Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měl bych dotaz, je možné přezimovat fíkovník ve volné půdě na zahradě? vydrží mrazy i k minus 20 st.? pokud ne, šlo by jej dát na zimu do chladné ale tmavé místnosti, světlo tam je, jen když se rozsvítí žárovkou, Děkuji
Fíkovník velice dobře přezimuje ve tmě . Dávám ho do sklepa , kde je tma a jak vy říkáte světlo , jen když se rozsvít žárovka.
Pěstuji ho již řadu let a dozrávají mě i fíky. Jeden mám i u zdi na zahradě a přečká i mrazy. Letos sice trochu omrzl, ale vždycky obrazí od kořenů. Je potřeba ho trochu zakrýt a sázet na chráněné místo, třeba u té zdi.
Fíky dozrávají jen pokud mají slunné a chráněné stanoviště. Fíkovník potřebuje hodně vody, pokud má sucho , schazuje plody.
Samozřejmě se musí též hodně hnojit, má rád i listová hnojiva (hořká sůl) . Potom jsou listy krásně zelené a plody dozrávají. V přenosných nádobách však málokdy dozrají. Mě dozraje pouze ten, co mám u zídky na jižní straně . V nádobách většinou fíky opadají , zůstanou 3-4 a zrají až druhý rok.
Fíkovník jsme dovezli z Chorvatska, první tři roky rostl v kbelíku a na zimu jsme ho dávali do dřevníku, strádal, pak jsme ho přesadili do půdu a dnes je to docela velký keř. V zimě je jen tak ale pokud má moc mrznout tak ho manžel přikryje starými dekami. Mívá i dost fíků ale žádný nedozrál, většinou opadají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.