Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odrůda merunky a třešně

Od: zdenecek* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, prosím pěkně, chtěl bych si ještě letos vysadit dva stromky, mám malou zahrádku, merunku a třešně chřupky. Neznáte nějakou dobrou odrůdu, zakrslých stromků, která je běžně dostání v zahradnictví? Není na sázení pozdě? Děkuji předem za rady.*bezim*

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já pěstuji meruňky, třešně a jiné stromy vtšinou jako čtvrtkmeny, nebo zákrsky. Zde záleží na podnoži, musíte si vybírat slabě rostoucí. Třešní je hodně odrůd. Sylvana - středně ranná, má velké plody, hnědočervené,navinule sladká, pecka malá. Plodnost stromu je vysoká, pravidelná.Strom roste středně. Sandra, Justina a Halka jsou také dobré chrupky, ale stromy rostou bujně. Já mám Van. Meruňky - Bergeron slabě roste, plodnost vysoká a pravidelná, Lerosa slabě vzrůstná,samosprašná, Leskora roste středně, plodí pravidelně, Veecot roste středně, rodí pravidelně, VESELKA roste slabě, plody velké, sladké, rodí brzy, hodně a pravidelně. Uvádím zde jenom část slabě, nebo středně rostoucí odrůdy, všechny jdou dobře oddělit od pecky. Nevím jaké odrůdy nabízí vaše zahradnictví, ale než koupíte, tak dobře vybírejte odrůdy a podnože. Sadit stromky můžete až do zámrazu, meruňku i na jaře.

jirbar*
hodnocení

2x

Rady jste již dostala tak budu oponovat. Zakrslou třešeň žádnou nedostanete. Jako čtvrtkmen to ano. Jinak Vám stejně "zaplácne" zahradu. Když se třešně neurodí nebedete mít nic, když se urodí nebudete si s nimi vědět rady. Pokud chcete stříkat dejte si chrupky (možná nějaká raná je). Pokud stříkat nebudete pochutnáte si i na masíčku.

Toho masa Vás možná uchrání Karešova nebo Německá rychlice.

doplněno 02.11.10 22:17:

Co se týče meruněk záleží na lokalitě. Ve středních polohách to většinou nepřežje, ale broskvoň ještě ano.

Bergeron a Veselka od 250 - 350 m.n.v., Leskora a Lerosa se mohou pěstovat až do 450 m.n.v. Tazatel neuvedl údaje o n.výšce.

zdenecek*
hodnocení

Bydlím V Praze, co jsme měli merunky tak všechny dobře rodily, ale už jsou moc staré, nerodí už skoro nemůžeme na zahrádce chodit jak jsou obrovské, děti by chtěli třešně. Zítra přijdou chlapi na práci, stromy vykácet i s kořeny a koupit nové, zasadit, nejsou to zahradnící jen řemeslnící co nám dělají na baráku .V Hostivaři je zahradnictví, mají stromky, ale nerozumím tomu, tak jsem vděčný za každou radu. Zahrádka je asi 25 x25 m2. Děkuji.:)

Meruňku bych doporučovala jako čtrtkmen. Jak uvádí Jirbar - třešně Rychlice a Karešova mají bujný růst a jsou to srdcovky, ne chrupky. Třešně jsou i zákrsky, nebo vřetena - zde jsou opět důležité správné podnože. Při koupi třešní chtějte stromky na podnoži Colt, nebo Gisela a doporučuji čtvrtkmen. Stromky budou menšího vzrůstu, za 2 roky mi stromky narostly do výše asi 2,5 metru. Záleží, co bude v nabídce. Nezapomeňte po zasazení stromků je dobře zalít.

zdenecek*
hodnocení

Prosím o zhodnocení následujících stromků, které dělníci koupili a vysadili v Praze. Třešen Napoleonova, tř C , podnož Colt. Merunka odrůda Harcot, tř. C, podnož Wang, oba prý jsou douleté, dost vysoké, ještě prosím musí se k nim ted dát kůly, a na jaře zastřihnout, nebo nemusí? Moc děkuji.

jabraka*

Před lety jsem si přivezl ze Šumavy(1000 m) odkopek z třešně ptačky.Narouboval jsem ji chrupkou.Po 10 letech je třešeň velmi malého vzrůstu prakticky všude dosáhnu ze země nebo malých schůdků.Každý rok obalená květy. a plody.Nevím,proč by se podobná nesehnala i v zahradnictví.

Co se týče jmen odrůd,jsou mi úplně ukradené.Vezmu podnož,to co mi odnožuje od kořenů,vyberu od přátel ovoce,které se mi líbí,naroubuji a čekám,jaký bude výsledek.

JABRAKA

zdenecek*
hodnocení

Tak to jste mi moc neporadil.*ee*

Třešeň Napoleonova je cizosprašná, dobře plodí, ale v době dozrávání při deštích plody praskají. Meruňka Harcot je samosprašná. Podnož Wangenheimova se hodí do těžké půdy. Kůly měly být v zemi ještě před výsadbou . Stromky dobře přivažte, ale volně. Zkontrolujte, zda místo roubování je těsně nad zemí . Meruňky se první 3 roky musí stříhat, aby jste si zapěstoval korunku, takže až na jaře.

zdenecek*
hodnocení

Tak tyčky budu muset dát dodatečně. Jinak vám moc děkuji za cenné rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]