Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy přesazovat ořešák

Od: hospodin* odpovědí: 5 změna:

Kdy přesazovat ořešák?

Mám u rodičů z vlašského ořechu 2letý stromek. Jaké je nejlepší období na jeho přesazení: podzim/jaro - měsíc?

Dále mě zajímá, zda není lepší ho naroubovat,abych měl jistotu, že na něm poroste to, co opravdu chci a nemusel jsem čekat dalších 10 let na první úrodu. Případně zda nebude nejlepší ho zlikvidovat a koupit si roubovaný.

Pak jsem ještě slyšel, že se pod něj při vysazení dává placatý kámen. Proč? Jde jen o zvyk nebo to má nějakej důvod? A prý se vysazuje na nejvyšší místo pozemku - proč?

Děkuji za odpovědi, názory, zkušenosti.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karina*
hodnocení

2x

hospodin, odpovím Vám jen na ten kámen. Dával se pod kořen proto, že prý ořešák pak neroste tak vysoko a dřív plodí. Karina

stafan*
hodnocení

0x

K přesazování ořešáku se názory líší, zda jaro nebo podzim. Já osobně přesazují ořešáky na podzim a vždy sem mi ujaly.. Co se týče roubování ořešáku, tak s tím zkušeností nemám. Ale určitě najdete na internetu nějaké diskuzní forum na toto téma. Npř.zde : prima-receptar.cz/... Ořešák má bohatý kořenový systém ale mimo to pouští do země tzv.čep, to je kořen, který roste svisle hluboko do země. Něco podobného jako by terminál. Říká se, že pokud date pod ořešák plochý kámen tak ten kořen roste do boku a ořech začne dřív plodit. Já osobně tento kámen(kachli) dávám a ořešák plodí cca po 5 letech. Věřím i tomu, že plození uspíší tzv.klácení ořešáku (obití stromu na podzim tyčí). Na nejvyšší místo pozemku - to slyším poprve, ale ořešák třeba zasadit na místo kde nebude vadit, poněvadž má velkou korunu a zastíní půl zahrády.

jirbar*
hodnocení

0x

Pokud je ořešák vypěstovaný z jádra tak ho zasaďte někam kde si ho pravnoučata užijí a kupte si roubovaný. I tak budete čekat 5 let než malinko zarodí.

kato*
hodnocení

0x

Já bych taká dal přednost novému "roubovanci" Z jádra mám vyzkoušeno plodí za deset let a oříšky maličké.U roubovance dostanete přesně ten ,který chcete. Další věc co se dělá,aby nerostl ořešák moc je,za rok po výsadbě opatrně odhrnout a odříznout ten nejsilnější kořen.Je to kotevní část stromu .

hodnocení

0x

Ořešák je dobré přesadit na podzim. U 2 letého stromku budou už delší kořeny. Pokud se vám nebude dařit je úspěšně vykopat, tak dodržte délku kořene nejméně 60 cm. Roubování s použitím vrtačky jsem viděla v televizi. Musíte být hodně zručný, aby se vám to zdařilo. Před 2 lety jsem si zakoupila roubované ořechy. Už v zahradnictví měli některé stromky na sobě 1 - 3 plody. Vloni ukázali první plody. Letos bohužel nic,je špatný rok. Roubovanci nenarostou do takové výšky, jako semenáče. Může se vám stát, že budete u semenáče čekat třeba 10 let ( i více) na první plody a ty budou kameňáci. Pod roubovanec není třeba dávat žádný kámen.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma roubování ořešáku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]