Nejste přihlášen/a.
Borůvku zasaďte hned, je mrazuvzdorná. Mám také borůvky sázené na podzim a všechny jsou v pořádku. Původně jsem borůvky zasadila do rašeliny, jak se dříve doporučovalo. V době horka a sucha bylo problém borůvky udržet stále ve vlhké zemině. Všechny jsem postupně přesadila do směsi 50% původní zeminy a 50% rašeliny. Můžete přidat i obyčejný písek, velice vhodné je přidat dobrý kompost. Ve vašem případě pro 1 rostlinu si můžete koupit výsevní zeminu hotovou. Sadila jsem o 5cm hlouběji, než byly na původním stanovišti. Většina prodávaných odrůd je samosprašná, takže vám stačí jedna rostlina. Pro lepší opylení a větší plody je lepší sadit 2 rostliny. Na jaře a na podzim borůvky pohnojím a obsypu rašelinou, můžete dát i piliny. Používám Hoštické hnojivo na borůvky s guánem, Agrabiomin borůvky, lze také přidat dobře vyzrálý hnůj, nebo granulovaný. Při slabším růstu můžete za rok použít síran amonný a potom v pozdním létě síran draselný. Na okyselení půdy lze také aplikovat Okyselovač půdy. Přeji úspěch v pěstování.
V tomto článku je téměř vše, jak se postarat o borůvku. Sázet je prý lepší na jaře...ale snad se chytí i teď na podzim. Hodně důležité je - zalévat borůvku dešťovkou ...vodu z vodovodu nesnáší .
Přidávám rady známého.
Není dobré při výsadbě použít jen samotnou rašelinu, protože nepropouští vodu...
Lepší je přimíchat štěrkopísek tzv. potěrák, aby výsledná zemina byla propustná...na dno opravdu dávám dva překřížené silonové pytle - to abych omezil nassávání spodní vody, pokud je tvrdá=vápenitá a borůvky zabíjí...
Jaká je voda se zjistí v místní vodárně.
Zalévám jen dešťovou vodou a ještě i tu okyseluji na 3,5-4° ph
Nesnáší vápník, ten ji spolehlivě zabije - stačí i vápník z okolní půdy...
Jsou oblasti (Česká Lípa, Nový Bor, Máchovo jezero a pod,. kde je voda velmi měkká (asi 2°N) a v písčité půdě vápník není. Tam borůvky roztou velmi dobře...
Někde je voda 9,6°N tvrdá s velkým množstvím vápníku a to je moc...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.