Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou trvalku na zahradu

Od: bianca® odpovědí: 15 změna:

dobrý den, chtěla bych si na zahradu pořídit nějakou nejlépe kvetoucí trvalku, která by nebyla příliš vysoká a snesla polostín - stín a taky nebyla náročná na půdu, máme převážně jílovitou zem. Děkuji za tipy.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kato*
hodnocení

0x

Mochna dřevitá Potentilla arbuscula

žlutá

Nízká forma žlutě kvetoucí po celé léto, doroste do 20 cm, snese i velmi chladné podnebí a suché stanoviště. List je šalvějově zelený.

Jako většina mochen kvete od května až do září. Daří se jí na slunci i v polostínu.

sebod*

Kato. Mochna je nádherná. Ale nehodí se do stínu *nevi*

kytickajedna
hodnocení

0x

Polostín až stín,jílovka,kvetoucí trvalka,nebyla náročná na půdu...nó to je oříšek.To jsem zvědav co Vám zde co kdo poradí.Samotného by mě to zajímalo.;)

sebod*

stačí dát do vyhledávače trvalky do stínu a můžete vybírat . např. konvalinky, podlešky, čemeřice, barvínky a moc moc jiných. Půdu můžete vylepšit humusem. :)

kytickajedna

No paráda.Konvalinky,podlešky,... do jílovky.To jsou rostliny do živných substrátů *smich*

sebod*

kytickajedna. Nauč se číst *zed*. Tazatel tam má napsáno, že jílovku musí vylepšit .

pepane*

A tady je vylepšení, ať se dámy nepřete :D

google.cz/...

sebod*

Pep. Díky *smich*. Já jsem měla zahradu - ráj pro keramiky, jaký tam byl jíl. A pěstovala jsem tam všechno možný . Musí se tomu jen trošku pomoci *uf*.

Jinak , Pep, já se nepřu *nevi*. Já se hned peru *haha*

huhu

No ,akorát že tazatelka má požadavek,aby byla rostlina nenáročná na půdu.Rostliny,které jsou zde uvedeny zrovna potřebují trochu dopřát.V čisté jílovce nejdřív neroste nic až když se postupně větrem či živočichy na povrchu začne pomalu obohacovat tak se uchytí první plevele...Jílovka je nepropustná a cibuloviny se do ní nehodí.Pokud ji chcete zůrodnit,tak ji musíte teda pořádně "naředit" humusem,drnovkou atd.Ještě jedna taková poznámka.Rostliny,které žijí ve stínu či polostínu většinou potřebují živnou půdu.Polostín potřebují proto,jelikož původně většinou rostou pod souvislým porostem stromů či keřů,které půdu pod sebou spadaným listím,jehličím atd. neustále obohacují.Jejich požadavek na složení půdy bývá někdy tedy dost specifický.Já bych doporučil tu půdu nejdřív obohatit.

limetka*
hodnocení

0x

Můžete zasadit křovitou třezalku nebo hostu - stinné prostředí jim bude vyhovovat

hodnocení

díky všem za tipy - samozřejmě, že jsem se mohla podívat na net, zadat si požadavek do vyhledávače... ale chtěla jsem poradit od někoho, kdo má event. s nějakou trvalkou v těchto podmínkách již zkušenosti. Vím taky, že jílovitou zem musím obohatit atd. Podívám se na tu třezalku, to je i léčivka, ne?

sebod*

Léčivka je jiná třezalka - třezalka tečkovaná :)

limetka*
hodnocení

0x

Bianko, obě tyto rostliny ve stínu a v ne příliš kvalitní půdě mám a daří se jim dobře. Keřovitá třezalka občas jen v zimě trochu namrzne, ale dobře obráží a její svítivě žluté velké květy prozáří stinné místo na zahradě. Bohyška - hosta je velmi nenáročná, na zimu se schová pod zem, na jaře vyraší, pěkná je třeba ta s bíle panašovanými listy.

sebod*

Potvrzuji ;). Keřovitá třezalka je fakt krááásnááá. *ua*

aislimm
hodnocení

0x

Moc pekna je vrbina teckovana, rychle se rozrusta, pekne mi prozarila tmave misto, nebo sarlatova fuchsie, doroste i pres metr, mrazuvzdorna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]