Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pažitka v květináči

Od: harry potter* odpovědí: 17 změna:
Mám doma v kuchyni pažitku v květináči a chtěl bych ji mít i nadále :) Co s ní, aby mi vydržela přes zimu? Musí se nějak přesadit, uložit do tmy *nevi* Díky za radu...

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

harry potter*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Možná to vypadá jako vtip, ale já vážně nevim, co s tou pažitkou dělat :)
hanik*
Můj názor je, že zimovat (ani netuším zda to jde) něco jako je pažitka je trochu zbytečné. Nejlepší je si ji koupit na jaře znovu...
harry potter*
Ale... Tahle je FAKT SUPER a na zahrádce přece pažitka normálně vydrží a ještě se i rozrůstá, ne *nevi*

Teoreticky neni duvod proc ji prezimovat (muzes ji mit cely rok v kuchyni)... pokud presto chces, dej ji proste na balkon nekam do zavetri (ne na parapet - promrzla by!) a nechej ji tam. Je dulezite, aby nikdy hlina uplne nevyschla!

i kdyz je zima jako kdyz prasti, tak musi mit prisun vody, ale neprehanej to!

marie*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Ahoj Hary, já mám pažitku během roku na zahrádce, jak roste tak stříhám, pěkně nasekám a dám do mrazáku, a mám na celou zimu jako čerstvou. Myslím si, že když jí budeš mít v květináči celou zimu, někde doma, že tě hodně zeslábne a nic moc z toho nebude, potřebuje si odpočnout. Jestli jí chceš mít i přes zimu v kuchyni, tak bych tě radila jí přesadit do nové země, a mít ji někde blízko u světla, nejlépe na okně, snad dožije jara.
harry potter*
Ahoj a Díky :) Nechci pažitku z mrazáku, chci čerstvou přece... Právě, že se mi zdá, že v tom květináči slábne a přesazovat pažitku teď (?) * Nejsem znalec... :) Ale asi i to nakonec zkusim. Pokud to nepřežije, nedá se nic dělat. Každopádně díky za radu! Měj se skvěle...
Pokud más možnost a nechceš mít žádné starosti, tak ji dej na záhon a nic řešit nemusíš. Na Jaře si ji vyryješ a dáš zpátky do květináče. Je to nejsnadnější a má největší šanci na přežití.
harry potter*
No jasně, možnost by byla... *stop* Ale kde pak vezmu doma v kuchyni čerstvou pažitku, která je stále při ruce *nevi* To je to! Asi to prostě zkusíme vydržet do jara a když to nezvládneme, koupim si pak novou :)

laden*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
pažitce se nejlíp daří na zahoně.Na jaře vždy přesadit,rozdělit trs na menší a dát na jiné místo,dobře prohnojené.V květinači je to trochu problém,ale dá se to.Musí mít dosstatek prostoru pro kořeny a v misce stale vodu.doma je lepší ji přesazovat dvakrát ročně,aby se ji dařilo.
harry potter*
Díky :) A pak že to doma nejde... *stop* Ale kdy tedy tu pažitku doma nejlépe přesazovat *nevi* a jak? Do většího květináče, nebo do dvou / rozdělit... *nevi*
laden*
lepší je aby byla v trsech o pruměru asi 5cm a dostatečný květináč aby dostačoval na kořeny.jak mu přestane dostačovat tak je to špatné.Kdy přesazovat?tak to zas až tak nerešim,když uznam podle hlíny nebo že mu neco je tak přesazuju:)
harry potter*
No tak jo :) Díky... Koukám, že z toho tady už je docela slušná"pažitkárna":) Ta moje zatim"drží"a fuguje, chutná...

al bunda*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
A co takhle varianta pořídit semeno pažitky, nachystat několik květináčků (nebo kelímků od jogurtu) se substrátem, postupně vysévat, nechat růst a postupně spotřebovávat? Co zbude je možné vysadit na zahrádku - tedy na jaře - a nebo prostě vyhodit. Hodně zdaru.

ryba*
doplnit odpověď
hodnocení

0x

ja som mala pazitku na balkone cez rok som ju vzdy ostrihala a to som dala na chleba a ziedla som ju a v zime som ju nechala na balkone nic som snou nerobila a ona sa na jar zase prebrala a rastla dalej.MOja pazitka fungovala takto ale ako ta tvoja vsak ju rozsad a vyskusaj.

:)

tilka

Připojím se k pažitkárně. Mám koupený petrželák, v otvorech mám čtyři petržele, nahoře mám nasazenou pažitku, kterou jsem koupila před měsícem v obchodě jako rychlenou. Květináč mám na okně, zalévám a koření roste.

OT: Mám ještě jeden petrželák a do toho si chci dát o víkendu frézie, tak držte palce, ať vykvetou.

sis*
Prosim o radu..vysela jsem si na parapet pazitku s petrzeli...petrzelek vyklicilo aspon deset, pazitky jen pet rostlinek*stop*...tak a ted nevim,jestli pet rostlinek bude dost na to,abych ji mohla sem tam pouzit v kuchyni. Vim,ze se rozrustal..jen nevim,jestli pet je dost na to,aby z toho byla nejaka miniuroda, dik predem za pomoc.:)
al bunda*
Vysej si toho zvlášť do květináče více. Pět rostlinek Ti nebude na používání v kuchyni stačit a semena pažitky koupíš za pár korun. Nebo si pořiď už vypěstovanou pažitku v kelímku nebo květináči. Občas se to prodává... Pažitka není náročná na pěstování. Hodně zdaru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]