Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kečup ze zelených rajčat?

Od: jsem* odpovědí: 6 změna:

Chtěla bych poprosit o radu. Musela jsem otrhat i zelená rajčata, a protože jich mám asi 10 kg, nevím, co s něma. Čalamádu bysme jedli sto let, napadl mě kečup. Našla jsem dva recepty, ale taky jsem našla, že zelená rajčata jsou díky solaninu jedovatá. Má někdo zkušenost a nebo vyzkoušený nějaký recept? Ráda bych ten kečup zkusila, ale ty dva recepty se mě zdají podezřelé. A myslíte, že chutneyka by se dala použít na pizzu? Díky za rady. J.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

8976*
hodnocení

1x

jedovatá nejsou, spíš než o kečup se bude jednat o čatní, zkuste je jako kvašáky / na zkoušku třeba kilo/ - naprosto stejně jako okurky...jsou skvělé

doplněno 08.09.10 21:10:

jako kvašáky jsou skvělé a vydrží dlouho, s okurkou naloženou ve sklenici se to nedá srovnat

lidka*
hodnocení

1x

Souhlasím s kolegou, že zelená rajčata nakládaná jako okurky jsou skvělá. Chce to je napůlit a nebo propíchat. Dřív jsem je tak nakládala a leckdo si raději nabídnul rajčátka než okurky. Říká se, že tepelnou úpravou se solanin hodně snižuje a navíc by se jich muselo sníst veliké množství, aby se toxická látka projevila. Tak to třeba vyzkoušejte naložit - skutečně jsem za ně sklízela velikou pochvalu. *placni**palec*

jsem*
hodnocení

Děkuji za radu, ale já mám okurek až moc, ani to nesníme. Já bych fakt radši kečup. Ale potěšili jste mě, že nejsou jedovatá.:)

hodnocení

1x

ale já Vás určitě nepotěším, zelený kečup s mírou!

Zpracovávat zelená rajčata vhodné není, ačkoli jsou v některých zemích džemy a další pokrmy z nich oblíbené. Občas se ale někdo po takové pochoutce přiotráví _ solanin nelze odstranit ani tepelnou úpravou, Pouze cukr jeho působení zmírňuje.

pt®

Jsem, myslím, že když uděláte zelený kečup, bude spíš pro chuť nebo ke zdobení jídla. Že jej nebudete jíst lžící, jako polévku. Já jsem také zavařovala v minulosti zelená rajčata, jako okurky, jedly to i děti a nikomu nám nic nebylo. Ale všeho s mírou. PT /stařenka/

radka007
hodnocení

0x

Také trhám i málo zralá rajčata a před prvními mrazy i všechna zelená,uložím je do chladu(sklepa) vyskládané vedle sebe(krabice,na plech,platónek) a nechám ve tmě dojít. Dozrají skoro všechny,pokud nejsou poničené,prasklé,pak ty špatné vybírám a ostatní pomalu dozdávají i víc jak měsíc,už se mi stalo že mi tak vydrželi skoro do vánoc a jako čerstvé i chuťově k nepoznání. R.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]