Nejste přihlášen/a.
Dobry den vsem ve spolek.Opravdu si nevim rady a budu rada,za pomoc.Zakladame zahon s rhododendrony,na mirnem svahu.vsude je velmi tezka puda,jil.Proto jsme vykopali diry asi 1m hluboke a mysleli,ze bude dostatecne.Jenze ouha.Po desti diry naprsely vodou tak do pulky a voda tam stoji,uz 14 dni a neni schopna se vsakovat.Opravdu puda pro zalozeni rybnicku.Co stim?Vykopat jeste hlubsi jamy?Dat geosku a na dno samy sterk,kameny?Obavam se,ze proí vydatnejsim desti nez byl,se mi rhodaky utopi.Ma nekdo nejaky napad,jak to resit?Jestli snad od kazde jamy kanal,vysypany sterkem,ASle neumim si dost dobre predstavit,udelat uzke a hluboke,rygoly.Sazet budeme rhododendrony mensiho vzrustu,takze asi cca 10ks na 8x5m.Diky
doplněno 09.07.13 22:16:Fotky porizeny vecer a podotykam,ze vsechny jamy,nejsou dodelany.Pod nim,pri chodicku bude mensi trativod,ale svody odevsech jam se mi moc nechce delat.Co s tim?
No nevím, ale rodo koření hódně mělce, takže bych už nekopala hluboko a také potřebují hodně vody. Navíc, díváte se na to špatně - do vykopanách děr naprší, ale na celistvém jílovitém svahu se voda jen těžko vsakuje. Takže na mírném svahu, kde voda bude spíš stíkat než se svakovat a rodo můžou trpět suchem. Dole udělejte drenážní vrstvu, možná vrtákem vyvrtat závrt a zasypat štěrkem. A ronďáky já osobně nesážu jen do samotné rašeliny, ale do směsi původní půdy a rašeliny tak 1:1 (ve vašem případě ne původní ale dovezené pěkné zeminy), k tomu ještě přihodím granulovaný hnůj. Rašelina zajístí pH, hlína udrží vláhu. Rašelina hodně vysychá a suchá pak těžko vsakuje vodu. Možná bych využila toho, že bych postup různě nakombinovala. Pár rostlin zasázet jen do rašeliny, pár do směsi, pár udělat s drenáží, pár ne (samozřejmě udělat si pak plánek). Pak uvidíte, která varianta je dobrá a případně přesázíte pošlé rostliny. Každopádně vám to zajistí, že pojdou jen některé rostliny a ne všechny pokud zvolíte ten špatný postup u všech rostlin. A pak dejte vědět, která varianta prospívá nejlépe.
Floro, už zase? Juglans, já bych se tak hlubokých děr docela bála, Ta voda se tam bude držet neustále a já se domnívám, že ač mají rododendrony rády vlhko, tak přeci jenom to nejsou bažinaté rostliny :D. Jestli tam máš hladinu spodní vody opravdu takhle vysoko, tak to, že keře budou mít pod sebou neustále vodu, není podle mě dobré. Ta voda bude stále vzlínat nahoru, až dojde k překyselení půdy (takovému, že to ani rododendronům nebude svědčit).
I v případě, že se jedná o dešťovou vodu, bych rododendrony na to místo nevsadila. Podle mě to pro ně není dobré místo. Ta voda v jílu bude stát skoro pořád - pozdě napodzim, brzy zjara. Jo, jak píše Floro. Neznásilňujte přírodu . Co bych udělala já, kdybych tam ty rododendrony mermomocí chtěla? Odstranila bych po CELÉ ploše cca 50 cm toho jílu. Jestliže by tak vznikla jedna jediná jáma, udělala bych z ní pár "trativodů" (nevím, mě se to zdá jako trošku kopeček - takže když by se odstranil vrchol, tak by voda po svahu odtekla sama). Pak bych do vykopané jámy dala trošku přijatelnou zeminu pro rodendrony (dá se namíchat z dostupných surovin). A kdybych jim jo chtěla přilepšit, tak bych v tomto záhoně teprve udělala jámy do hloubky těch 50 cm a tam dala lepší substrát.
Jo, je to pracnější postup, ale domnívám se, že tak, jak to máte nyní se s tím budete jen a jen trápit. To je totiž místo jak stvořené pro přírodní jezírko
To je právě otázka, jde o dešťovou vodu nebo spodní vodu? Pak je na místě otázka, jestli je nutné na takové stanoviště cpát ronďáky. Snad bude lepší ctít půdní podmínky a nesnažit se prosadit nemožné.
Floro nejdriv je vzdy,ze vykopete jamu a to nelehce,pak teprve zjistite,ze je voda.Kdyz uz vykopete takovych jam a zjistite vodu,snazite se to resit,na misto zasypani a doufate,ze to bude dobre.Jdu se schvalne podivat ven,jam moc je vody a to ted prselo.Tak jsem tu.Zjisteni je takove,ze ve vsech hlubokych derach stoji voda a v tech melcich neni.Takze si kladu otazku,ze by to byla jen spodni voda?Musim to jeste vypozorovat.zjisteni,ze tech 60cm do hloubky,voda neni.Co tedy doporucujete?Jak ma byt dira siroka,kdyz prihlednu,k letitemu keri?Je mi jasne,ze by bylo nejlepsi,vybrat vsechno.Vite s tim ctenim pudy,mate jiste pravdu,ale to by jsme treba nemohli sazet nic,i vymena pudy za kyselou,je urcity zasah.Stavba domu,je zasah.. a presto se stavi i na vode..jako je jasne,ze kdyz bude krasne prirodni bahniste,ze z neho nebudu delat susinu a pestovat kaktusy..urcite veci ctim a nesnazim se za kazdou cenu.tady me proste nenapadlo,ze ta voda bude,na svahu.
Není pravda, že by jsme nemohli sázet nic. Právě, že musíme sázet to, co se tam hodí. A nejrůznějších druhů na různá stanoviště, ač se to na první pohled nezdá, je spousta. Jinak to pak stojí spoudty peněz a úsilí a to ještě s nejasným výsledkem. A že vás nenapadlo, že tam bude voda? Napřed si musíte udělat sondu a pak teprve rozhodovat, co vysadit. Dům na vodě je mnohem dražší než dům na suchu. Bahužel, já jsem se také loni nechala v jednom případě unés slabou chvilkou a v týdnu si jedu pro pohlavek v podobě dvou uhynulých stromů. Takže věřte, že vím o čem mluvím.
Sebod,to je prave co resim,vidim,ze jen jamy nejsou idealni,ze voda se nestaci vsakovat a jen neco malo vypije raselina.Mate pravdu,ze by hrozilo bahniste.Je to opravdu tezke,do zeme nejde zaratit ryc,koupila jsm si kvuli tomu Fiskars,ostatni si ,,delali legraci,ohybaly se.coz u dnesnich rycu..,znate to..Budu to muset tedy jeste vybrat okolo,snad ta raselina bude stacit.
Floro,mam v planu,do takto hl.der,dat na dno hodne drenaze,vim,ze rhodaky melce koreni a staci jim 40-60cm.Usuzovala jsem,ze cim hlubsi jama,tim,bude od korenu voda dal.ktera tam naprsi.Ovsem se spodni vodou nic neudelam.pravda je,ze by to chtelo vybrat po celem tech 40 cisel,aby to mohlo ztect.Takze uvazuji,jestli by okolo nestacila jen lehci zem s piskem.ono za tu raselinu jsem dala kolem 5000kc a vypada to odhadem,ze to bude stacit,tak do tech jam.Pro predstavu mam 15 baliku po 250l a rostlin 12ks.Ten balik vypada tak maly.Jinak jsem i pocitala s tim,ze primo k rostline pouziji michany substrat pro azalky.Ten granulovany hnuj mam v planu,nebo specielni granul,vyzivu pri vysadbe.Mam strach ale ze se rostliny napiji vapenate vody,kdyz naprsi a nebo ta spodni.
Juglans, to je těžký. Všimla jsem si že máte rodo už koupené, tak se je tam bohužel budete snažit za každou cenu dostat. A nikdo vám to nerozmluví. Stejně je tam nasážete. Tak uvidíte, co to udělá. Rostlina je živý organismus, bude se snažit přežít i pro ni na horším stanovišti. Typů jak to udělat máte výše uvedených dost.
Zdravím, to je jako z Marsu! Řekl bych, že si s tím rašelina poradí a odpaří tu přebytečnou vodu, stejně je budete sázet kvůli kyselému pH substrátu do rašeliny? s trochou písku pro zpevnění, že ano? nic jiného bych nekopal
Krásný jíl. Nechcete vyrábět cihly? Tady fakt hrozí, že se keříky utopí. Řešil bych to asi tak, že bych zkusil do dna a do stran natlouct nějakou špici a do těch děr nasypal písek. Tím by se teoreticky měla zvětšit plocha pro vsakování. Jestli to ovšem pomůže, těžko říct. Pak už zbývá jenom bagr a prokypřit do větší hloubky. Držím palce. Jo a máte pěkný datum na fotkách.
Ukulele-ano,samozrejme,mam pripravene baliky s raselinou.Oc horsi,ze jsem dnes zjistila,ze se jedna i o spodni vodu.Neprselo a v nekterych stoji opet voda.Ja vim ze ty jamy vypadaji desive,ale az to bude hotove,vlozim foto.
ale já vím, máte mojí plou důvěru v krásný rododendronový kótek, ale té práce co je okolo, že ano?
Dekuji,take verim,ze to bude pekne,snad se podariVykopani der,neni to legrace,v tomto jilu,hosi si makli a jeste maknou.Ta raselina pojme hodne vody,ale stejne se bojim.
Dobrý den, mám takový nápad, jak zabránit další vodě. Zakrýt černou neděrovanou fólií a vsadit přes ní do připravené rašeliny. Dešťová voda by odtékala a k zálivce by stačila ta spodní nebo zalévat k rostlinám. Stejně se sázejí např. jahody. Tady bych udělal ještě u každé rostliny kopeček, aby nezatékalo ke kořenům. Navrch můžete dát mulčovací kůru. Zdravím!
Měla jsem stejný problém. Vykopali jsme obrovskou jámu, zasypali zeminou s pískem a rašelinou, zasadili jedli a při velkých lijácich se z jámy stal na pár dní bazén. Jedle čouhala z malého rybníčku. Vydrželi jsme a příští nrok o ni přišli. Bylo mi líto nevyužté díry na pěkném místě a postupně jsem tam zkoušela dávat různé rostliny, až jsem vytvořila místo misky naopak kopeček země, kde nakonec v pohodě rostl krásný pryšec. Voda najednou nebyla. Asi se udělaly nějaké cestičky pod zemí, v tom jílu a začala odtékat. Trvalo to ale tak 3 roky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.