Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Na yucce mi začaly blednout a následně opadávat listy, které pak vypadají jako uschnuté- viz. obrázek. Rostlina stojí na severní straně, hned u okna, průvan tam není, žádné breberky jsem na ní nenašla. Přemokřená není. Přesadila jsem ji, i kořeny se zdají v pořádku, drenáž dobrá.
Co je s ní, poradíte mi? Děkuji moc, Zuzana Holubová
Žloutnutí těchto spodních listů je celkem normální, vytváří se tak kmínek. Odřízněte je, už se nezazelenají.Alespoň u mně to tak funguje.
Trochu jsem ji narovnala.Bolelo za krkem.:D
Já bych spíš řekla, že je - nebo byla - přelitá. Přesně takhle vypadala yucca mojí švagrové, normálně jí utopila ...
Pep. Musím Ti oponovat. Není normální, aby listy v takovém množství uvadaly. A všimni si, že jsem napsala UVADALY. U zdravé juky starší listy postupně usychají. Já bych to typla také na přelití. Navíc se mi zdá, že je i malý květináč. A podle barvy listů usuzuji, že juka je celkově ve špatném stavu. Listy by měly mít pěknou zelenou barvu. Tady na foto jsou světlé. Mohlo by to být tím, že juka byla někde, kde bylo málo světla. Potom také to přemokření a v neposlední řadě špatná zemina.
Takže rostlinu vyndat z květináče a prohlédnout kořeny. Jestli jsou jen málo ohnilé, tak ošetřit, juku seřezat a zasadit do kvalitní zeminy. Zbytek kmínku nařezat na kratší kousky a dát zakořenit do vody. K zakořenění je potřeba teplota NAD 20 stupňů
Jinak ta rostlina na foto je opravdu ve špatném stavu a potřebuje razantní zásah
Přelitá fakt není, zalívala jsem ji tak 1-2x měsíčně, substrát byl víceméně pořád suchý... rostlinka je čerstvě přesazená do kvalitní hlíny, kořeny nyly ok. Květináč je možná malý, je s ní vsazená ještě vyšší yucca, která je ale v pořádku... že by to bylo tím, že na tu nižší rostlinku nesvítí tolik slunce?
Mám teda udělat nějaký razantní zásah? Jak se to seřezává? Jakože rostlinka horizontálně třeba na 3 kousky a ty pak dát do vody?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.