Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výsev petržele kořenové

Od: sansnomf® odpovědí: 3 změna:

Petržel se má vysévat brzy z jara,ale půda bývá často rozbahněná.Nechal jsem si poradit a seju ji před zámrazem.Bohužel procento vzejití rostlin je velmi nízké .Letos naprosto zanedbatelné.Mohl by mi prosím někdo doporučit zásady správného setí petržele?:D

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

zdeno*
hodnocení

3x

Petržel vyžaduje dostatečně hlubokou, vlhkou, lehčí, dobře zpracovanou půdu. Velmi kvalitních kořenů dosáhne při pěstování na hrůbcích. Nesnáší čerstvé organické hnojení. Vyséváme co nejdříve na jaře, aby měla dostatek zimní vláhy. Osivo petržele je citlivé na plynulé zásobení vláhou zejména v průběhu vzcházení a při zaschnutí nebo při vytvoření půdního škraloupu často velmi špatně vzchází. Je potřeba vysévat odrůdy s kratší vegetační dobou. Také jsem nějakou dobu bojoval s malou klíčivostí. Letos to bylo hodně lepší, zasel jsem ihned po roztání sněhu.
Jadranstředně raná kořenová petržel s polovzpřímenou, vysokou a středně zelenou natí. Robustní kořeny jsou dlouhé, široce trojúhelníkového tvaru s hladkým povrchem a slabou až střední rzivostí pokožky. Kořeny jsou vyrovnané, velice nízké procento větví. Odrůda je vhodná do lehčích půd. Skladovatelnost výborná.SEMO
Orbis středně raná kořenová petržel určená zejména pro pěstování ve středně těžkých půdách. Vyznačuje se vysokou, tmavě zelenou natí. Kořen má jen slabé rýhování povrchu. Tvar kořene je přechodem mezi Hanáckou a Olomouckou dlouhou. Velmi výnosná odrůda s velmi dobrým zdravotním stavem. Vhodná pro velkopěstitele i zahrádkáře. SEMO

jabraka*
hodnocení

3x

Určitě je náročná na hloubku zpracování půdy.Pak na vláze v prvním měsíci po vzejítí.Podobně jako mrkev.Osobně seju tak,že semeno namíchám s jemným pískem asi 1 : 5.(víc písku).Do mělké drážky v základní zemině záhonu sypu plynule.Zasypu kvalitním přesátým rozleženým kompostem asi 3 cm a zamačknout prkýnkem.Pokud semeno vzejde,setba je řidší,jednocení není skoro nutné.Jen dříve vytrhnu z hustších míst dorostlé sazeničky,třeba do polévky.

Před dvěma lety jsem viděl zelinářskou firmu z Litoměřicka používat pásky s vloženým semínkem po asi 3 cm.Pásky se natáhnou po délce záhonu a zasypou a rostlinky vyrostou v přesných roztečích,není třeba jednotit.Je to speciální semeno se 100% klíčivostí!?

babetka*
hodnocení

0x

Lepší než petržel je pastiňák, i když se ho tolik neujme, kořeny jsou veliké a bohatě stačí:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]