Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Orchidej Phalaenopsis uvadá

Od: babyte odpovědí: 4 změna:

Přeji dobrý den,

potřebovala bych radu ohledně orchideje Phalaenopsis.Toto léto jsem si koupila tuhle nádhernou,rozkvetlou orchidej s bílými květy.Už na začátku října začala uvadat.Květy usychaly,listy jsou jako bez života , nejsou tak pevné jako na začátku.Teď už zbyly jen pahýlky s pár uschlýmy květy a konec stonku ja trošku uschlý.Zalévala jsem jí tak jednou týdně, jednou až dvakrát měsíčně jsem přidávala do vody trošku tekutého hrojiva na orchideje.Mám jí kousek od okna,u televize.Nedopadá na ni přimé světlo ale je na světlém místě.Nechci jí davat za okno protože mám pořád okno otevřené a zřejmě průvan by jí nedělal dobře.Mám jí v původní malém,průhledném květináčku , jenže květina je těžka a převažuje se tak s tím květináčkem jsem ji vložila do keramického květináče.Když se podívám tak věčně bývá průhlehný květináč zevnitř orosený vodou, takže zřejmě nemá tam dostatek vzduch aby prosychal supstrát.Můžete mi poradit co dělám špatně že je květina jako bez života nebo to je jen obýčejný odkvět?Před Phalaenopsis jsem měla orchidej dendrobium a tá mě uhynula uplně.A to jsem se dozvěděla že jsem jí zřejmě přelévala a přebytek vody jsem nechavála v misce.Teď už to nedělám.Budu ráda za každou radu.Předem děkuji.

výtka
Upozornění od sys strejc 16. 11. 2010 14:21:35
Zadejte do zdejšího vyhledavače termín PHALAE nebo ORCHID!

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zřejmě přichází o kořeny a nebo jste nalila vodu do srdíčka, nebo má zimu. Zkuste ji vysypat z květináče a obrat uhnilé kořeny, přesadit do nové zeminy pro orchidee, nezalít, ale strčit ji celou do igelitového sáčku a jednou denně rosit lehce na list a případné vrchní kořeny. Stonek s květem ustřihněte, vysiloval by zbytečne rostlinu.

babyte
hodnocení

Dobrý den,už mnohokrát jsem slyšela o srdíčku a vůbec nevím co to je a kde se nachází.Zkusím to co radíte.Uvnitř květináče jsou kořeny pěkně zelené ale vrchní jsou takové bílé,místy až do černa.Někde jsem četla že to znamená že jsou přesušené a květina potřebuje vodu ale myslím že zalívám přiměřeně.Je možné že jí vadí obyčejná voda z kohoutku?Prej by se měla zalívat dešťovou ale ja nemám možnost někde chytat dešťovku.:)Moc děkuji za radu.Doufám že jí zachráním.

Srdíčko je to místo odkud vyrůstají nové lístky. Pokud nemáte dešťovku, můžete koupit v drogerii vodu destilovanou. Já si dělám vodu převařenou do PET lahve, zalívám tak, že celý květináč stojí ve vodě a po chvíli vodu sliju zpátky do lahve a doliju ji novou vodou na příští zálivku. Zalévám tak 1x týdně. Voda hlavně nesmí být studená,měla by mít pokojovou teplotu.

nokia321*
hodnocení

0x

Nevím jestli to je fáma, ale orchidej nechce být sama, kupte si jeste jednu a aby se dotýkaly aspon listeckama.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]