Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hrušky

Od: souba odpovědí: 2 změna:
Mám 15 let starou hrušeň Konferenci.Před 3 roky bylo několik plodů deformovaných a vevnitř dřevnatých.Letos mám napadené všechny plody.
Prosí o radu co s tím.
Děkuji Souba vodv@centrum.cz

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

maxim*
doplnit odpověď
hodnocení

0x

Myslim, ze myslite kamenitost hrušek. Znám ji, protože i tento rok jsem do pár míst kousl a nic příjemného to nebylo. Nasel jsem kratky clanek, urcite Vas prekvapi pokud hledáte nějaký postřik*frajer*:

Při virové kamenitosti vznikají hluboké deformace plodů, proto se pod jejich slupkou nacházejí poměrně velké shluky tzv. sklerenchymatických buněk v podobě tmavohnědých kamínků nepravidelně rozložených v dužnině. U fyziologické kamenitosti se kamínky soustřeďují okolo jádřince a dohněda se nezbarvují. Na rozdíl od virové kamenitosti bývají při fyziologické navíc postiženy zpravidla všechny plody na stromě.
Příčinou fyziologické kamenitosti bývá nevhodné stanoviště, nedostatek bóru spojený s vyšší hodnotou pH, ale může být i odrůdovou vlastností. Protože se virová kamenitost přenáší očkováním a roubováním, je jedinou možností ochrany používání zdravého množitelského materiálu. Při pravidelném výskytu fyziologické kamenitosti dodáváme do půdy bór ve formě boraxu, stromy pravidelně zavlažujeme a ke hnojení používáme fyziologicky kyselá hnojiva (např. superfosfát, síran amonný nebo draselný).

al bunda*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Já se domnívám, že se jedná o strupovitost ve velmi těžké formě. Postřiky proti strupovitosti fungicidy aktuálně najdete včetně návodu na www.agrobio.cz. Hodně zdaru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]