Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstup rostlin od sousedního plotu

Od: bob* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

chtěl bych Vás poprosit o informaci, zda existuje nějaký zákon, který ukládá sousedovi v jakém odstupu smí být sázeny rostliny co nejblíže k plotu souseda.Mám problém se sousedem, kde jsem kvůli nečistému zpracování rohu plotu zasel bobkovišeň, která se z části opírala o sousedovic plot. Po námitce souseda, že se rostlina plotu dotýká, jsem čekal kdy nebude vegetační období, abychom mohl udělat prořez. Bohužel soused na nic nečekal a polovinu rostliny postříkal herbicidem. Samozřejmě není možné mu to dokázat a stále se ohání zákonem.

Děkuji za odpověď.

S pozdravem Roman.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

No, z hlediska čistě lidského bych bobkovišeň oželel a smířil se s tím, že sousedím s hlupákem, jehož činění mi nestojí za ztrátu mého vzácného času. Asi byste v nějakém sporu uspěl, ale stojí to vůbec za to? Vůl zůstane volem a balvan balvanem. Podobný problém mám za sebou a soused je, v obavě, že bych se mohl chovat jako on, velmi opatrný...

myse*
hodnocení

2x

zákon říká, že se nemá zasahovat do práv souseda, že se nemá obtěžovat (zvířata, rostliny) nad rámec (co to je?) a že přerůstající větve nad pozemek souseda si musíte odstranit sám v době vegetačního klidu nebo v době vhodné k řezu. O plotu kterého se rostliny nesmí dotýkat nikde řeč není, podle mne je to nesmysl.

Soused je evidentní hulvát a tím herbicidem pravděpodobně zničil celou rostlinu - bývá absorbován listem a jde až do kořenů, bohužel.

Se sousedem nic nenaděláte, asi bych vysadila jiné rostliny kousek dál od plotu i za cenu zmenšení mého pozemku, jen abych měla klid.

limetka*
hodnocení

1x

Soused je blb na druhou a budiž vám útěchou, že jsme na tom velmi podobně, našim sousedům také pořád něco vadí, dokonce i voda, která k nim průtrži mračen nateče na trávník z naší zídky. To jsou lidi, kteří by udělali nejlépe, kdyby si zahradu vybetonovali, protože ta příroda jim tam dělá jedině binec *cert*Prostě prudiči - neboli kdo chce psa bít...víte jak se to říká ;)Přeju vám pevné nervy, je to opravdu otravné.

postrikejte herbicidem souseda.priste da pokoj.nejlepsi je savo.

buss
hodnocení

0x

Doporučuji nastudovat občanský zákoník, věcná práva a předcházení škodám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]