách se nevyznám, vím akorád, že musím zalívat.
Pokud by nekdo mě byl někdo ochotný poradit co se s ním dějě, byl bych moc rád.
Díky
Mohlo by se jednat o abiotickou skvrnitost, která se nejčastěji vyskytuje v zimním období. Způsobuje to nepoměr vysoké teploty, nadměrná zálivka a nedostatek světla. Doporučuji do jara nehnojit, zkuste rostlinu posunout více na světlo a hlavně omezit zálivku.
No, fikusa jsem dal teda k oknu, a zkusim zalívat jednou za týden.. Když teda mluvíte o tom hnojení, tak jsem ho nikdy nehnojil.
Ještě jsem udělal takovou imenší úpravu, ve spíži jsem našel "lesk na listy" v takovem rozprašovači. Píše se tam, že funguje na bázi parafínu a že může zahubit aji nějaký breberky nebo co.. Tak jsem s tím fíkusa nastříkal... :D
Nesnáší průvan, takže opatrně. Leskem nic nepokazíte. Před každou další zálivkou si ověřte / třeba prstem/ zda není zemina ještě dostatečně vlhká. Některé zeminy po důkladném zalití drží dlouho vláhu. Na povrchu se tváří jako suchá, přitom je přemokřená. Nevím, v jaké zemině fíkus máte, tak si to vyzkoušejte. Tuto chybu jsem udělala i já.
Vezměte si brýle nebo lupu a koukněte na listy, i ty zdravé, zezdola a ze všech stran. Pak vezměte smotek vaty a setřete list ze všech stran a vatu prohlédněte. Hmyzáci to mají vychytané a jsou často téměř neviditelní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.