Nejste přihlášen/a.
Jak spolehlivě rozeznám bedlu červenající od bedly jedovaté? Bedlu chřapáčovou atd. Nalezl jsem spoustu varování před záměnou, ale nikde podrobný popis rozdílů. Díky.
Bedla jedovatá je také jednou z jedovatých hub a patří do příbuzenstva bedly červenající. Bývá však mohutnější. Klobouk je široký až 25 cm a třeň má až 3 cm v průměru. Je pokrytý přitisknutými šupinami, které jsou větší než u bedly červenající. Bedla jedovatá má pouze jednoduchý prsten (bedla červenající jej má dvojitý). Zdroj: idnes.cz/...
já se držím toho, že houbu kterou si nejsem jist nejméně na 100% neberu. A z toho že to píši je vidět že to funguje
No jo, jenže já si až do dneška jistej byl. Dneska jsme s přítelkyní našli spoustu bedel. Ona ale tvrdila, že se jí nezdaj a jestli jsem si 100% jistej. Chtěl jsem jí přesvědčit a tak jsem kouknul na Net a nějak mě ta jistota přešla. Pravděpodobnost, že se jedná o bedlu jedovatou je sice mizivá, ale v tomhle případě se mi nechce riskovat ani 1 promile.
Několik bedel jsem už také snědla. Ale když jsem hledala rozdíly, podle kterých se pozná jedlá a nebo jedovatá houba, tak už žádnou bedlu nechci. Alf má pravdu, co není jisté - toho se držím i u růžovek - tak raději nemilosrdně vyhazuji. Takže rozdíl je údajně u prstenu - viz zdroj: hobby.idnes.cz/...
Bedla jedovatá je také jednou z jedovatých hub a patří do příbuzenstva bedly červenající. Bývá však mohutnější. Klobouk je široký až 25 cm a třeň má až 3 cm v průměru. Je pokrytý přitisknutými šupinami, které jsou větší než u bedly červenající. Bedla jedovatá má pouze jednoduchý prsten (bedla červenající jej má dvojitý).
Rozdíly jsou uvedené i zde: jedlehouby.blogspot.com/... Ale po dnešním pátrání asi bedly z mého seznamu dobrých hub raději škrtám.
A ještě doplním - i když zdroj už tuším někdo uvedl houbar.cz/... - už to vidím @lesi2311
Pokud se řekne bedla, většině houbařů se vybaví mohutné druhy lupenatých hub, které obvykle sbírají k jídlu _ bedla vysoká (Macrolepiota procera), b. červenající (M. rachodes, M. rhacodes), b. dívčí (M. puellaris), b. vyniklá (M. mastoidea), b. odřená (M. excoriata) a některé další. Ovšem daleko početnějším rodem je rod Lepiota, česky rovněž zvaný bedla (slovensky výstižněji bedlička). Jsou to drobné druhy _ klobouk u největších druhů jen zřídka přesahuje 10 (12) cm a je pokrytý pouze drobnými šupinkami. Jejich prsten bývá tence blanitý, někdy i pomíjející (v žádném případě není posunovatelný jako u velkých bedel). Žádný z druhů tohoto rodu není považovaný za jedlý. A právě v tomto rodu se vyskytuje několik prudce jedovatých druhů, např. bedla chřapáčová (Lepiota helveola), b. Josserandova (L. josserandii), b. hnědočervenavá (též zvaná b. pleťová, L. brunneoincarnata), b. klamavá (L. pseudohelveola) a některé další. Tyto druhy obsahují amanitin _ stejný toxin jako muchomůrka zelená _ který působí na jaterní buňky.
Chtěla jsem zdůraznit opět prsten - POSUNOVACÍ
No právě, bedly jsem až do včerejška (do hledání na Netu) normálně jedl a nikdy jsem potíže neměl. Jenže takové rozdíly, jako "větší šupiny", "tvrdší okraje", "tmavší lupeny" nejsou moc konkrétní (něco jako množství menší, než malé
). Takže snad jen ten jednoduchý prsten by bylo vodítko. Jenže napřed bych rád viděl vzorek (pokud možno na "živé" houbě). Zřejmě bedly ze svého jídelníčku zatím vynechám
.
jejda- tak to koukám jako blázen, že může být i bedla jedovatá
.Vůbec jsem to nevěděla. Díky za upozornění...
.
Tak to nejsem sama, koho více informací o bedle a její možné záměně tak trochu vyděsilo. Přidám poslední popis, kde jsou poznávací znaky dobře popsané i vyobrazené. A to jak u bedly vysoké, tak i u bedly červenající. V každém případě musí mít dvojitý posuvný prsten - viz obrázky. Bylo by škoda bedly nesbírat, ale jistota je jistota.
Kromě bedly vysoké i jsou právě ty jedovaté dost vzácné,některé dokonce chráněné.Letos(včera i přes déšť jsem prolezl jeden les u Rokycan)je v lesích obrovská úroda všech možných druhů,které jsem deset let předtím neviděl.Bude to pro mykology určitě bohatá žeň.A právě ty jedovaté druhy možná se najdou častěji.
JABRAKA
Tahle bedla je jednoznačně Vysoká, tedy nepochybně jedlá. Musím říct, že já osobně Bedlu červenající normálně sbírám a konzumuji už celá desetiletí a nikdy jsem nezaznamenal sebemenší problém. Možná jsem odolnější jedinec, kdo ví. Každopádně jak se zde již píše. Jedovaté druhy jsou vzrůstem o poznání menší než obě mnou výše zmíněné bedly a rozhodně i vzhledově odlišné. Bedla Vysoká je nezaměnitelná, zejména jedná-li se už o vzrostlejšího jedince. Totéž si dovolím tvrdit i o bedle červenající.
Jediná možnost, jak tyto dvě zaměnit s jedovatými příbuznými podle mě je extrémní sucho. To pak člověk nachází kousky, u kterých si překvapivě vůbec není jist. No a ty je třeba nechat v lese!
A propos. "Bedla jedovatá" jakožto název houby je nesmysl. Žádná taková houba mykologicky neexistuje. Je to podle mě stejné jako když někdo říká "Bedla jedlá".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.