Nejste přihlášen/a.
Mám na zahradě po rodičích 5 stromů švestek (stáří prům. 8let a každý rok mají plody) a nemám žádné zkušenosti se zastřihnutím větví teď na podzim. Můžete mě prosím dát několik jednoduchých rad(na kolik oček se stříhá apod.) Moc děkuji.
1x
Švestky se stříhají výchovným řezem do cca 5-ti let a to v polovině léta, než nasadí na květ. U starších stromů se ořezávají pouze překážející větve nebo pro prosvětlení stromu. Vždycky se řeže ze dvou větví ta slabší. Obecně peckoviny trpí klejotokem a proto to s řezem nepřehánět, ale opravdu jenom to nejnutnější,
0x
Nikdy jsem neslyšela o stříhání v době květu, pokud vím, švestky se stříhají po odplození. Vystříhejte větve, které rostou dovnitř koruny a brání přístupu svetla a také větve, které rostou přes sebe. zhruba o třetinu můžete zkrátit dlouhé letošní výhony. Jinak osmileté stromky už není potřeba příliš upravovat, růst už není tak bujný jako u mladých stromků.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.