Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu. KOUPILA JSEM NA JAŘE MLADOU OSTRUŽINU KTERÁ SE PŘEZ LÉTO HEZKY ROZROSTLA.MÁM JI NA ZIMU ZASTŘÍHAT A DO JAKÉ VÝŠKY? DĚKUJI
Vy jste koupila mladou rostlinu, která vyhnala svoje první výhony. Na těchto výhonech budou příští rok krátké výhonky s plody. To znamená, že tohoto roku ji nesmíte ostříhat, protože by příští rok úroda nebyla. Příští rok tyto letošní výhony odrodí, zůstanou na nich ty kratší výhonky a celé to trochu změní barvu do tmava, trochu ten hlavní výhon jakoby zdřevnatí. Od jara Vám začnou růst i nové výhony, které budou rodit zase až za rok. Ty nové jsou světlejší a mají na sobě jen puky, nemají krátké výhonky. Tak se dají odlišit od těch starých, které klidně můžete v zimě u země ostříhat. Já osobně je stříhám už v pozdním podzimu, mám rád pořádek, a lépe se ty nové výhony uspořádají a vyvážou na drátěnku. Mám ostružiny drahnou řádku let, zasazeny asi po 40 cm od sebe, v řadě asi 4 m dlouhé, a vyvazuji je do výšky asi 2,5 m, delší výhony bez milosti zkracuji. Nebudu si stále nosit k ostružinám i žebřík...Řadu mám orientovanou směrem sever - jih, teda mají dopolední i odpolední slunce. I když z ostružiny jíme a děláme sirupy, kompoty a džemy, i tak nestačíme všechny obrat, je někdy líto vidět kusy jak pánský palec ležet na zemi.
ta dáma na fotke v pozadí měří nějakých 187 cm a ještě se musí natahovat...
fotku to nevzalo, takže ještě jednou..
a zastřihovat ji budete do té výšky, jaká naroste, pokud přeroste výšku Vámi zvolenou, není problém zkrátit i během růstu.
doplněno 10.10.10 11:43:zase nevzalo, tak až doma přes pořádné připojení, z mobilu to nějak...
doplněno 10.10.10 11:46:a děkuji bussovi za ty odkazy, člověk se stále učí, je tam co číst...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.