Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přesadit ořešák v zimě?

Od: neznalec* odpovědí: 18 změna:

Bydlíme ve středočeském kraji, zatím žádné mrazy ani sníh. Doporučili by jste ještě teď přesadit ořešák?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Myslím že tomu nic nebrání.Ale od středy hrozí i velké mrazy!Pokud je to sazenice 1 - 2letá tak zakrátit větvičky i kořeny o 1/3 a zasadit do velmi dobrého a rozleželého kompostu ,ořešák roste velmi rychle.Nakonec důkladně zalít.Na jaře přihnojit P a K.Bez N.

JABRAKA

sebod*
hodnocení

0x

Přesadit - to znamená vykopat a dát na jiné místo? Tak teď v žádném případě. Až na jaře. I tak je přesazení dost riskantní, jestli se jedná o starší stromek

neznalec*
hodnocení

Tak jsem zase tam co jsem byl. Stromek je starší dvou let, ale odpovědi jsou dost rozdílné, tak nevím, zda jo či ne.

sebod*

Stromek,který je přesazený , musí nejdříve obnovit kořenový system, aby mohl přijímat živiny a vodu. K tomu potřebuje nějaký čas a přiměřenou teplotu. Podle mě teď nemáte ani jedno. Je listopad, stromy jsou připraveny k "zimnímu spánku", nejsou schopny zakořenit do doby, než přijdou mrazy. V důsledku toho vlastně přes zimu uschnou, protože nejsou schopny přijímat vodu.

neznalec*
hodnocení

Dobře, dám na radu, ale kdy by jste začal? Brzo na jaře, únor-březen?

sebod*

Konec února . Teda když na zahradě nebudou dva metry sněhu *zed*

hodnocení

0x

Stromek je semenáč, nebo roubovanec? Jaká je asi výška stromku?

neznalec*
hodnocení

Stromek je semenáč a je vysoký cca 3m.

Většina ovocných stromů se sadí na podzim. Váš semenáč přesaďte pokud možno ihned. Nejdříve si vykopejte jámu a pak vyryjte ořešák. Vyrýtím stejně poškodíte (zkrátíte) kořeny, takže je nemusíte upravovat, snad jen kdyby některé jevily známky uhnívání.Počítejte s tím, že hlavní kořen bude možná dost hluboko, musíte mu ponechat délku nejméně 50 cm. Přidáním kompostu stromku prospějete. Zeminu okolo stromku mírně ušlapte a velmi důkladně stromek zalijte. Bylo by dobré mu dát opěrný kůl a přivázat ho. Teď přesazený stromek dobře využije na jaře vláhu a lépe zakoření. Pokud by jste se rozhodl přesazovat až na jaře, musel by jste jej často zavlažovat. Příští rok stromek nehnojte, musí nejprve zakořenit. Na podzim povápněte mírně zeminu asi do obvodu koruny, stačí jednou za 4 roky. Stromek příští rok omezí růst, protože si bude vytvářet nový kořenový systém. Semenáče plodí obvykle po 10 letech, i déle. Přesazovala jsem tak semenáč i roubovanec, tak vám píši vlastní zkušenosti.

sebod*

Brunecova. Prodávají ovocné školky stromky teď v listopadu? Ne! Prodávají je koncem září a říjnu (pak pochopitelně zase až na jaře). Tento termín není vybrán náhodou. Prostě to je nejlepší doba pro přesazování.

Kontejnerové stromky lze zakoupit a vysadit v průběhu celé vegetace.

Prostokořenné ovocné stromky se prodávají vždy až po 15. říjnu. Ve školkách je dolují nebo vyorávají počátkem října. Stromkům začíná období vegetačního klidu, po opadu listí je nejvhodnější doba výsadby. Dle odborné literatury - ovocné stromky se vysazují v říjnu a listopadu, nebo dokud půda nezamrzne. Nevidím důvod, proč by nemohl být ořešák přesazený nyní, vždyť půjde ze země do země ve stejné lokalitě.. Bude-li dlouhá zima, tak se zpozdí jarní přesazení - nelze přesazovat, dokud zemina řádně nerozmrzne. Na podzim vysazené stromky dobře využijí zimní vláhu, zemina pěkne slehne . Broskvoně v našich podmínkách na rozdíl od jiných dřevin netvoří na podzim vlásnité kořeny, takže nemohou přijímat vodu a proto často uschnou. Toto se netýká ořechu.

sebodzase

:D V září a říjnu?!Podle mě je například letošní listopad přímo ideální na sázení ovocných stromků.Když se sadí stromky na podzim může na jaře hned vyrazit.

sebod*

Tak to podle mě nemá význam přesazovat. *nevi*. Semenáč Vám začne plodit někdy za sedm let, plody můžou být nekvalitní, Navíc ta výška - 3 m. To Vám dá práce, než jej vykopete. Líp uděláte, když si koupíte roubovaný stromek. V nějakém menším zahradnictví mají i přijatelné ceny.

neznalec*
hodnocení

Zkusíme to brzy zjara, zda se to podaří. Jinak na zahradě máme jiné starší vlašáky.

sebod*

Tak ať se Vám ujme :)

neznalec*
hodnocení

Máme na zahradě přesazeny dva semenáče, ale to dělal můj dědeček, kterého se již nemohu zeptat. Oba dva letos poprvé plodili.Už si nepamatuji, kdy se to přesazovalo, ale myslím asi na podzim, ale dříve. Určitě né v listopadu. zajímavé, že někdo z vás radí teď ano, jiný né. Mysleli jsme že bude stejný názor ke kterému bychom se přiklonili. Takhle je to 50:50. Těžké rozhodnutí.

Řeknu vám jen svoje zkušenosti.Asi před deseti lety jsem na jaře (tuším koncem března) vykopal semenáče ořechu cca 2,5 m vysoké.Oba bez problému zakořenily a to jsem jeden pěkně zakrátil,což se na jaře u ořechu nesmí.Teprve loni měl poprvé ořechy,náhodou aspoň střední velikosti,mohl mít ale taky malinké plody.Zrovna dnes jsem zasadil roubovanec,dodaný ze zahradnictví s doporučením ho samozřejmě sázet hned.Bezpečně vím,že je to odrůda velkého papíráku a že by měl plodit už za pár let.Zbytek je na vás.

sebodzase

Saďte ho teď a nebo na jaře.Prostě se rozhodněte pro jednu z variant.Ještě doporučuji první rok v sušších obdobích občas pořádně zalít než hlouběji prokoření.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]