Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hnojivo z mandarinkových slupek

Od: pekan odpovědí: 7 změna:

Jde nějak udělat hnojivo z mandarinkových a pomerančových slupek?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kato*
hodnocení

1x

Jde nějak udělat hnojivo ze slupek? Ano. Jakýkoliv biologicky rozložitelný odpad z domácnosti hodit do kompostéru,přimíchat zeminu a máte po čase kompost jak bič.

sebod*

Kato. To máš pravdu. Ale jsou slupky a slupky ;). Takže ten pomeranč, jablko do kompostu, jak píšeš. Výluh z banánových slupek (případně kopřiv) se dá používat ale daleko dříve. A kopřivy rostou i teď! A vlastně nejen pro rostliny. Kopřivy, které byly koncem léta posekané, jsou opět krásně obrostlé a dají se přidávat do jídla. A jestli máte rodinku rozmlsanou*blee*, tak jim ani nemusíte říkat, že baští kopřivy :D. Pěkně přidávat do polívky, do dušené i syrové zeleniny, do dušeného zelí a špenátu, pod míchaná vajíčka. Mařenko i do těch Tvých špekových knedlíků *smich*. A máte zadarmo tolik minerálních látek, jak v plné tašce různých potravinových doplňků za drahý peníz z lekárny. Takže holky, vypněte plotny, a pošlete rodinu sežvýkat kopřivy v šiokém okolí. *bezim**ee*.

repak*

Ty kopřivy do jídla bych na rodině zkoušel opatrně, nejdřív malou dávku. U někoho (třeba u mě) mohou při požití vyvolat dost silnou alergickou reakci. Ale jinak určitě zdravé jsou.

hodnocení

0x

Nevím jaké máte představy zpracování. Dle různých*cteni*se doporučuje slupky z citrusů přidávat do kompostu v malých dávkách, někteří doporučují nedávat. Já osobně nedávám, déle se rozkládají.

pekan
hodnocení

A z banánových slupek by to šlo líp?

yamona*

Upřímně řečeno, asi bych tato "hnojiva" , ať z citrusových či banánových slupek vůbec nepoužívala. Zaprvé těžko říct, jaké složení a jakých látek tím získáme, a zadruhé, což myslím že je podstatnější , tyto plody budou jistě mnohokrát opakovaně ošetřeny různými chemickými postřiky, což bych jako výluh určitě nevolila.*stop*

Slupky z banánů? Moje zkušenosti - čerstvé si přidávám do ,,svého speciálního" kompostu složeného z kuchyňského odpadu. Dá se z nich udělat výluh a tím rostliny zalévat, pak slupku hodit do kompostu. Slupky lze také nakrájet na proužky a usušit na topení. Přidávám je na jaře do půdy při okopávání rostlin. Jsem-li na zahradě, tak čerstvé zahrabávám ke stromkům.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]