Nejste přihlášen/a.
Máme novou zahradu a v ní prázdné místo u plotu, na slunci, půda nic moc - dost jílovitá ... líbil by se mi tam nějaký na podzim kvetoucí keř, např. chryzantémy, ale nejsem žádný zkušený zahradník a tak nevím - je teď vhodná doba k sázení? Nebo se teď sází ty keře, co kvetou na jaře? díky za rady
chryzantéma není keř, ale květina - trvalka. Přez zimu uschne a na jaře vyraší znova...
Na sluníčku - krásně kvete ibišek syrský - je více variant - modrá, růžová, bílá... fakt nádhera
jinak můžete mít cokoli - wajgelie, kolkwicie, zlatý déšt, jasmíny, tavolníky... keřů je přehršel, převážně kvetou na jaře...
co velkou keřovou růži- nebo pnoucí po plotě...
Pokud jde o keř, nedám dopustit na vajgelii. Mám ji na přímém slunci v ne příliš dobré půdě. Kvete od května, června, potom přestane a jak začne září, vyraší znovu květy. To jsem si asi před 5ti roky odštípla někde na procházce v září větvičku, podařilo se mi ji zakořenit a dnes je to krásný keř asi 1,2 vysoký,
Budleia davidii nebo Budleia alternifolia - komule. Z nichž ta první kvete celé léto i na podzim fialovými (nebo někdy i růžovými) hrozny květů a ještě vám láká na zahradu krásné motýly. Ta alternifolia kvete spíše v pozdním jaru a je to vodopád světle fialových kvítků po celé délce větví.
Ahoj, děkuju za nápady. Mám tam docela velké místo, klidně i na větší keř Vedle mám vajgélii, ta je mooooc pěkná, ibišek už taky mám na jiném místě... ale teď na podzim mi nekvete skoro nic... proto mě napadly chryzantémy...
Myse, to na fotce je moc pěkné, co je to? že by růže? to by nebylo špatné, velká keřová růže...
růže... pokud budeš vybírat růže - vyber si velkou keřovou nebo menší popínavou - pustíš ji po plotě... ale hlavně REMONTUJÍCÍ, tzn. že kvete 2x - v květnu a v září...
nebo udělej skupinku - jednu po plotě pnoucí a jednu - dvě před ni... to by mohlo vypadat dobře. Růže nakupuji tady: ruze.unas.cz/...
fakt jsem spokojená...
na podzim kvete ořechoplodec - modře - ale je to malý keřík...
minda. To je popínavá růže.A Ty jsou fakt úžasný a dlouho kvetou. Jinak na podzim kvetou taká hortenzie. A jsou také krásné.
Limetko, já tady koukám sousedovi na hortenzii. Má ji na plném slunci a je nádherná. A u nás na hřbitově (:D) jich je taky plno. A zase na slunci a nevadí jim to. Ale jinak máš pravdu - hortenzie se doporučují do stínu
Jinak mě napadlo, že by to nemusel být zrovna kvetoucí keř, ale něco čemu se na podzim krásně vybarvují listy .
Dle meho nazoru,ale az na jaro,bych tam dal hortenzii.Roste kdekoliv ji zasadite,kvete na podzim,kvety ma i v zime(dozlatova),a da se kombinovat podle pudy i barva kvetu.Kdybynekdo ze znamych ji mel,staci koreny rozdelit,a jeden rok sice mate jenom listy,na jaro jenom odstrihnete omrzliny a mate kvety jak cumel.Barvy ziskate tak,ze jednu stranu nechate jilovitou,vznikne fialovy kvet,kousek povapnite-cerveny kvet,kousek do kompostu-bily kvet.a taky jsou modre kvety.At me ale nikdo nenapada,jestli jsem poplet barvy vuci hliny.Ja osobne mam na zahrade ker vysoky asi metr,v prumeru asi 1,5 metru a kvete mi ve 4.barvach.
hortensie se sází až na jaře? tak to mám čas... nevyužitých míst tu mám víc..
o tu zahradu se majitelé několik let nestarali, tak tu mám sice nějaké zajímavé rostliny, ale skoro nekvetly (jsme tu od jara) - např. i wajgélie měla jen pár kvítků - asi bude chtít na jaře prostříhat? - budu si o tom muset něco nastudovat...
zajedu dneska do zahradnictví, podívat se co tam mají, kouknu po velkokeřovité remotující růži - snad to slovo nepopletu...
Koupila jsem 2 krásný velký keře chryzantém - sluníčkově žluté a tmavofialové...
Růže totiž budou mít až po 20.10. - akce se odkládá...
Hortenzie až na jaře - prodávají se v květináčích ale nejsou zvyklé na mráz - proto je můžete mít jen doma a tak v květnu vysadit ven. Zpočátku na zimu přikrýt (listí, chvojí apod), později není třeba. před zimou by si nevytvořily odolnost ani kořeny - počkejte do jara. Jinak hortenzie nemilují úpal, spíš polostín...
Vajgelii prostříhávat - snad ani moc ne. Můžete odstranit nějaké staré větve až u země aby se keř omladil, ale pokud není vyloženě nevzhledný, nechala bych ho tak. Bylo by fajn na podzim přihodit trochu kompostu a na jaře přihnojit...
Ted je čas sázet keře a stromy...
Holky, já vám tak závidím tu práci na zahradě. Vloni jsem prodala domek s krásnou zahradou (dvacet let jsem jen sázela a přesazovala). Teď bydlím v nájmu a sháním maličký domeček s obrovskou zahradou
. A už se těším, jak se zase budu rochnit v hlíně
:D. Tak ať vám to všechno krásně roste a kvete
Tak jsem koupila žlutou keříkovou růži, bude mít takové složité zvlněné květy, hodně na jednom stonku (omlouvám se za diletantský popis) a oranžovou růži - takovou tu co vyžene jeden stvol s velkým květem... ještě žlutou popínavou růži - tu jsem zasadila k zídce na kraj terasy - musela jsem vyndat pár dlaždic a dát do díry "lepší" hlínu - na jaře jí vyrobíme žebříček...
Nejsem si ale jistá - mám je po zasazení zalít, i v téhle zimě?
A ještě - až začne mrznout, mám na ně dát nějaké chvojí, nebo stačí přihrnutá hlína?
děkuji za rady
Zkuste zasadit komuly.Krásně kvete, voní a ještě láká motýlky.Nenáročná.
Komule je nepravidelně stavěný keř. Jeho větve jsou vzpřímené, v horní polovině mírně převisající. Dorůstá do výšky kolem 3 _ 5 m. Má vstřícné, kopinaté, 10 až 25 cm dlouhé listy, které jsou temně zelené, na rubu bělavě plstnaté. Také letorosty jsou slabě plstnaté a způsobují, že rostlina celkově působí suchomilným dojmem.
Komule začíná kvést v červenci a pokračuje v kvetení někdy až do října. Krátce trubkovité květy jsou uspořádány v hustých, štíhlých, vzpřímených nebo lehce převislých latách na konci letorostů. Laty bývají průměrně 25 cm dlouhé. Šeříkově zbarvené drobné květy mají oranžové ústí, jsou vonné a s velkým množstvím nektaru. V plném létě, když komule rozkvétají, se proto díky nektaru stávají opravdovým magnetem pro všechny motýli v zahradě (včetně bělásků...). Pokud včas odstraníme odkvetlá květenství, předejdeme tím tvorbě semen a keř pokvete na bočních výhonech mnohem bohatěji. Plodem je dvoupouzdrá tobolka, která obsahuje asi 50 malých semen. Starší větve mají šedohnědou kůru, která se loupe v pruzích. Komule nemá příliš hluboký kořenový systém, ale zato je bohatě větvený. Podzimní zbarvení listů je nevýznamné. Keř je odolný proti znečištěnému ovzduší a netrpí žádnými chorobami a škůdci.
Díky za tip - jedna komule tu prý byla, ale umrzla... tak jsem ty suché zbytky ostříhala a v létě mi v tom místě vyrazilo několik prutů a dokonce i rozkvetly - 2 květy - motýli si jich ani nevšimli
- tak doufám, že příští jaro jich vyroste víc...
Děvčata. pozor! Komulí je více druhů. Pep asi píše o Tibetském šeříku. Ten je opravdu obsypaný motýli.
Mindo. Opravdu se kolikrát stane, že něco vypadá tak, že je to na odpis. Vyčkej, nech tomu čas. Vidíš to sama s tou komulí. Jen pro zajímavost - měla květy v latách, nebo to byly koule.
Zalívat do zámrzu, pokud hlína je ještě propustná. To platí o všech rostlinách. Chodím po zahrádce a zalívám co se dá. Na růžičky chvojí nebo silnou vrstvu listí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.